Print

Starta en alpacka gård


200 000 kr - 500 000 kr
target

Details

Under en lång tid har alpackor ansetts vara perfekta terapidjur då de, med sin behagliga karaktär, lyser upp dagen för både barn och vuxna. På något sätt får de oss att slappna av, kanske eftersom de helst umgås med någon som är kontrollerad, kan hantera humöret och rör sig på ett lugnt och sansat sätt. Är man stressad eller sjuk kan en vistelse runt alpackor få en att glömma allt för en stund och göra att man slappnar av och mår bättre. Även friska personer mår självklart bra av att träffa dessa mjuka och härliga djur.

Om alpackor

Alpackor är verkligen unika djur på många sätt. Även om de härstammar från den sydamerikanska kontinenten, har de förmåga att anpassa sig till praktiskt taget vilket som helst klimat.

Alpackor producerar fibrer som är värdefulla och kan användas för att göra kläder, leksaker som nallebjörnar, och idag används de också för att göra isolering för hem. På grund av sin benstruktur är de mindre populära som köttproducent men vissa har funnit framgång på denna marknad.

Många människor lyfter också Alpackor som en hobby, eftersom de tycker det är emotionellt givande att hålla Alpackor som husdjur på grund av deras värme, vänlighet och träningsförmåga.

Alpackor äter väldigt lite, så arealen per djur är också liten. De kan hållas med minimala veterinära kostnader, och de har en bestående kvalitet av styrka och seghet. Att hålla alpackor för sina fiber- och avelsalpackor kommersiellt för att sälja kan vara lönsamt och generera en stabil inkomst när du har startat en gård och vet hur man sköter djur professionellt.

Innan du börjar

Du kan inte bara gå ut och köpa några alpackor med målet att bli rik. Medan det är möjligt att tjäna pengar i den här verksamheten, men det krävs en plan och tydliga mål för att det ska ske. Att du älskar ditt jobb som alpackbonde är en bra början. Men de behöver tas hand om - matas, tvättas, skuras och marknadsförs innan du kan dra nytta av dem. Och du måste betala räkningarna innan du kan komma igång med din vinst.

Ett gammalt ordspråk gäller här: "Rätt planering förhindrar dålig prestanda." När du går in i alpacka branschen ska du formulera en affärsplan som passar din vision.

Skapa en checklista över vad du vill göra med dina alpackor. Medan några alpackranchers kan köpa en hel besättning med 20 eller fler alpackor på en gång, börjar de flesta av de små uppfödarna inte med en så stor investering eller besättning av alpackor.

Skapa mål där du inte bara förbereder din första investering, utan utveckla den noggrant under de kommande åren. Här är några viktiga frågor som du måste fråga dig själv:

Alla människor och alla alpackor är unika individer med egna personligheter och idéer. En del vill bara ha sina alpackor till sällskap och mys, och för andra som vill ha inkomst på alpackorna så kan ullkvaliteten eller en specifik mentalitet vara av absolut vikt. Fundera igenom vad du drömmer om, önskar och vill få ut av dina alpackor så blir det lättare hitta rätt alpackor för just dig. Hitta gärna en bra mentor och lär dig så mycket som möjligt innan du startar din gård.

Alpackor kommer i två typer, 23 färger, många kvalitetsnivåer, unga, gamla, och är prissatta från billiga till dyra. Det finns en perfekt alpacka för alla, oavsett vad du föredrar. Det här är både en glädje och ett dilemma. Ett av de mest kritiska beslut som en potentiell alpacka uppfödare kan göra är vilken typ av alpackas att satsa på.

Vill du ha dem som sällskapsdjur och bästisar som alltid gör dig glad och som följer med dig på promenader när du vill? Är avel, uppfödning och utställning vad du brinner för och intresseras av? Vill du använda alpackorna i terapiverksamhet av något slag? Har du kanske en besöksgård där de får hälsa på besökare och gå på promenader med dem?

Är ullproduktion ditt stora intresse; antingen för att sälja råull eller för att själv spinna garn och skapa ullprodukter av din alldeles egen ull? Kanske du vill aktivera dig själv/dina barn med snälla lätthanterliga djur som går att lära tricks och agility? Eller kanske du bara vill ha vackra, lättskötta och trevliga betesdjur?

Att svara på de frågorna hjälper dig att hitta de alpackor som passar för dig och dina önskemål! Utöver den ras du bestämmer dig för bör du överväga vilka färger du vill odla, oavsett om du vill odla husdjur eller produktionsdjur. Alla dessa kategorier har en prispunkt. Ju lägre marknadspriset för din alpacka blir, desto större blir marknaden. Under alla omständigheter bör du noga tänka på vilken typ och pris på alpacka du vill hålla, eftersom det här beslutet kommer att påverka din budget och din marknadsföringsstrategi. Dessa beslut är lika viktiga som hur många alpackas att köpa och vilken ladugård att bygga.

Alpackor som en affärsmöjlighet

Det är svårt att inte älska alpackor. De är söta, söta, mjuka, relativt lätta att underhålla. Vem skulle inte vilja ha en? Den verkliga frågan är, vad gör du med dem när du får dem och kan de faktiskt tjäna pengar?

Den praktiska i att hålla alpackor, antingen del- eller heltid, kräver att alpackauppfödaren äger en liten ranch eller en yta som är ordentligt inhägnad med en liten ladugård eller skydd. Många gårdar har redan uthus som är lämpliga för alpackor. Alpackaägaren antas leverera den dagliga arbetskraften.

Du kan ha en befintlig gård att använda för dina alpackor, eller du kan starta ny. Om du startar ny, kontrollera vilka regler gäller för att säkerställa en bra start på din valda egendom och om det finns några begränsningar du behöver tänka på när du utvecklar din affärsplan.

Särskilda regler gäller för alla som har djurhållning med besöksverksamhet. Alla djurägare som bedriver besöksverksamhet – med vissa undantag – måste ha hygienrutiner och besöksregler som är anpassade till verksamheten och den typ av besökare man riktar sig mot, samt anmäla besöksverksamheten till länsstyrelsen.

När du undersöker möjligheterna och samlar information som hjälper till med ditt beslutsfattande, rekommenderas att du besöker så många gårdar i ditt närområde som möjligt. Granska gårdsmiljö och drift av varje, och fråga ägarna om deras syn på alpackabranschen.

Planering av din gård kommer att påverka effektiviteten i din dagliga verksamhet. När du besöker andra gårdar tar du bilder av sina inställningar och ställer frågor om vad de tycker om installationen, och vad skulle de vilja ändra.

Alpacka gard 2

Utbildning om alpackor

Vanligtvis tenderar Alpackor att vara toleranta djur. Det betyder att de kan bära många hälsotillstånd eller obehag länge, utan att du ens inser. Detta innebär att om de har någon sjukdom, kommer de att utstå det och det kan vara för sent när man märker symptom. Av den anledningen rekommenderas det att alltid utföra rutinmässiga kontroller på Alpackorna, för att säkerställa att deras hälsa är bra.

För att kunna göra rutinmässiga kontroller måste dina djur vara vana vid hantering. Detta kan bara göras genom att arbeta med dem och se till att hantering inte alltid är en dålig sak. Vi börjar detta när de är unga, genom att väga dem varje dag. Det hjälper oss att hålla koll på deras övergripande tillväxt samtidigt som de brukar hanteras.

Hur mycket land?

När du startar en alpackagård, innan du ens köper alpackan, måste du ställa in en sektion mark som rymmer dem. För att tillgodose sina naturliga levnadsbehov kommer du att vilja ha en anständig mängd mark. Beroende på jordbrukaren och förpackningen kan en hektar mark rymma 10-15 alpackor bekvämt om du matar hö och inte förväntar dem att leva av betesmarker. Om du letar efter att få dem att leva utanför betesmarker minskar detta antal avsevärt.

