Print

Odla och sälja microgreens


50 000 - 100 000 kr
target

Details

Microgreens är en växande marknad för kommersiell året-om-odling. Människor väljer olika mikrogreens för sina unika smaker och för specifika näringsämnen. Grönsakerna kan ätas i sallader, i smörgåsar eller omslag, på pizza, stekas, läggas till soppor, eller bara ensam som mellanmål - bara fantasin sätter gränsen.

Vad är Microgreens?

Microgreens är en paraply term för en mängd grönsaker som skördas på ett mycket tidigt stadium. Medan de har varit tillgängliga under ganska lång tid i hälsokostaffärer och några specialmarknader har mikrogreens nyligen blivit mer tillgängliga på den bredda marknaden. Deras ökande popularitet beror delvis på deras förmåga att packa mycket smak i en liten mängd, liksom deras flexibilitet att vara med i en maträtt.

Mikroblad, ibland även kallat för microgreens, används till garnering, i sallader, smoothies, shots, soppor och tillbehör. De har snabbt blivit den nya gröna gourmetmaten vid sidan av klassiska tillbehör. I själva verket är begreppet ”microgreen” och växande gröna trender på detta sätt ett ganska nytt begrepp som först uppstod i slutet av 90-talet (på sina håll i USA redan på 80-talet).

Microgreens är en av de mest lönsamma grödorna du kan odla, på grund av deras höga värde och snabbt växande tider. Att växa och sälja microgreens är ett av de bästa sätten att starta din urbana gård. De är perfekta som en fristående verksamhet eller tillägg till någon liten gård.

Odla och sälja microgreens

Microgreens är en relativt ny företeelse i Sverige. Det är en liten planta som skördas när det första paret med riktiga blad syns. Microgreens är en fantastisk produkt med ett otroligt högt näringsvärde. Studier har visat att dessa plantor trots sin ringa storlek har ett 4-40 gånger högre näringsinnehåll än den färdigvuxna salladen (beroende på näringsämne). Därför kan du genom att använda microgreens i din matlagning och uppläggning få i dig en mycket stor andel av de vitaminer och mikronäringsämnen du behöver från grönsaker.

Att odla microgreens är egentligen inte svårare än något annat grönt, den stora skillnaden är att du sätter fröerna betydligt tätare. Anledningen till detta är för att du vill skörda mycket av de små sticklingarna och inte låta dem växa till full storlek.

Unga plantor, mikroblad, är boostade med vitaminer, antioxidanter och fina smaker. Fördelarna är många då man inte ens behöver en trädgård för att odla dem. Man kan odla inomhus, det går att utnyttja odlingsytan mer effektivt och man får en snabbare skörd. Odling av mikroblad kommer att bli en ökande trend i våra hem!

Kockar använder dem i rätter över hela landet och de visas även på jordbruksmarknaden idag. De är extremt populära för sin smak och färg på kockens sida, men bönderna har goda skäl att älska dem också. Deras höga vinstmarginal kan hjälpa en lantgårdsvila skörd i andra områden på gården, eller bara öka lönsamheten hos gården som helhet.

Odla och salja microgreens 2

Microgreens produktion

Som microgreens producent levererar du till restauranger och handeln/konsumenter. Du erbjuder dagsfärska microgreens som transporteras korta avstånd in till kunderna i stadskärnan året runt, oberoende av säsong och väder. Kunderna behöver inte köpa sin sallad som kommit till affären på lastbil från Sydeuropa, du levererar lokalt och närproducerat. Genom att odla inomhus så är dina växter inte utsatta för väder, vind och skadedjur. Därför kan du garantera att grönsakerna är närodlade och även helt ekologiska då varken bekämpningsmedel eller gödningsmedel alls är nödvändiga. Kan du köra klimatanpassat fordon för dina leveranser blir det ännu bättre.

Om man tittar på microgreens från en jordbrukares perspektiv är det ingen överraskning att de är en populär gröda. När du kommer in i de råa kostnaderna för att föra en bricka med microgreens att skörda, är marginalerna helt otroliga. Frön, jord, vatten och förpackning är de stora fyra här.

Förpackning kan vara en fast eller rörlig kostnad, beroende på hur du arbetar med restauranger. Vissa föredrar engångsförpackningar, medan andra är glada att återanvända livsmedelssäkra behållare om och om igen.

Testa din marknad: arbeta med restauranger

När du har odlat några provbrickor är det dags att testa marknaden. Restauranger kommer alltid att vara den bästa kunden att gå till när man börjar med microgreens, eftersom de kommer att köpa större kvantiteter enligt ett tillförlitligt schema. Detta gör att du kan effektivisera din produktion, eftersom du vet att du har beställningar som kommer in på veckobasis.

I restauranger serveras de ofta som läckra och näringsrika salladsdressingar och garneringar. Några vanligtvis ätna microgreens är ärter, rädisor, betor, kål, broccoli och senapsgreen. Restaurangkockar älskar dem eftersom de är fulla av smak och omvandlar sina tallrikar till ett vackert konstverk.

Om du redan har relationer med restauranger och kockar, är det nästa logiska steget att ta över mikrogreens-prover nästa gång du går in för leverans. Förklara för dem att du testar en ny gröda för din gård och vill släppa prov för att se om det är något de var intresserade av.

Försök att låsa ner en minsta order på ett antal mikrogreens. Små beställningar är inte värt att leverera till de flesta restauranger, om du inte redan levererar andra produkter till dem.

Om du inte har arbetat med restauranger innan, här är några tips:

De två bästa besökstiderna är från 9-10 och 14-15.

Besök aldrig under lunchtimmar, om du inte vill göra dig till en ovän.

Betona hur fräsch och lokal din produkt är. Chansen är att de microgreens som de får (om de får något alls) kommer genom en distributör och är både dyrare och mindre färska. Försök att prata med kocken. De är ofta bara ett steg under ägaren och gör ofta de flesta inköpsbesluten för köket.

Odla och salja microgreens 3

Så här odlas microgreens

Det är lätt att lära sig hur man odlar mikroblad (microgreens) och kombinera sin egen bladmix av en mängd olika smaker, färger och former. Då de är så kort tid från frö till skörd, bara några dagar, så gör det att man hinner experimentera och testa fram sina favoriter mycket snabbare än när man odlar vanliga grönsaker i trädgården. Men det går även att ta tillvara på mikroblad från trädgården, t ex när man gallrar bland grönsakerna.

Som odlingskärl till mikroblad kan man använda vanliga krukor, köpa speciella odlingstråg (finns även staplingsbara som utnyttjar ytan bäst) och återanvända salladsförpackning som ställs på brickor. Låga fyrkantiga former ger mesta odlingsyta. Det går att odla mikroblad på hydroponiskt medium, men även vanlig planteringsjord.

Vad är mikroblad och microgreens?

Vi lägger i allmänhet mikroblad i samma kategori som superskott, men de är inte ”groddar” i teknisk mening. Mikroblad kan även kallas för ”baby-leafs”, men det är bara sallatsväxter eller växter med stora blad som liknar sallat.

Groddar färdiga för skörd

Groddar produceras från samma grönsaks- och örtfrön, men äts i de tidigare stadierna av tillväxt strax efter det att skottet poppar ut och börjar få första antydan till grönt. Groddar är enklare, snabbare och mindre krävande än växande mikroblad, men bladmassan är mycket mindre och därmed produceras mindre ätbar klorofyll. Man äter hela plantan.

Många olika mikrobladsodlingar redo för skörd

Mikroblad börjar sitt liv som groddar, men fortsätter att mogna upp till två eller flera uppsättningar av blad. Till skillnad från groddar, så utvecklar mikrobladen rötter i sina minibäddar. Efter ca 2-3 veckor skördar man den tjocka gröna mattan som producerat mer bulkvara för den lilla mängden frön man vanligtvis använder. Groddar växer på fuktig luft medan mikroblad växer vertikalt på en jord eller hydromedium.

De flesta mikroblad har små blad och växer till ca 2–7 cm i höjd. De har långa späda vita stjälkar och två uppsättningar av blad. Smörgåskrasse är ett klassiskt mikroblad som de flesta känner till och kanske t o m odlat redan. Solros, bovete och ärtskott kan räknas till mikroblad, men tekniskt sett bör de inte groddas längre än två veckor eller producera mer än sin första uppsättning blad då de har större blad jämfört med andra sorter.


Location