Print

Öppna en restaurang


200 000 kr - 500 000 kr
target

Details

För att få det att fungera, behöver du pengar, tillstånd, utrustning och ett sätt att få kunder i dörren. Din framgång beror också på uthållighet och påhittighet, liksom förmågan att producera bra mat och servera den effektivt.

Många individer fattar detta beslut efter att ha skaffat sig flera års erfarenhet, men även de nya i branschen kan öppna en egen restaurang. För att lyckas är det viktigt att satsa tid och planera verksamhet ordentligt och i god tid, eftersom statistiken visar att mer än hälften av restauranger som misslyckas gör det inom de första 3 åren. 

Det finns flera vägar till restaurang ägande. Alla har sina för- och nackdelar. För vissa krögare är en franchise det perfekta valet, eftersom affärsplanen ofta har utarbetats av skickliga yrkesmän. Men för dem som har sina egna unika restaurang drömmar, kommer bli aktuella andra val.

Hitta din nisch

Gör en demografisk undersökning av området du ska etablera dig i för att bestämma åldern av kunder, etniska grupper, yrken, inkomster, marknads storlek för att se om din idé passar i området. Försök inte blint öppna ett 24-timmars grillhus om din stad redan kryllar av sådana ställen. Du vill identifiera en ouppfylld nisch genom att granska befintliga restauranger och prata med lokalbefolkningen om deras favorit restauranger och vad de skulle vilja se. Din vision för en exklusiv kaviar och cocktailbar kanske låter skumt i en stadsdel där majoritet av invånarna är arbetarklass. Men i samma stad, kanske en fisk-och skaldjursrestaurang med enkla menyer, bekväma priser och familje-stil bli en hit. 

Och till exempel om man tittar på indisk mat. Är det en stad där det finns många indiska restauranger? Är det en bra sak? Eller en dålig sak? Det kan vara bra eftersom många människor gillar det. Det kan vara dåligt eftersom det finns en hel del konkurrens. Du måste tänka på vilken typ av mat du själv gillar, eller kan laga, kanske det är något du är speciellt intresserad av eller ännu viktigare du tror är en affärsmöjlighet. 

Undersök andra restauranger och matställen i ditt område. Räkna dina styrkor och svagheter är nyckeln i att lansera en framgångsrik restaurang. Besök de restauranger som du upplever som de största konkurrenterna och ta del av deras prissättning, menyalternativ och kundservice. Detta kommer att bidra till att identifiera områden med möjligheter. 

Besluta vilken typ av mat du vill erbjuda och tänk på kostnaden för att köpa utrustning och anpassa utrymmet. Hitta en kock och utforma menyer. Sök finansiering för din restaurang. Alla restauranger mer eller mindre behöver finansiering för att komma igång. Men innan du sätter din fot i en bank, skapa en affärsplan.

Gör en lista över lokala finansinstitut i ditt område och boka tid för att diskutera finansieringsalternativ för din restaurang.

Att tänka på

Även i sin enklaste form, starta och driva en restaurang är komplext och sofistikerat arbete. Det krävs kunskap, erfarenhet och hårt arbete. Du måste fundera om du vill öppna en liten eller stor restaurang? Vad innebär det? Vilken typ av mat som du tror att du (och dina kunder) skulle vara intresserad av? Tänk på din budget och kostnader som är involverade i att öppna en restaurang och hitta en balans.

Den vanligaste orsaken till att nya restauranger misslyckas är brist på startkapital. Du måste ha tillräckligt med kapital för att klara det första verksamhetsår utan vinst flöden. Efter att inreda utrymme bör du ha tillräckligt med pengar för utveckling av menyer, upphandling av varor och oförutsedda utgifter. Och sedan naturligtvis personal som du behöver.

Ska du laga mat själv? Om inte, var hittar du en kock som specialiserat sig på det du vill erbjuda? Försök inte göra allt själv, omge dig från början med bra personal du litar på. Hur kommer ni att utforma menyn? Och ska den ändras varje dag eller är det varje vecka eller är det samma meny hela tiden? Och vem kommer att leda verksamheten dagligen. Vem ska göra all mat beställning? Har du tillräckligt med lagringsutrymme? Hur kommer ni att marknadsföra företaget? Är menyn ett marknadsföringsverktyg för dig? Vem hoppar in om du blir sjuk eller borta? Alla dessa saker du behöver tänka på. 

Prissättningen kan vara en verklig matematisk utmaning. För att bestämma kostnaden, naturligtvis, måste du först skaffa information om kostnaderna för råvaror, kostnader för arbetskraft, dvs. matlagning och servering, lokalhyran, driftkostander, (el, vatten) m.m. Undersök hur situationen i andra restauranger är för att få en uppfattning om hur dina priser ska se ut.

Välj en plats för din restaurang

Vart ska du sätta din nya restaurang? Du kommer naturligtvis vilja välja en plats som har mycket förbigående trafik. Typen av trafik kommer också att ha betydelse för konceptet du väljer. Bra ställen är nära en högskola, campus, kontorsbyggnader, täta bostadsområden eller högtrafikerade kommersiella områden. Fristående restauranger med massor av parkering är idealiska. 

De flesta små restaurangägare hyr sin första plats. Det kommer bli nödvändigt att hitta en kommersiell byggnad som inte bara är planlagd för restaurangverksamhet utan som kan anpassas till just din verksamhet. Till exempel, vissa typer av restauranger kräver en fettavskiljare och extra ventilation, båda kan vara dyrt att installera. Om du kan hitta ett utrymme som tidigare var en restaurang, det gör bygg- och tillståndsprocessen mycket billigare och enklare. 

Köpa ett befintligt matställe är också ett sätt att komma i gång. Till skillnad från en ny restaurang, så finns där redan en kundbas som etablerats. Kontrollera alltid med vägmyndigheter och lokala byggkontoret för att se vilka förbättringar eller förändringar planeras för ditt område. Lättillgänglig parkering är ett måste.

Bestäm ett matkoncept

Ett restaurang koncept är den första sak att tänka på när du planerar att öppna en restaurang. Priser, service, stämning, förvaltning- allt detta är naturligtvis viktigt, men vad gör de flesta restauranger kända och framgångsrika är, naturligtvis, mat - menyn. Skapa en meny som lyser och är lämplig för ditt marknads koncept. Varje restaurang, tillsammans med några vanliga rätter, bör ha egna original, något som kommer att bli känt, en slags signatur av restaurangens identitet.

Är du riktad mot en steakhouse, exklusiva franska köket eller en etnisk restaurang med snabb service? Att ha ett matkoncept kommer att ge dina potentiella kunder en idé om vad de kan förvänta sig av din restaurang. Bestämma ett matkoncept kommer också att hjälpa dig att strukturera och organisera andra aspekter av din verksamhet. Några potentiella matkoncept inkluderar: skaldjur, Thai, familj-stil restaurang, etnisk restaurang, pizzeria, smörgåsbutik, kafé- och barnrestaurang.

Ta fram en meny

När du har beslutat om ett matkoncept, kan du börja forma fram din meny. Oroa dig inte om prissättning eller exakta recept att börja med, bara försök få en känsla för hur din meny kan bäst spegla ditt valda matkoncept. Några saker att tänka på när man planerar en meny är: vilka matkoncept potentiella konkurrenter erbjuder, var kommer du hitta de nödvändiga ingredienserna, krävs det särskild utrustning eller layout för framställning av menyalternativ och om några särskilda personalens kompetens kommer att krävas. 

Atmosfären i restaurangen är en annan viktig faktor och en viktig del av matkonceptet. Många olika faktorer bidrar till atmosfären i en restaurang, såsom möbler, belysning, fat och glas, personaluniformer, musik, serveringsstil och kundkretsen. Att ha en uppfattning om den stämning du vill skapa är viktigt eftersom det kommer att hjälpa dig och vägleda under beslutsprocessen. Håll alltid en bild av vad du vill uppnå i åtanke.

Ta kontakt med lokala producenter

Restauranger med hög kvalitet, som använder lokala råvaror blir allt populärare. Närma dig lokala bönder och matproducenter om att köpa mat i lösvikt. Jordbrukare kan leverera dina råvaror, grönsaker, frukt samt färskt kött och mejeriprodukter. En lokal tillverkare, såsom ett bageri, kan leverera stora mängder bröd, rullar och andra bakverk.

Restaurangutrustning

Det finns så många olika typer av restaurang utrustning som finns restauranger idag. Den utrustning du behöver för din restaurang beror på vilken typ av mat du tillhandahåller. Till exempel, om du startar en fullskalig restaurang kommer du att behöva mycket mer utrustning jämfört med ett litet matställe med färre menyer.

Matberedare blir viktig del av utrustningen. Genom att investera i en kvalitets matberedare du investerar i säkerhet, bättre tidsplanering och bättre resultat. Att hålla maten och råvaror kalla är viktigt för det påverkar matens kvalitet och livsmedelssäkerheten. Investera i ett kylskåp som är tufft och byggt för restaurangverksamhet och som visar dig temperaturen noggrant på utsidan av utrustningen. Leverera kalla och varma drycker är oerhört viktigt för framgången för din restaurang.

Du behöver en väl utformad layout bakom disken för att snabbt och effektivt kunna leverera den valda produkten för dina kunder. Stekt mat är lika populär som alltid. För att hålla jämna steg med efterfrågan, erbjuder dagens stekutrustning funktioner som sparar tid och pengar och hjälper dig att förbereda konsekventa, högkvalitativa produkter.

Marknadsföring

Din nya restaurang kommer att behöva en kundbas, både tillfälliga och regelbundna besökare som äter din mat. Läget är nyckeln. Ju bättre placering desto mindre pengar för marknadsföring. Restaurang ska vara synlig, och ligga i ett område med ett stort antal potentiella besökare.

Om din restaurang har ett tema som kinesisk mat eller färska, lokala ingredienser, kommer du hitta dina kunder bland människor som är mest intresserade av just den typen av mat. Om din restaurang är placerad i ett område med massor av gående trafik, kommer dina kunder troligen främst från lokala förbipasserande. Utöka din kundbas genom att placera riktad reklam i tidskrifter och medier som tilltalar din målgrupp. 

Bygg en webbplats genom att antingen ta hjälp av en webbplats-design vän eller genom att bygga din egen med hjälp av webbdesign programvara. Starta en gratis blogg om restaurangen. Skicka ut specialerbjudanden om din restaurang via e-post under hela veckan. Använd sociala medier för att marknadsföra din restaurang. 

Placera traditionella annonser. Kontakta lokala tidningar, tidskrifter och radiostationer för att se om de skulle vara villiga att skriva en artikel om din restaurang och dess kommande invigning. Du kan också skriva en insändare om varför samhället behöver en restaurang som din. Skapa en logotyp som kan fastna. Rätt restaurang logotyp kan få kunder munnar vattnas innan de ens ser menyn. Skapa en unik och iögonfallande logotyp som dina kunder kommer att associera med mycket mat och förstklassig service. 

Du kan göra en större öppning, med invigningspriser eller gratis drinkar, dela runt broschyrer genom stad och sprida den stora nyheten muntligt. Du kan prova med speciella erbjudande och kuponger, men lagom ofta, så du inte får gäster som består av människor som bara kommer med kuponger och kuponger. 

Skyltar kan öka din synlighet, men är starkt reglerade genom olika bestämmelser beroende på storlek och platser de ska sättas på. Ett bra sätt att uppmuntra förbigående komma in är att på utsidan sätta en gatupratare med dagliga specialerbjudanden. 

Utöka dina erbjudanden genom att gå ihop med lokala hotell. Vissa hotell bär broschyrer som listar ut lokala restauranger i området, vilket är ett effektivt sätt att locka kunder till dig. 

Catering kan hjälpa dig utveckla verksamhet och komma på andra marknader. Håll din cateringmeny enkel för att undvika att skapa extra arbete för dina kockar.

Tillstånd för restauranger

Lokalen måste vara godkänd för servering och hantering av livsmedel och serveringstillstånd behövs för alkohol. Om du skall bygga till eller bygga nytt behöver du söka bygglov. Servering av spritdrycker, vin och starköl mot ersättning får endast ske om tillstånd beviljats av individ- och familjenämnden. För att erhålla tillstånd för servering krävs bland annat att lokalen har ett välutrustat restaurangkök som har tillstånd för allsidig matlagning från råvara. Lokalen måste även vara godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt.


Location