När du förbereder marken, kom ihåg att det finns några växter som kommer att vara giftiga för dessa djur. Vissa växter, som vallmor, bovete och ekollon, är giftiga mot alpackor. Du behöver ta bort eller undvika att de ligger i eller runt alpackor.

Om du inte har ett land än för jordbruk, kontakta en fastighetsmäklare för att köpa mark som är lämplig för alpacka djurbruk. Du kan föda upp 7-10 alpackor på en hektar mark. Alpackor trivs bra på fruktträdgårdsgräs eller blandade gräsmarker eller rullande kullar/terräng. Se till att du har tillräckligt med utrymme för betning och förvar av dina alpackor och även utrymme för expansion om du vill öka antalet djur i framtiden. Om du redan äger gårdsmark, gå vidare till nästa steg.

Bygg en ladugård

Nästa steg i att starta en alpackagård, efter att landet är klart, är att bygga en ladugård som kommer att fungera som ett skydd för alpackorna. Du behöver inte ha något särskilt för en ladugård. Alpackor är hårda och så länge de har skydd mot solen när det är varmt och snön och vinden när det är kallt, borde de vara bra.

Varje gård är unik, så du kommer att ha olika krav beroende på var du etablerar dig. Rita ut din plan i ett par olika scenarier för att se vilka delar du gillar bäst.

Ladan skapar ett skydd som håller dem svala och borta från direkt solljus, vilket kan vara obekväm för dem. Det kommer också att hålla dem torra under regnet. De gillar inte att bli våta, och det kan förstöra ullen om den håller sig fuktig under en lång tid. Värme är inte nödvändigt, eftersom de har inbyggda vinterjackor!

Din ladugård kan vara så extravagant eller så billig som du skulle vilja att den ska vara. Så länge ger du dem ett tak som alla kan passa under, de kommer att vara lyckliga. Ett bra råd är att undvika att använda tak på metall eller sidospår eftersom det snabbt värms upp.

Se till att du har tillräckliga verktyg och tillbehör för din gård. Du måste köpa skyddskläder, stövlar och handskar för dig själv och lägga staket runt din egendom så att dina djur inte flyr eller inte blir attackerade av rovdjur. Alpackorna beter sig som alla andra djur, varigenom de skulle gå ut ur den avskilda zonen om det inte finns något att stoppa dem. För det måste du bygga ett staket runt landet.

Hitta en pålitlig veterinär

Innan du tänker starta din alpackagård, bör du hitta en lokal veterinär som har kunskap om alpackor. Se till att veterinären är tillräckligt nära, för kontroller, nödsituationer och andra rutiner. Det rekommenderas att söka professionell hjälp, om du inte kan leverera sådana tjänster själv.

För rutinmässiga kontroller kan du lära av den professionella och sedan utföra dessa uppgifter på egen hand när du känner dig bekväm. Idag utför man de flesta uppgifter på egen hand och ringer bara om det är en nödsituation. Detta kommer sill betydligt minska kostnaden för att starta och driva en alpackagård. Du ska också skaffa rätt försäkring för dina alpackor.

Marknadsföringsstrategi

Marknadsföring är ett av de mest avgörande element som behövs för att lyckas som alpackauppfödare. Det finns många olika sätt att marknadsföra dina alpackor, inklusive webbplatser, alpacka show, lokala evenemang, gårdshändelser, barns utbildning. Tillbringa mycket tid på den lokala bondens marknader, skolor och sjukhus och andra event där du bor.

Det första steget att förstå hur man marknadsför alpackor och vilka försäljningsstrategier fungerar är att lära sig vem som köper alpackor i första hand; hur köpare hittar information om alpackor och var de går för att köpa/se dem.


Location