Print

Ekologisk kryddodling


50 000 - 100 000 kr
target

Details

Kanske du kan förvandla din trädgård eller terrass till en kryddgård fylld av doftande och välsmakande växter som citron, rosmarin eller timjan? Två kryddväxter som verkligen trivs inne i värmen är basilika och kinesisk gräslök. Båda är utsökt goda och användbara kryddor i den dagliga matlagningen. Speciellt populär är färsk basilika som aldrig kan ersättas av torkad basilika som då helt förlorar smaken och karakteristiska doften.

Välj rätt kryddor

Frågan är vilka kryddväxter du skall satsa på. Olika kryddor kräver olika skötsel för att kunna växa. Några behöver extra värme och växthus, medan andra söker mindre värme och kan enbart sås utomhus. Alla kryddor har sin betydelse och sin speciella användning. Eftersom du säljer dina kryddor till andra, är det bäst att satsa på de kryddorna som folk gillar mest. Timjan är en omistlig matkrydda utan vilken mycken mat blir ointressant och slätstruken. Detsamma gäller persilja som fortfarande är svår att hitta färsk i mataffären.

Intresset för asiatiska kryddor har blivit större och större. Det som är särskilt intressant är att de asiatiska kryddorna är de mest frosttåliga och lättodlade man kan ha i sina land eller i krukor. Svensk kyla är faktiskt ett mindre problem för dessa grödor än vad milda vintrarna på västkusten är. Till sist, glöm inte vitlök, allas favorit som enkelt kan odlas både inomhus och i en kryddgård. 

Idag finns det i handeln ett ganska rikt sortiment av frön till kryddväxter. På påsarnas baksida står odlingsanvisningar som du bör läsa igenom innan du sår. Där får du veta vad som gäller för just den växt du vill satsa på.

Komma i gång

För att odla örter kommersiellt och göra sin hobby till företag bör du hitta en trädgård med riktig jordkvalité och ägna sig helt åt kryddodling. Det räcker med att odla på ganska små ytor, kan du ordna 200 kvadratmeter får du det lönsamt. Odlar man på mindre än 1000 kvadratmeter klarar man också att skörda för hand.

Att odla kryddor ekologiskt skulle kunna bli en bra affär. Som liten kryddodlare kan du erbjuda mycket bredare sortiment än de stora företagen. Sälj på egen hand eller till grossister som köper av dig och säljer vidare. Som din hjälp står på bibliotekshyllorna en mängd handböcker om örter och kryddodling.


Location