Försäljningstips för unga entreprenörer

Försäljningen kan ske på olika sätt och på olika ställen.

Genom släkt och vänner

Det är alltid lättare att sälja inom din bekantskapskrets, där du redan har goda kontakter. Släktingar och bekanta uppskattar säkert dina produkter, men kanske ännu mer din initiativförmåga. De köper inte bara dina produkter utan också ditt engagemang, din lust och din vilja att anstränga dig för att tjäna egna pengar. Be dem om hjälp att finna nya kunder eller använd dem som referenser. Sprid ut att du letar efter jobb. Jobben finns kanske närmare än du tror.

Arbetsplatser

På dina föräldrars eller bekantas arbetsplatser kan det finnas möjligheter att sälja en del produkter. Informera dig noga om vad som gäller på den aktuella arbetsplatsen och respektera de regler som finns.

Dörrknackning

Välj rätt tillfälle, exempelvis helst efter den 25:e i månaden när folk just fått lön. Första kontakten mellan dig och kunden ska vara trevlig och väcka intresse. Du får inte en andra chans att göra ett första intryck! Ge inte upp om du får några nej. Dörrknackning bör ske i grannskapet där man känner till de man besöker.

Loppmarknad

En loppmarknad arrangeras av privatpersoner eller föreningar. Undersök vem som arrangerar loppmarknader och fråga om du kan få ha ett eget stånd på kommande marknader.

Torgförsäljning

Här avses försäljning via stånd på öppna platser. Torghandeln har säsongshöjdpunkter när det är mer folk i rörelse. En del torg har speciella typer av varor, och det kan löna sig för dig att ta reda på vad som gäller och om det är något i linje med det du själv säljer. Tänk på att det för det mesta krävs tillstånd från kommunen eller polisen vid torgförsäljning.

Marknader

Fördelen med marknader jämfört med torghandel är att de normalt samlar fler människor under den korta intensiva tid de pågår. Kolla vilka marknader som finns i närheten av ditt hem. Kontakta arrangörerna i god tid, anmäl dig och försök att få en bra plats för ditt stånd.

Försäljning vid evenemang

Passa på där det samlas mycket folk: Vid karnevaler, festivaler, jubileer, invigningar, bostadsföreningens fester. Andra bra försäljningsställen är på det egna lagets hemmamatcher, vid konserter och eventuella skolevenemang/föräldraträffar. Ta reda på om det behövs tillstånd.

Försäljning i samband med högtider

Här får du en sammanställning av årets helger och högtider – planera och anpassa dina marknadsaktiviteter i god tid.

1 januari Nyårsdagen

14 februari Alla hjärtans dag

februari/mars Fettisdagen

25 mars Vårfrudagen/Våffeldagen

mars/april Påsk

30 april Valborgsmässoafton

1 maj Första maj

maj/juni Pingst

sista söndagen i maj Mors dag

6 juni Sveriges Nationaldag

juni Midsommar

november Halloween

andra söndagen i nov Fars dag

13 dec Lucia

24-26 december Julen

31 december Nyårsafton

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg