Detta måste du veta innan du köper en luftvärmepump

Oavsett om du vill installera en luftvärmepump (se här) eller en luft vatten värmepump (se här) finns det några huvudsakliga frågor du måste ställa dig. För att köpa bästa luftvärmepumpen är det viktigt att förstå vilka behov du har. Ju mer du vet om dina egna behov, desto lättare blir det att förstå om de egenskaper som rekommenderade pumpar har är av relevans för dig.  

Luftvärmepump eller luft vatten värmepump?

Det här är en väldigt viktig fråga att ta ställning till när du väljer värmepump. Om du just nu värmer ditt hem med vanliga element kan du inte byta till luft vatten värmepump utan att även byta ut dessa. En luft vatten värmepump används för att skicka ut varmt vatten i huset.

Med uppvärmt vatten får du varm luft via vattenelementen och du kan också värma golven med samma system. Dessutom kan du se på lösningar där du även får varmt vatten i kranen med hjälp av din luft vatten värmepump.

En luftvärmepump fungerar inte på samma sätt. Den sprider varm eller kall luft i huset via en enhet som installeras på väggen inomhus. Det här blir billigare om du ser på installationskostnader men kommer samtidigt inte att ge samma kraft som ett luftvattenvärmesystem kan ge.

Kostnader för värmepumpen

Priset får givetvis betydelse. Det är kanske därför som du lutar mot en luftvärmepump hellre än en bergvärmepump eller en markvärmepump. Det går inte att jämställa effektiviteten. Men om du till exempel är ute efter ett komplement till nuvarande uppvärmningssystem är det antagligen klokast att satsa på en luftvärmepump hellre än en bergvärmepump.

Utöver priset för pumpen måste du betänka vad det kommer att kosta att installera. Den allra enklaste luftvärmepumpen kan du kanske installera själv. Annars får du räkna med några tusenlappar för att få hjälp med installationen.

Notera också att olika typer av luftvärmepumpar har olika prislappar. Dyrast är de som kallas för uteluftsvärmepumpar. Därefter kommer frånluftsvärmepumpar som drar nytta av luften som kommer från ditt hem. Billigast är luftvärmepumpar som sprider varm och kall luft i ditt hem lite som en luftkonditionering.

Viktigt att veta om luftvärmepumpen

Det finns en hel del att sätta sig in i rent allmänt om värmepumpar och givetvis också specifikt för den pump som du väljer. Det finns också några huvudpunkter om luftvärmepumpar som du bör känna till:

De är miljövänliga – Oavsett modell kommer tekniken att spara energi. Det är bra för miljön såväl som för din plånbok. Ta reda på hur mycket du kan spara med den luftvärmepump eller luft vatten värmepump som du är intresserad av.

De använder gratisenergi – Just nu finns det energi omkring dig i luften. Både inomhus och utomhus. Den energin kommer du åt med pumpen utan att betala extra för det. Det skiljer sig markant från uppvärmning med el.

Inte för all uppvärmning – Var medveten om pumpens kapacitet. Luftvärmepumpar klarar sällan all uppvärmning. De är för det mesta till för att fungera som komplement.

Ljudnivå på utomhusdelen – Beroende på märke och modell kan utomhusdelen av luftvärmepumpen vara mer eller mindre högljudd. Det här är något du måste veta och sätta dig in i innan du väljer och köper din pump!

Du måste använda el – Det går inte att driva en luftvärmepump eller luft vatten värmepump utan el. Den kan alltså inte installeras i naturstugan som är utan elförsörjning.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se