
En checklista för din start- 21 saker att tänka på
Så du vill starta ett företag - grattis! När du får över den inledande spänning, är det dags att bryta ned processen och lansera start i hanterbara bitar. Du kan bli överraskad med det stora antalet objekt på din att göra-lista. Men oroa dig inte, du kan bryta ner denna start checklista i de primära uppgifterna du behöver göra nu, och de som du kan skjuta fram senare.
Gör följande uppgifter antingen före lansering eller under de första dagarna av din start.
1. Bestäm lönsamhet
Vara brutalt ärlig. Din business måste vara något du kan göra en vinst på. Fråga dig själv: skulle du köpa din produkt eller tjänst? Ta fram siffrorna: kommer kunderna betala nog så att du kan täcka kostnader och göra en vinst?
2. Skapa en affärsplan
Det är lätt att övertyga sig själv att man inte behöver en affärsplan, men att skapa en affärsplan med finansiella prognoser tvingar dig att tänka igenom detaljer. Håll din plan som en levande karta som du besöker och anpassar regelbundet.
3. Räkna ut pengar
De flesta startups tar mycket längre tid att komma igång med än förväntat. Vet du varifrån din försörjning under det första året kommer ifrån (besparingar, arbete, makes inkomst, etc.). Om du behöver finansiering för verksamheten börja undersöka det så snart som möjligt.
4. Få familj bakom dig
Spendera tid att se till att din make och andra nära familjemedlemmar "köper in" din start. Du kommer att ha tillräckligt med utmaningar utan motstånd från familjen.
5. Välj ett företagsnamn
Du vill ha ett namn som kommer att fastna i huvudet på din målgrupp. Och att det inte redan ägs av ett annat företag. Gör namnsökningar och använd ett företags namn sökverktyg för att se om det namn du har i åtanke är unikt. Kolla på statlig eller regionnivå, beroende på vilken företagsform du väljer.
6. Registrera ett domännamn
På nätet kan du söka efter lediga domännamn och hitta en matchande domän till ditt företagsnamn. När du har hittat din domänleverantör på nätet, där kan du enkelt registrera alla domännamn du önskar.
7. Ansök om F-skatte sedel
Ett godkännande för F-skatt innebär att det är företagaren själv som ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter (egenavgifter) på ersättning för utfört arbete. På skatteverkets hemsida kan du bland annat läsa om hur du ansöker om F-skatt och vad det innebär att vara godkänd.
8. Ansök om verksamhetstillstånd
Du kan behöva ett, om inte flera, verksamhetstillstånd för start, beroende på din bransch och var du befinner dig. De flesta licenser är på statlig eller lokal nivå.
9. Bygg en webbplats
Få din webbplats igång så snart som möjligt. Idag är det nödvändigt för trovärdigheten. Även om din produkt ännu inte är färdigbyggd, kan du börja med företagsinformation.
10. Starta ett konto i sociala medier
Innan du startar ett nytt konto i sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin) bör du fundera över vad du vill uppnå med kontot. Tänk igenom vilken typ av konto du ska starta. Olika sociala medier har olika för- och nackdelar och det som funkar för till exempel ett klädmärke kanske inte fungerar lika bra om du vill skapa dialog kring en förskola.
11. Hyr en butik eller kontor
Om du behöver etablera en butik, måste du lösa detta tidigt. Om du planerar att starta en detaljhandel, uppmärksamma gångtrafik, tillgänglighet och andra faktorer som kommer att påverka antalet personer som kommer att se och gå i din butik.
12. Beställ visitkort, affischer etc.
Som en startföretagare kommer du att behöva en hel del nätverk, och reklamartiklar. Som exempelvis broschyrer, dekaler, reklamblad, visitkort, gatupratare, roll up-s etc. Beställ dina reklamartiklar i god tid innan starten – det första intrycket du gör kan bli bestående.
13. Öppna ett företags bankkonto
Med ett företagskonto får du enklare och effektivare hantering av kund- och leverantörsbetalningar, löner och skatter eftersom alla in- och utbetalningar samlas på ett och samma konto. Till företagskontot kan du också ansluta betaltjänster, kort och internetbanken.
14. Välj ditt bokföringsprogram
Det finns olika sätt att få hjälp med sin bokföring, inte minst med ett bokföringsprogram som har smarta funktioner vilket sparar tid och gör din bokföring enklare. Om du har valt ett program där support ingår så har du en bra hjälp på vägen när frågor och funderingar uppstår.
15. Gör en plan för kompanjonskap
Om du har en eller flera medgrundare, är det viktigt att ni bestämmer vem som ska göra vad i firman. Sätt det skriftligt. Medgrundares meningsskiljaktigheter kan förstöra din verksamhet.
16. Uppgradera din smartphone och välj appar
Som entreprenör du kommer att vara på språng en hel del. En bra telefon med bra affärsapplikationer kan vara väldigt användbar. Se till att installera bra betallösningar som är enkla och trygga. Sälj och ta betalt direkt per telefon.
17. Glöm inte försäkringen
Företagsförsäkringar består oftast av paket där olika försäkringar som behövs för ditt företag finns samlade. Behovet av försäkringar kan förstås variera och vad du driver för verksamhet avgör vilket försäkringsskydd du behöver.
18. Kontakta varu- och tjänsteleverantörer
Att hitta bra leverantörer är avgörande, särskilt i vissa typer av företag (detaljhandel, tillverkning). Utöver lager, se till att relationerna fungerar, så att du inte behöver svettas kring detaljerna.
19. Arbeta med nätverket
Nå ut till tidigare medarbetare och kollegor, samt vänner och familj. Inte pressa dem att köpa dina produkter eller tjänster. I stället utnyttja dem för introduktioner och hjälp med andra saker på denna start checklista.
20. Få en mentor
En mentor som har lyckats i din bransch kan ge dig ovärderliga råd och fungera som bollplank. Dessutom har du chans att få tips och råd från en person som redan har vandrat längs den väg du ska gå in på, någon som redan har gjort alla misstag och dragit lärdom av dessa. Kolla vilka mentorprogram finns där du bor.
21. Hitta gratis rådgivning
All rådgivning behöver inte kosta pengar. Det finns många organisationer du kan vända dig till för rådgivning till ditt företag. Där kan du ibland också få tillgång till affärsmässiga mallar och andra verktyg.