Hur man som konsument stödjer ett lokalt företag under Corona-krisen

Lokala företag lägger till färg, innovation och personlighet till en global ekonomi som har blivit mer enhetlig än någonsin tidigare. Föreställ dig ditt centrum utan små lokala butiker, konstgallerier, kaféer och restauranger. Ett liv utan oberoende konstnärer, journalister, fotografer och designers ...

Vi skulle hellre leva i en värld full av alternativ. Från specialartiklar till dagligvaror, de lokala företagens mångfald bidrar till vår värld. Som kund kan du stödja de företagen.

1. Be om alternativ innan du avbokar 

Så många lokala företag hittar kreativa, innovativa sätt att hålla sina företag vid liv just nu. En avbokning innebär att företagets ficka lämnas helt tom. Fråga istället företagare vilka andra alternativ de kan erbjuda.

Om du redan har budgeterat för en kostnad, ta kontakt innan du avbokar. Dessa entreprenörer känner egen verksamhet extremt bra och de vet vad de kan erbjuda. Inte bara kommer du att hålla några av dina egna planer vid liv, du kommer också att hjälpa ett lokalt företag att komma igenom detta.

2. Avbryt dina bokningar i tid

Ja, ta en stund för att ringa restaurangen och avboka din förhandsbeställning. Att nå ut i tid sparar restaurangkostnader - de behöver inte köpa mat som inte kommer att använda. Ett snabbt telefonsamtal kan förhindra ytterligare förluster för restaurangen och förhindra matavfall.

Detta gäller inte bara för restauranger. Titta på dina planer i allmänhet för de kommande månaderna. Om du har bokat någonstans, fråga dig själv "Måste jag verkligen avbryta?" Om så är fallet, gör det i god tid.

3. Planera om istället för att avbryta

Du bör inte resa nu om du kan undvika det. Ändå har du redan investerat tid och pengar på att planera din resa. Så skjut upp det istället för att avbryta. När krisen är över måste lokala företag ta emot gäster igen.

Många bokningsplattformar har inbyggda alternativ för att omplanera en bokning. Och om de inte gör det, kontakta bara ägaren till ditt B & B, lilla hus eller campingplats direkt och be dem justera din bokning.

4. Be restauranger om måltidssatser eller leverans

Inte varje restaurang har en matleveransservice. Men med färre gäster som besöker restaurangen kommer många nu att överväga den. Så om du är hemma och tar hand om barnen, fråga din lokala restaurang om de kommer att leverera en måltid eller ett måltidspaket till din dörr. Försök alltid att betala med kort online eller via telefon som en extra försiktighetsåtgärd.

Du får färsk välsmakande mat och restaurangägaren får lite inkomst under svåra tider. Planerade ett familjesammanträde över middagen? Köp dem alla bekväma måltidssatser istället!

5. Be inte om återbetalning

Köpte du biljetter till en lek eller konsert? Visst kan du ha rätt till full återbetalning om händelsen avbryts. Men du behöver inte nödvändigtvis använda den rätten.

Hjälp platsen istället och erbjuda priset på din biljett som en donation. Om du fortfarande vill gå på teater och konserter efter att krisen är över är det viktigt att skydda kulturinstitutionerna nu genom att avstå från din rätt till återbetalning.

6. Stöd en lokal konstnär

Konstnärer och musiker överlever genom att gå från en spelning till en annan. Dessa spelningar är nu borta tills vidare och det betyder att nästa månad hyran också är borta. Om lokala artister någonsin behövde ditt stöd så är det nu.

Stödja dem med donationer, köp deras varor eller beställ arbete från mindre konstnärer i din lokala bokhandel, skivbutik eller konstgalleri. Eller be en lokal konstnär att skapa ett anpassat verk åt dig.

7. Be företag om alternativ

En levande tolk för evenemang kan erbjuda språklektioner online. En konsertpianist kan ge pianolektioner i videoformat som du kan se på datorn, surfplattan eller i mobilenen. Gym kan ge personliga träningsplaner med övningar du kan göra hemma. Bokhandlarna erbjuder pick-up på väggen. Allt du behöver göra är att fråga dem.

Lokala företag kan redan erbjuda alternativ, eller så kan de komma med några under de kommande veckorna när den nya verkligheten sjunker in. Om de inte gör det, gör det klart vad du skulle vara villig att betala för. Du kanske hjälper någon bara med en enkel idé.

8. Prenumerera på onlinekurser som du normalt besöker offline

Fitness klasser, yoga, kreativt skrivande, sjunga, spela ett instrument... Det finns så många klasser du kan gå online istället. Om ett lokalt företag erbjuder detta alternativ, ta det! Verksamheten får mer ut av det än bara inkomst, ditt deltagande visar också ditt stöd och solidaritet.

9. Köp färskt ...

Så du fyllde med allt som är torkat, konserverat eller hållbart. Om du vill att din lagring ska vara meningsfull bör du äta färska varor nu. Vad sägs om färsk pasta från din lokala deli? Frukt och grönsaker från gårdsbutiken?

10. ... och från en liten butik

Vi har alla sett paniken köpa. Toalettpapper, torkad pasta och spagettisås flydde från hyllorna snabbare än personalen kunde åter fylla på dem. Och det mesta hände på stora stormarknader medan de små, lokala butikerna har drabbats. Varför inte handla dina matvaror i den lokala butiken på hörnet? Ge ditt bidrag till ett lokalt företag!

Vill du verkligen göra en skillnad? Fråga äldre på din gata vad de behöver. De har ofta inte styrkan att bära lika mycket och eftersom de tillhör en riskgrupp borde de inte handla själva.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se