Tjäna pengar på att skapa egna webbkurser

Online-lärande och utbildning har de sista åren blivit som en trend på nätet. Här kommer en artikel från Holger Wästlund om hur du kan skapa onlinekurser och förvandla din erfarenhet och kunskap till ett blomstrande kunskapsföretag.
Det finns flera anledningar att skapa och marknadsföra egna webbkurser:
• Det är bra sätt att ta betalt för din kunskap.
• Dina webbkurser kan vara bra marknadsföring för andra tjänster och informationsprodukter som du säljer.
• Du kommer uppfattas som specialist inom ditt område.
• En webbkurs skapar du vid ett tillfälle och sedan kan den upprepas och säljas hur många gånger som helst.
Jag har själv skapat flera webbkurser. Jag har här sammanställt några erfarenheter i kortfattade punkter från produktionen av olika sorters webbkurser. På nätet kan du hitta flera plattformar för att skapa webbkurser till olika priser. Använder du dig av Wordpress för din hemsida så finns det tillägg som möjliggör att du själv skapar webbkurser gratis och direkt i Wordpress.
Formulera en säljande rubrik
Försök att sammanfatta i rubriken varför en person som är intresserad av ämnet verkligen ska ta din kurs. Vad kan kursdeltagarna förvänta sig? Vad kommer deltagaren ha lärt sig när han eller hon har genomgått kursen som han eller hon inte kunde innan?
Definiera din målgrupp
Var noga med att definiera din målgrupp så tydligt som möjligt. Är det ungdomar eller äldre? Mestadels kvinnor eller män? Det är viktigt att du definierar vilka ambitioner dina kursdeltagare bör ha, och vad de vill uppnå genom att gå igenom kursen. Det räcker inte med att säga att de kursdeltagare som går igenom kursen ska känna sig inspirerade. Det är inte heller realistiskt att säga att kursdeltagarna ska vara fullfjädrade specialister inom det aktuella ämnet när de gått igenom kursen.
Är det en nybörjarkurs, eller är det en kurs som är avsedd för de som är mer erfarna? Om du inte hittar den rätta nivån kommer många att tröttna och inte orka gå igenom hela kursen.
Använd rätt form
En webbkurs består ofta av text, bilder, ljud och video. Välj de former som passar bäst för ditt budskap. Använd dig av det språk som du tror att medlemmarna i din målgrupp använder sig av. Det kan mycket väl vara talspråk. Undvik krångliga facktermer eller specialuttryck som kan vara svåra att förstå för kursdeltagarna.
Börja med en provvideo
Mycket av kursinnehållet bygger på videoinspelningar. Därför rekommenderar jag att du gör ett test innan du lägger ner för mycket jobb på att skapa hela kursen. Du kan göra din testvideo antingen som en inspelning där man ser dig när du talar, du kan visa presentationsbilder eller olika former av animationer med din röst i bakgrunden. När du gör din testvideo bör du kontrollera kvaliteten på filmproduktionen och ljudet samt att budskapet går igenom.
Gör en detaljerad läroplan
Gör en plan över varje avsnitt och varje föreläsning i kursen. Skriv ner några punkter vad du avser att täcka inom varje kursavsnitt. Försök inte täcka alltför mycket i en enda föreläsning. Sträva efter att hitta en balans mellan innehåll och vad folk orkar lyssna på och ta in. Kontrollera också, när du går igenom läroplanen, att det inte uppstår några luckor. Varje föreläsning och varje del av webbkursen ska leda mot det mål som du har satt upp, nämligen att de som tar kursen ska lära sig något nytt som de inte kunde innan.
Aktivera kursdeltagarna
Se till att så många kursavsnitt som möjligt avslutas med en uppgift som kursdeltagarna skall utföra. Ställ frågor, få deltagarna att tänka lite extra, uppmuntra kursdeltagarna att söka ytterligare information på andra håll, försök få deltagarna att diskutera några tydliga problemställningar med andra.
Övning ger färdighet
Det är inte lätt att göra en bra webbkurs från början. Börja gärna med ett enkelt ämne, en nybörjarkurs eller en kortare kurs. På det sättet tränar du upp färdigheten, och när du gör nästa kurs kommer den med stor sannolik bli mycket bättre än den första kursen som du skapar.
Lägg till beskrivningar på kursavsnitten
Skriv en skriftlig beskrivning på varje föreläsning. Det hjälper kursdeltagarna att förstå vad det är de kommer att lära sig och det hjälper också sökmotorerna att hitta din kurs och ditt kursinnehåll.
Bjud på en gratis förhandsvisning
Skapa en del av kursen som en lämplig förhandsvisning som de som är intresserade kan se och ta del av utan kostnad innan man bestämmer sig för att gå igenom hela kursen. Förhandsvisningen bör utgöra ett bra smakprov på den stil som du har i kursen. Där bör du tydligt förklara målet med kursen och vad deltagarna kommer att få ut av den.
Lär dig snabbt hur du lyckas
Vill du lära dig hur du kan tjäna pengar på egna webbkurser bör du läsa boken ”Skapa webbkurser, snabbt, lönsamt och med hög kvalitet”. Den finns hos nätbokhandlarna Adlibris och Bokus men allra billigast direkt från förlaget genom att klicka här https://www.tipsom.se/bestall-boken-skapa-webbkurser-snabbt-lonsamt-och-med-hog-kvalitet/
Gästskribent, Holger Wästlund