Print

Starta en modellagentur


50 000 - 100 000 kr
target

Details

Några av världens mest lönsamma och kända modellagenturer startades på en liten budget. Nyckeln till framgång i den här branschen är att inte ha djupa fickor, utan att ha goda kontakter och veta hur man utnyttjar dessa. Om du har arbetat i modebranschen under en tid, det blir inte alltför komplicerat att starta en egen modellagentur.

Om du är en före detta modell, som många nuvarande modellagenter tenderar att vara, kan du också använda dina egna tidigare erfarenheter för att starta en modellagentur.

En av de första saker du behöver göra som en ny modeagent är att förvärva modeller. När du börjar en modellagentur, ju fler modeller du har i din portfälj, desto bättre start din modellagentur kommer att ha. Och för att öka din lista av modeller, måste du börja marknadsföra dig själv som en modell agent.

Så fungerar modellbranschen

Det finns olika sorters modeller och arbetsuppgifterna kan variera mycket. Mannekänger kallas modeller som visar kläder för återförsäljare, press och allmänhet på modevisningar av olika slag. Fotomodeller blir fotograferade i en studio eller i naturlig miljö för reklambilder, rörliga bilder eller tidningsreportage.

Att tillhöra en agentur är steg ett, innan man går och tar bilder. Din modellagentur kan ta fram en så kallad modellportfolio, en modellbok med några få proffsigt tagna bilder ur olika vinklar. Portfolion fungerar som ett CV eller en meritlista för modellen. Här sparas bilder från tidigare modelluppdrag och gärna några urklipp från färdiga jobb, till exempel modekampanjer.

Agenturen förmedlar uppdragen och föreslår lämpliga modeller när uppdragsgivaren söker ett särskilt ansikte eller utseende till en reklamkampanj. Som modell är man på sätt och vis anställd av agenturen, men arbetar ändå på frilansbasis. Lönen beror på hur många uppdrag man får och hur omfattande de är.

Du kan också ha vanligt folk som reklammodeller, som i stort sett kan vara vem som helst mellan 0 och 100 år. Reklammodeller används i olika reklamsammanhang då det behövs olika personlighetstyper, exempelvis en äldre kvinna, en liten pojke eller en person med asiatiskt utseende.

Det finns också en helt annan slags modell, nämligen personer som poserar för målare, skulptörer, konstskolor och liknande. De poserar och kallas konstnärsmodell eller nakenmodell. De kan behöva sitta, stå eller ligga still i en viss pose en kortare eller längre stund.

Modell är ett typiskt genomgångsyrke. Många kombinerar modellyrket med andra jobb. Det råder tuff konkurrens, och bara några få personer kan försörja sig på arbetet som fotomodell eller mannekäng. Konstnärsmodell är oftast en deltidssysselsättning.

Innan du börjar

Läs modetidningar. Gå på visningar. Granska modefotografens webbplatser. Studera modell-och mode-orienterade TV-program. Du som blivande byråägare måste vara uppdaterad på marknadstrender och nyheter. Vill du starta en modellagentur måste du vara lika delar entreprenör, mentor, manager och coach.

Som alltid, erfarenhet är fortfarande den bästa läraren. Lär dig allt om modellagentur genom att få direkt erfarenhet på området. Om du hade tidigare erfarenhet av att arbeta i branschen, det hjälper mycket. Men om du inte har haft någon tidigare erfarenhet, börja nu. Skaffa erfarenhet genom att arbeta på en framgångsrik modellagentur så att du kan få en bra känsla för den dagliga driften av ett sådant företag.

Odla dina sociala nätverk och utöka dina kontakter. Precis som alla andra företag, kommer en modellagentur fungera väl bara om du har rätta kontakter. Börja utöka ditt nätverk av vänner och samla kontakter som sannolikt kan behöva dina modeller.

Bestäm vilken typ av byrå du vill starta och målgrupp för ditt företag. Detta är viktigt så att du vet vilken riktning du ska ta när du kör din verksamhet.

Nya modellagenturer största startkostnader kommer sannolikt att vara för marknadsföring, eftersom en ny agentur inte kräver någon inventering, råvaror eller stora kontor.

Nätverka med frilansande fotografer i ditt område. Du behöver tillgång till bra fotografer för att producera marknadsföringsmaterial för din byrå, och att bygga upp din modellportfölj.

Välj din nisch

Det är mycket konkurrens i branschen och du kommer att behöva goda branschkontakter och tidigare erfarenheter för att samla duktiga modeller och skriva bra avtal med kunder.

Välj en nisch för din modellagentur, såsom fashion, kommersiella modeller, manliga modeller eller baby och barn modeller. Att ha ett specialområde gör att du kan fokusera på en smal bit av marknaden i stället för att konkurrera med en mängd olika inriktningar.

Katalog modeller för lokala marknaden kan vara exempel på en mer realistisk demografisk nisch för nya modellagenturer, eftersom du kommer att kunna bilda nätverk med lokala företag som förbereder sin kommande säsongenskataloger.

Välja modeller

Rekrytera de bästa talangerna du kan hitta. Talanger är bland de viktigaste faktorerna som bör beaktas när du planerar att starta en modellagentur. Du kan använda en talangscout, använda gamla kontakter samt arrangera öppna auditioner själv för att hitta nya talanger.

Efter att du har tagit emot ansökningar eller svar från berörda modeller kan du bjuda in dem för en pratstund och demonstrationer.  Markera dem du känner uppfyller dina och målgruppens krav – och begriper företags vision, mål och standarder.

Skriv ett kontrakt för dina modeller att underteckna, inklusive längden på kontraktet, betalningsvillkor, oavsett om det är exklusivt eller icke-exklusivt, vad deras uppdrag är och vilket ansvar du har som en agent. Det är en bra idé att ha en advokat till hjälp när du utvecklar ditt kontrakt.

Marknadsföring

Modellagenturer arbetar med kunder av alla slag, från tidningar till modedesigners, och de tjänar pengar genom att få jobb för de modeller som de arbetar med. Modeller som inte bara omfattar smala mannekänger, utan vanliga människor och barn också. Även om det finns många framstående och kända modellagenturer, kan lokalt baserade oberoende sådana vara lönsamma också.

Det finns en mängd potentiella kunder för ditt företag: fotografer, reklambyråer, designers, roll modeskapare, butiker. Gör en lista över alla media kontakter, tidskrifter, redaktörer, klädbutiker, modeskapare, tillverkare, och andra aktörer inom din nisch. Dessa kommer att vara källor till sysselsättning för dina modeller, samt länk till andra uppdrag.

Starta en hemsida för din modellagentur. Detta kommer inte bara hjälpa dig att marknadsföra ditt företag, utan kan fungera som en online-portfölj av dina modeller för potentiella kunder.

Skapa marknadsföringsmaterial. Effektiv image är lika viktig som kvaliteten på dina modeller, så se till att din logotyp, broschyrer, modellkort etc., är iögonfallande och lätt identifierbara. Rykte är av största vikt i modellbranschen och ord färdas snabbt, så utför dina uppdrag alltid enligt de högsta etiska och professionella normer.


Location