Hur ser framtiden för kryptovalutor ut?

Att göra smarta investeringar är det bästa sättet för vem som helst att trygga sin framtid. Detta kan innebära att investera i fastigheter, på aktiemarknaden eller till och med i råvaror som guld. Det finns dock ett investeringsområde som ett ökande antal män vänder sig till – och det är till kryptovalutor.

För många passerade kryptoboomen 2017 och den efterföljande kraschen 2018 förbi innan de helt fick grepp om vad allt betydde och hur det hela fungerade. När nu bitcoin – den tveklöst största av alla kryptovalutor – handlas i ett relativt stabilt kursintervall (mellan 10 000 $ och 10 600 $), tänkte vi att det är ett bra tillfälle att utvärdera läget för kryptovalutor just nu, vart de ser ut att vara på väg, och framför allt, vilka investeringsalternativ du har.

Vad är en kryptovaluta och hur fungerar de?

En kryptovaluta är en digital valuta som hanteras och övervakas via krypteringstekniker kända som kryptografi, samtidigt som blockkedjeteknik används för att övervaka och spåra alla transaktioner. Detta gör att kryptovalutor kan förbli decentraliserade, vilket betyder att de inte kontrolleras av en centralbank som andra, traditionella valutor.

Kryptovalutor, i synnerhet bitcoin, har främst dykt upp i nyhetsflödet under de senaste åren på grund av de galna kurssvängningarna. Under 2017, till exempel, rusade bitcoin från 997 $ till helt otroliga 19 665 $, och skapade ett antal nya miljonärer av bara farten. Baksidan var att många kom in för sent och under 2018, när värdet på bitcoin störtdök, förlorade tusentals investerare en hel del pengar.

Alla dessa dramatiska marknadsförändringar har emellertid tagit fokus från det faktum att kryptovalutor kan användas exakt som namnet antyder: som en valuta.

Tusentals handlare accepterar bitcoin och andra ledande kryptovalutor som betalningsmedel vid köp av varor och tjänster. Overstock blev den första större detaljhandeln på nätet som accepterade bitcoin, och som tillät besökare att köpa varor på deras webbplats med digital valuta. Du kan även boka flygbiljetter eller köpa smycken, och det finns till och med onlinecasinon som bara accepterar kryptovalutor.

Hur ser framtiden för kryptovalutor ut?

För att besvara den här frågan beror det verkligen på vilken sida av staketet du befinner dig på. Kryptovaluta-förespråkarna insisterar på att framtiden är ljus och pekar på de enorma summor och resurser som plöjs ned i blockkedjetekniken i syfte att förbättra den och göra kryptovalutor ännu säkrare i ett försök att ytterligare legitimera digitala valutor och attrahera nya människor.

Professorn i ekonomi och statsvetenskap vid Harvard University, Kenneth Rogoff, sa under en intervju med Investopedia att “marknadsvärdet för kryptovalutor kan explodera under de närmaste fem åren, och stiga till mellan 5–10 triljoner dollar.”

Professor Rogoff mildrade emellertid den ambitiösa prognosen genom att förutsäga att bitcoins ökning i marknadsvärde kommer att orsakas av en ökning av användare snarare än en stor värdeökning, vilket antyder att valutans värde på längre sikt skulle vara närmare 100 $ än 100 000 $.

På andra sidan ”staketet” återfinns nejsägarna, som anser att en valuta som strävar efter att bli en konventionell tillgång behöver centraliseras för att få ett inneboende värde. Det är en rimlig poäng – värdet av en bitcoin är när det kommer till kritan inte högre än vad någon är villig att betala för den. Medan samma sak rent tekniskt är sant för s.k. fiatpengar, gör det faktum att de är bundna till en centralbank dem mycket mindre volatila, särskilt gäller det starka valutor som den amerikanska dollarn, gentemot vilka alla ledande kryptovalutor värderas.

Bitcoin bild 2

Kommer kryptovalutor någonsin att bli mainstream? Och hur?

Det största hindret för kryptovalutor om de vill bli konventionella mainstream-valutor är att det bara är möjligt genom ökad reglering och statlig inblandning. Men precis det som har gjort kryptovalutor så populära – decentralisering och avreglering – skulle vattnas ur om detta skulle ske.

Mainstream-status skulle också kunna förvärvas för egen maskin genom att en majoritet av alla människor gör transaktioner i kryptovalutor. När det till exempel är fler människor som använder bitcoin än dollar, då har landskapet förändrats. Den inneboende komplexiteten hos kryptovalutor kan emellertid avskräcka vem som helst och bara människor med ett starkt intresse kan ens börja förstå hur allting fungerar.

Det betyder, med all sannolikhet, att om en kryptovaluta skulle göra ett genombrott och bli en mainstream-valuta, så skulle den behöva följa ett antal bestämmelser som fastställts av ett etablerat finansiellt system, och skapa en balans mellan de funktioner som erbjuds av kryptovalutor och de bestämmelser som krävs för en centralbanksstyrd valuta. För närvarande uppfyller ingen att de ledande kryptovalutorna båda kriterierna, men därmed inte sagt att en framtida kryptovaluta inte kan göra det.

Den stora frågan – att investera eller inte investera?

Marknaderna kan ha lugnat ned sig en aning de senaste månaderna, men att investera i kryptovalutor förblir ett oerhört volatilt spel. Det betyder inte att du inte bör investera, men vi rekommenderar dig att bara investera om du uppfyller följande kriterier:

Du har råd att förlora: Precis som vid alla högvolatila investeringar, kan du vinna stort eller förlora allt. Om du har råd att förlora det du satsar utan att det får så stor inverkan på ditt liv, så ge det en chans.

Du kan satsa långsiktigt: Om du är ute efter en snabb och enkel vinst, är kryptovalutor inte rätt ställe att vara på. I likhet med aktiemarknaden kan du bara lyckas om du kan stå ut med kraftiga svängningar utan att drabbas av panik och kapa dina förluster. Härda ut när kursen är låg och se hur högt du kan nå när det vänder.

Du förstår dig på kryptovalutor: Kunskap är makt när det gäller att investera och det gäller alla investeringsformer. Oavsett om det är fastigheter, nystartade företag eller kryptovalutor, så är det helt avgörande att förstå just den branschen till fullo. Även om du börjat lära dig om kryptovalutor först idag, ökar du redan din kunskap. Håll dig uppdaterad om nya framsteg och trender – det hjälper dig att hitta det bästa tillfället för att ta steget in på kryptovalutamarknaden.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se