Skriv ut

Plocka svamp


Liten
target

Info

Affärsidé:

Att plocka och sälja skogens guld! Fylla korgen med härliga svampar och sälja dem till grannar och andra svampsugna som inte själva har tid att ge sig ut i skogen.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Detta plockar du

Goda och delikata svampar hittar du överallt. Men det gäller att veta vad du plockar! Den vanliga kantarellen är den allra populäraste av matsvamparna. Detta beror på att den finns överallt, är mycket god och lätt att känna igen. Förutom kantarellen är Karl Johan- svamp, fjällskivling, taggsvamp och några andra sorter, bra svampar för nybörjare. En svampbok med bilder hjälper ditt otränade svampöga att kunna identifiera olika arter.

Här plockar du svamp

Miljöer som du kan utesluta är marker där det är kärr eller mycket sten, för där trivs inte svampen. Tidigt på säsongen kan du hitta kantareller längs gamla grusvägar, och vid ängs och sjökanter. De sena kantarellerna finns längre in i skogen. Leta igenom buskar och snår, nära ekbackar och mossar. Notera var och när du hittar ett bra svampställe så att du kan komma tillbaka till det lite senare på säsongen eller efterföljande år.

Hur och när plockar du

Var försiktig, och plocka bara de sorter du är absolut säker på. Kasta dig inte över allt du hittar i skogen, för då hamnar nog det mesta ändå i sophinken vid rensningen. Lär dig i stället att känna igen ett par tre svampsorter ordentligt till att börja med, och utvidga repertoaren efter hand.

Plocka inte svamp när det regnar. Blöt svamp är kladdig och svår att rensa och tillreda. Lägg inte svampen i plastpåsar, då blir den lätt förstörd. Skaffa dig en flätad svampkorg och ställ gärna några papperskassar i korgen så att de olika sorterna inte blandas.

Svampsäsongen är olika lång beroende på vädret och var du bor i vårt avlånga land. Varm sommar och mycket regn gör att den kan börja redan under juli månad, och om vädret är rätt, finns det svamp ändå fram till nyår.

Tips!

På www.svampguiden.se hittar du massor av information om svampplockning, goda råd och tips på aktuella svampställen i hela landet.

Kunder

Svamp är en ömtålig råvara som måste hanteras snällt och försiktigt. Det gäller hela processen, från plockning och transport, till svampen hamnar i grytan eller pannan. I början plockar du kanske inte så mycket, så du behöver knappast någon stor marknadsföring för att kunna sälja den till dem du redan känner, till exempel bekanta och grannar.

Borsta bort skräp och skär loss de delar som inte ser aptitliga ut. Väg svampen och lägg i papperspåsar om ett halvt kilo vardera. Sälj helst samma dag som du plockar. Måste svampen stå till nästa dag, bör du ställa den svalt och luftigt.

Vill du lära dig mer?

Det bästa sättet att lära sig känna igen svampsorter är att gå med någon som kan. Be någon svampexpert att visa hur man letar och hur de olika arterna identifieras.

Studieförbunden och lokala svampklubbar anordnar också kurser i svampplockning, något som brukar löna sig för svampälskaren efter bara någon säsong.

Detta behöver du:

Svampbok i fickformat termos Svampkorg i trä, svampkniv med borste Kläder efter väder, gummistövlar

Så mycket tjänar du?

Svampplockning är en billig och lönsam hobby. Den enda utrustning som behövs är ett par gummistövlar, en korg och en svampkniv med borste på. Korg och svampkniv finns att köpa i järn- och fritidsaffärer för några tior.

Din förtjänst beror givetvis på hur duktig plockare du är och vad skogen har att ge för tillfället. Ett kilo prima kantareller säljer du förslagsvis för mellan 50-70 kronor. På köpet får du en trevlig utflykt, frisk luft och motion.


Location