Checklista: Allt om företagslån

Det är många som drömmer om att starta ett eget företag. Frågan är bara hur den drömmen ska bli verklighet. Idéerna kanske finns men hur är det med kapitalet? Ett vanligt första steg är att ansöka om ett företagslån. 

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån kan liknas till ett privatlån. Skillnaden är att pengarna ska gå till verksamheten och inte till dig som privatperson.

Oavsett om ditt företag är ett aktiebolag eller en enskild firma, är det du som ägare som är betalningsansvarig. Det innebär att om din företagsidé skulle krascha och företaget försätts i konkurs är det du som måste betala tillbaka alla eventuella lån.

När du ansöker om ett företagslån kommer du att behöva uppge information om dig och ditt företag. Om du skulle få avslag från en långivare innebär det nödvändigtvis inte att du kommer att stå utan lån. Du kan fortsätta att ansöka hos andra aktörer. Vissa långivare kommer att vilja ha en säkerhet för att bevilja lånet.

ian schneider TamMbr4okv4 unsplash

Källa: Unsplash

När behövs ett företagslån?

Det finns olika anledningar till att ett företag kan behöva ta ett lån.

Nystartade företag kan behöva ta ett lån för att starta upp verksamheten. Lånet används då för att t.ex. hyra lokaler, köpa in maskiner och material. Under 2020 startades det över 70 000 nya företag i Sverige. Enligt statistik från flera olika långivare går 80 procent av företagslånen till nystarter.

Om det går bra för företaget kan ett företagslån används för att expandera verksamheten. Det kanske behövs anställas mer personal, köpas in fler maskiner eller öppnas upp nya filialer.

Ett företagslån kan också vara en hjälpande hand i en kris. Kanske behöver du kapital snabbt för att betala leverantörer och löner. I det här fallet är det viktigt att överväga om lånet kommer bidra till att företaget kommer på fötter, eller om det endast är en tillfällig lösning. För att bli beviljad ett företagslån vill långivare ofta försäkra sig om att lånet, ränta och amortering kan betalas.

Hur ansöker man om ett företagslån?

Om du har kommit fram till att ditt företag behöver ta ett lån är det dags att börja titta efter långivare.

Det finns ett antal långivare och banker som erbjuder företagslån. För att hitta lämpliga aktörer finns det jämförelsesidor som PayUp. De har samlat erbjudanden om företagslån för att du enklare ska kunna jämföra belopp, ränta, löptid och andra villkor. Vissa aktörer erbjuder kontokredit och beviljar lån till nystartade företag. Andra kan acceptera lån trots betalningsanmärkningar och erbjuda direktutbetalningar.

pexels andrea piacquadio 3760067

Källa: Pexels

För att du ska kunna ansöka om ett företagslån behöver du ha en tydlig affärsplan. Den kommer hjälpa din långivare att förstå syftet med din verksamhet och hur det ska inbringa kapital. Ju tydligare och mer detaljerad din plan är, desto bättre. Det kan även vara bra att ha en budget som visar hur du kan betala tillbaka lånet.

Företagslån tas av nystartade verksamheter såväl som etablerade och expanderande bolag. Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att lägga upp en plan. När det är gjort, står långivarna redo att jämföras.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg