Sy hundkläder
Info
Har du haft syslöjd i skolan? Vet du hur man hanterar en symaskin? Satsa på att göra hundkläder!
Affärsidé:
Göra egentillverkade hundkläder. Att sy enkla, coola hundplagg och sälja till hundägare som bor i omgivningen.
Tillstånd: Inget tillstånd krävs
Åldersgräns: Ingen
Så får du idéer och hittar mönster
Inspiration finns överallt: i böcker, på internet, i djurtidskrifter och på symässor. Det kan vara en cool hundjacka med snyggt tryck, en regnkappa eller varför inte en väska för hundar att färdas i. Möjligheterna är många. Genom att kombinera enkla mönster med olika tygval kan du förvandla vilket tyg som helst till nya spännande hundkläder.
Var hittar du material till dina plagg?
Börja inte med att rusa till tygaffären eller köpa dyra mönster. Använd istället det du redan har hemma. Eftersom tygåtgången är så liten kan du gärna använda kasserade plagg – t-shirts, gamla tröjor, kappor, jeans, dukar, kjolar, klänningar och gardiner. Det finns alltid något gammalt att göra om till ett hundplagg. Eller köp gamla plagg second hand och gör om dem. Men var noga med att tygerna inte är slitna, du ska ju sälja nya och snygga hundkläder!
Det du inte hittar i second handbutiker köper du i vanliga sybutiker, textilaffärer eller hobbybutiker. I större textilaffärer kan du ofta köpa mindre tygbitar som blivit över – stuvar – för en billig penning.
Att komma igång
Det är bra att först testa intresset med ett litet antal plagg som kan göra reklam för dina hundkläder och ge dig lite uppmärksamhet. Börja med vardagliga plagg som kan passa de flesta hundar, till exempel en regnoverall eller en enkel hundjacka.
Välj bomullstyger – de är enkla att klippa till och sy i och håller passformen bra. Börja med några enkla basmönster utan krage och knäppning eller annat som kan krångla till det.
Det är viktigt att du kan känna tillfredställelsen av att ha lyckats sy klart ett plagg som funkar. Ju duktigare du sedan blir, desto mer kan du variera dig och utveckla dina kreationer.
När det är dags att prova dina plagg kan du kanske få låna hundar av dina grannar eller kompisar att ha som ”vandrande modeller”.
Vad gör du sedan?
När du fått kontakt med någon som är intresserad, bestämmer ni ett möte där ni kan sitta ner och diskutera vad kunden kan tänkas vilja ha. Ha alltid med dig ett par olika färdigsydda visningsmodeller; då blir det lättare för dina kunder att besluta sig för ett köp.
När du och kunden är överens om hur plagget ska se ut, tar du mått på hunden och tillverkningen kan starta.
Kunderna
Hunden själv bryr sig knappast om vad den har på sig, bara den slipper frysa. Det är de trendkänsliga hundägarna du är ute efter, och de finns överallt!
Ta vara på alla hundkontakter du har och skaffa så många nya du kan. Som med all annan försäljning är det säkraste sättet att börja sälja till folk i din omgivning: dina grannar, släktingar och bekanta. Leta sen upp alla samlingsplatser för hundägare och hunddagis som finns i närheten. Lämna ett infoblad med bilder på några av dina hundplagg till alla potentiella kunder.
Utveckla
Hemförsäljning kan vara ett trevligt sätt att träffa kunder och sälja plagg på, men det gör att ordertillgången inte blir lika säker. Gör en undersökning över vilka hundbutiker eller zooaffärer som kan vara intresserade av att sälja dina hundkläder. Fråga om de kan tänka sig att provsälja några av dina plagg mot provision, eller om de kan tänka sig att ta upp beställningar till dig mot provision.
Detta behöver du:
• Ett intresse för djur, kläder och sömnad
• En symaskin och ett stort och stadigt bord
• Tyger samt tillbehör för mönsterritning och sömnad
Så mycket tjänar du?
Dina kläder är unika och billigare än de som säljs i djuraffären, tack vare dina låga omkostnader vid tillverkningen. Allt du behöver är tid och billiga tyger.
Förslag på prislista:
Hundoverall 120–150 kronor
Hundtröja 90–120 kronor
Hundjacka 120–170 kronor
Du tjänar olika mycket beroende på hur många beställningar du får in. Tillverkar du snygga och välsydda kläder och bor i ett område med många hundägare – ja, då kan du uppskattningsvis kanske tjäna 500-1 000 kronor varje månad.
Saknar du symaskin?
Du bör kunna få tag på en begagnad och bra äldre maskin för en femhundring. Husqvarna eller Bernina är exempel på riktigt fina maskiner som håller i evighet.