Monteringshjälp
Info
Vet du hur man monterar en bokhylla? Kan du installera en dator eller ett datorprogram? Då kan detta vara ett typiskt oregelbundet extraknäck för dig att ha vid sidan om skolan.
Så här monterar du möbler
Du behöver inte vara monteringsexpert för att sätta ihop en hylla eller en stol. Men, att montera möbler kräver att du har intresse och förmåga att hantera verktyg på ett riktigt och säkert sätt. Sen behöver du förstås tålamod också för att sätta dig in i bruksanvisningarna. När du har tränat ett tag och satt ihop några hyllor eller stolar, fattar du snabbt att de flesta grejer går att montera på samma sätt och med samma verktyg.
Så här monterar du tekniska saker
Här måste du ha tillräckligt med teknisk kunskap för att kunna installera datorprogram, välja kanaler på teven eller koppla ihop olika tekniska prylar med varandra.
Detta behöver du:
För de flesta monteringsuppdrag behöver du inte några andra verktyg än sådana som du säkert redan har hemma:
• En skruvdragare, det vill säga sladdlös borrmaskin som används för att dra fast skruvar
• Hammare, skiftnycklar och måttstock
Skaffa en verktygslåda för de verktyg som du använder mest, och var sen alltid noga med att lägga tillbaka utrustningen när du använt den. Se upp med skruvar och smådelar – inget är mer irriterande än att behöva avbryta arbetet för att leta efter något man tappat bort.
Hur lång tid tar det?
Tiden varierar förstås beroende på hur komplicerad den produkt är som du ska montera – för att koppla ihop en dator och skrivare eller installera program och fixa kablar behöver du kanske en timme, men för att sätta ihop en bokhylla krävs det kanske 2- 3 timmar. Ställ upp frivilligt hemma och montera familjens nya möbler så att du får möjlighet att lära dig. Du sköter jobbet på kvällar och helger, utanför skolans tider.
Marknadsföring
Håll koll på vad folk köper och vad de vill ha hjälp med. Be släkt, föräldrarnas arbetskamrater, grannar och alla andra du känner att hålla öronen öppna. När de hör någon tala om att köpa nya möbler eller nya tekniska prylar, be dem prata med dig så att du kan erbjuda din hjälp direkt.
Skriv ihop ett flygblad som du lägger i brevlådor, sätter upp i trappuppgångar och på anslagstavlor. Tillverka visitkort med ditt telefonnummer och e-postadress och dela ut till alla potentiella kunder.
Lämna alltid ett flygblad hos tidigare kunder så att de kan rekommendera dig för sina grannar, vänner och arbetskompisar.
Dina kunder vill vara säkra på att du klarar av jobbet på ett bra sätt – noggrannhet imponerar på folk.
Kom alltid i tid. Ha helst dina egna verktyg med dig när du ska jobba. Dina kunder vill nog inte springa runt och samla ihop saker du ska använda för att göra jobbet – det bör du klara av själv.
Fråga dina gamla nöjda kunder om du kan få använda dem som referenser när du letar nya uppdrag. Fråga i möbelaffären eller datorbutiken om du får lämna en reklamlapp vid kassadisken.
Så mycket tjänar du?
Har kunderna spenderat en massa pengar på att köpa nya möbler eller tekniska grejor, känns det inte orealistiskt att tänka sig att de är beredda att lägga några extra hundralappar på att få allt klart och monterat.
Du kan räkna priset per monterad produkt eller per antal timmar du jobbar. Om du tar betalt per timme, kan du begära 60–100 kronor, beroende på hur lång tid de tar att montera. Om du räknar per produkt blir priset givetvis beroende av hur stor och komplicerad den är och hur lång tid det kommer att ta att montera den, men rimligen ligger priset på 50–200 kronor.
Skriv ner din egen prislista:
Möbler 60–100 kr/timme
Dator 50–100 kr/timme
Installation av teve, video, dvd, datorprogram 100 kr/ timme
Att tänka på!
Var noggrann i kundens hem. Städa efter dig. Lämna alltid arbetsplatsen snygg och prydlig. Var försiktig med inventarier och med att dra möblerna på golvet eftersom de kan lämna repor och andra skador efter sig.
Monteringsprojekt kan vara av varierande svårighetsgrad. Om det visar sig att projektet är för svårt eller för tungt, säg då till så snart du fått grepp om att det inte kommer att lyckas.
Det är bättre att göra det och skaffa en kompis eller någon annan till hjälp, än att försöka på egen hand och kanske ha sönder apparatur eller möbler. Det ger också ett proffsigt intryck om du känner dina egna gränser, och kan säga var de går.