Vem är livsmedelsföretagare?

Livsmedelsföretag är alla som hanterar livsmedel med viss organisation och viss kontinuitet oavsett om det sker av ett vinstdrivande företag eller ideell verksamhet. Här räknas hotell, restauranger, casinon, kaféer, konditorier, turistanläggningar, bingoföretag och andra slags nöjesföretag i Sverige.

För att betraktas som livsmedelsföretagare, och därmed omfattas av kraven i livsmedelslagstiftningen, krävs en viss form av organisation och kontinuitet, det vill säga oftare än enstaka tillfälle. Livsmedelsföretagare är man även om verksamheten inte bedrivs med ekonomiska intressen.

Organisation

  • Ordnad verksamhet t.ex. särskilda utrymmen finns
  • Viss omfattning gällande mängd livsmedel, antal konsumenter och graden av komplexitet
  • Personal sysselsatt med livsmedel

Kontinuitet

Tid som verksamheten pågår omfattas inte bara av försäljningstillfället.

Mycket låg risk

En verksamhet/förening kan t.ex. vi 20 tillfällen á 1-2 dagar:

  • Baka och servera kanelbullar
  • Göra och sälja ost- och skinkfrallor
  • Koka och servera korv
  • Sälja förpackade livsmedel

Utan att en livsmedelsregistrering krävs

Låg- och mellanrisk

En verksamhet/förening kan t.ex. vi 10 tillfällen á 1-2 dagar:

  • Göra och servera våfflor
  • Göra och servera smörgåstårta
  • Sälja kulglass

Utan att en livsmedelsregistrering krävs

Hög risk

En verksamhet/förening kan t.ex. vi 5 tillfällen á 1-2 dagar:

  • Grillning av kött
  • Tillagning av rå fisk

Utan att en livsmedelsregistrering krävs

Vid hög risk bör diskussion ske med miljö- och byggnadskontoret innan start (oavsett antal tillfällen)

Exempel

Bilverkstad som ställer fram kakor och kaffe

  • Kontinuitet JA
  • Organisation NEJ
  • Livsmedelsföretag NEJ

Ideell förening som 15 gånger per år serverar smörgåsar med räkröra på-

  • Kontinuitet JA
  • Organisation JA
  • Livsmedelsföretag JA

Om kraven för livsmedelsföretag är uppfyllda ska verksamheten vara registrerad så att tillsyn kan utföras.

Verksamheter som inte är livsmedelsföretag

Följande riktlinjer kan ses om en vägledning till hur ofta en verksamhet kan bedrivas utan att klassas som livsmedelsföretag:

  • Verksamhet som innebär mycket låg risk, t.ex. hantering av förpackade produkter som inte kräver kyla, kan bedrivas ca 20 gånger per år á 1 – 2 dagar.
  • Verksamhet som innebär låg- och mellanrisk, t.ex. varmhållning, kylförvaring och kallskänkshantering, kan bedrivas ca 10 gånger per år á 1 – 2 dagar.
  • Verksamhet som innebär hög risk, t.ex. tillagning av rått kött eller nedkylning, kan bedrivas ca 5 gånger per år á 1 – 2 dagar.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg