Fönsterhantverkaren

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Gamla fönster är användbara och har sitt värde. Det har många villaägare upptäckt, och det har även den mest envisa förespråkare för nya fönster tvingats erkänna. Ett slitet och gammalt fönster behöver inte vara ett dåligt fönster. Ofta är det tvärtom.

Details

Om fönstret är 50 år eller äldre så är träkvaliteten hög och det lönar sig därför att renovera fönstret. Det sparar man både värme och pengar på. Är du en skicklig och erfaren hantverkare som gillar att fixa fönster?

Renovera gamla fönster! Det är ju trots allt enkel teknik och lättbegripliga renoveringsmetoder - om än tidskrävande. Fönsterhantverkaren är en ny typ av hantverkare med samlade kunskaper från bl.a. målare, snickare och glasmästare som specialiserat sig på renovering av fönster.

Fakta

Gediget hantverk och fantastiskt hög kvalitet på träet kännetecknar många gamla fönster. Och de ska verkligen bevaras. Inte bara för att de passar i gamla hus, utan också för att ett gammalt fönster, som renoveras på rätt sätt, kan hålla i ytterligare 100 år. För det mesta kan det räcka med en försiktig färgskrapning, byte av rostiga beslag, noggrann oljebehandling, ny färg och nytt kitt för att fönstret åter ska kunna stå emot elementens raseri. Och förser man fönstret med ett innanfönster, behåller man värmen i bostaden. 

Det finns anledning att vara försiktig med att byta fönster, särskilt i hus som är byggda före 1960-talet. Fönster som tillverkats senare har oftast en mycket begränsad livslängd. Tester som utförts vid Lunds tekniska högskola har visat att värmeförlusterna i renoverade fönster från 1880-talet är betydligt mindre än i treglasfönster från 1980-talet. Även mot buller har de gamla 1880-talsfönstren visats vara överlägsna de modernare.

Renovera gamla fönster

När tiden går åldras alla material - inte minst fönster, som faktiskt är väldigt utsatta byggnadsdelar. Vanliga skador på gamla fönster är flagnande färg, kitt som har lossnat, rostande fönsterbeslag och röta i den nedre delen av fönsterbågen/karmen. Men, riktiga fönster är tillverkade av särskilt utvalt virke och tål betydligt mer än man kan tro. Det går som regel att framgångsrikt renovera nästan vilket fönster som helst. 

Att renovera fönster är inget man gör på en eftermiddag. Men bra utrustning och rätt teknik gör du jobbet både enklare och effektivare. Förmodligen är det bara ytan på gamla fönster som behöver renoveras. Med lite linolja, linoljekitt och äkta linoljefärg håller sedan de gamla fönstren i ytterligare många år, och detta för endast bråkdelar av kostnaden för nya. Se upp för sådant som inte är traditionella linoljebaserade produkter. Använd endast beprövade produkter vid renoveringen, de är lätta att underhålla och förbättra.

Hur det går till

Målsättningen är att återföra fönstret till sitt fina ursprungliga skick, men samtidigt uppfylla dagens moderna krav på u-värde och bullerdämpning. Vill du utföra arbeten året runt planera täcka öppningarna med anpassade byggfönster som tål svenskt vinter klimat. Arbeten utförs med traditionella metoder och moderna verktyg. Du använder pålitliga linoljeprodukter för att ge fönstret så lång livslängd som möjligt.

Kunder ringer dig och bokar tid för besiktning, du går till adressen och dokumenterar objektet på plats. Efter detta skickar du en skriftlig offert som kunder i lugn och ro kan bedöma innan de beslutar om vidare beställning. Renovering av fönster och dörrar är ett tidskrävande arbete och kräver noggrannhet, ett äkta hantverk som utförs av utbildade fönsterhantverkare. Det är självklart stor plus om du är certifierad och har lämpliga försäkringar.

Marknadsföring

Gamla fönster i regel är i bättre skick än vad de vid en första anblick ser ut att vara. Då kan det helt klart vara lönsamt att satsa på en renovering. Dessutom är det så att de flesta äldre hus har måttbeställda fönster med speciella särdrag, som riskerar att försvinna om man köper nyproducerade standardfönster. I och för sig kan man i dag mått- och special beställa nya fönster, men då skjuter prislappen i höjden. Med detta argument i fickan och fördelar som RUT avdraget tar med sig får du underlag till ditt reklammaterial. 

Du kommer på utsatt tid, är noggrann, håller vad du lovar och städar efter dig. Börja bygga en klient lista. Upprätta en kontaktbas som består av alla i din sociala krets, privat och arbete. När du är igång, kommer de flesta av dina kunder från referenser. Utforska olika sätt att avgränsa ditt företag från de andra fönsterrenoverare och byggentreprenörer i ditt område. Detta kan vara knepigt, men när du hittar marknadsföringsverktyg som fungerar för dig, du ska få extra förtroende tack vare din specialisering. Du kan specialisera dig och exempelvis arbeta med renovering av fönster och dörrar från förra sekelskiftet, K-märkta hus samt kyrkor. Oavsett vilken riktning du väljer, är det viktig aspekt att vara expert.

För att få positiv respons och mun till mun rekommendationer måste du vara pelare av professionalism, kunskap och utmärkt kundservice. Ett annat sätt att ingjuta förtroende för ditt företag är att erbjuda andra alternativ förutom bara reparera. Se till att du vet alla metoder att fixa, reparera och renovera dessa fönster och sedan ge kunden möjlighet att fatta ett beslut så att de inte känner sig tvungna till att göra affärer med dig. 

Skapa en webbplats som ger din bakgrund och hur du arbetar. Sedan se till att du har recensioner eller vittnesmål som finns så att folk kan se vad andra har sagt om dig. När du arbetar med någon kund att se till att du gör vad du säger. Om du inte kan renovera utan måste byta, var ärlig och förklara varför, det kommer göra att din klient litar på dig. 

Eller så gör du något helt oväntat. Överraska kunder med en flaska champagne när du slutför ditt arbete. Gör samma sak om en kund skickar en ny klient till dig. Bifoga ett visitkort till varje flaska så ditt företagsnamn syns. Gör detta ofta nog, och du kommer att firas som allas favorit entreprenör.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo