
Bli frilansskribent
I dag inser de flesta företag och organisationer att en aktiv närvaro på nätet är nödvändig. Finns du inte på nätet så finns du inte alls! Samtidigt är det mängder av företag som misslyckas med att skapa ett så intressant innehåll att de får besökare på företagets hemsida eller där företaget har aktiviteter på sociala medier. Vi står inför ett paradigmskifte där innehåll är allt.
Nu gäller det att kunna leverera mycket innehåll som är sakligt, underhållande eller utmanande på något sätt. Många företag behärskar inte denna konst eller ger sig inte tid att syssla med detta. Man vill hellre koncentrera sig på sin kärnverksamhet. Här har du, som vill jobba som frilansskribent, en chans.
Marknaden i det informationssamhälle vi lever i är naturligtvis stor. Du kan skriva i tidningar, tidskrifter, på hemsidor, du kan skriva nyhetsbrev eller skriva böcker. Du kan skaffa dig uppdrag att skriva för olika företag eller organisationer och då kan det gälla att skriva anbudshandlingar, föredrag, presentationstext, utbildningsmaterial, reklammaterial eller över huvud taget allt material som ett företag eller en organisation kan behöva. Ju kunnigare du är inom ett visst fack desto större chanser har du att få uppdrag att skriva.
Du kan starta din verksamhet genom att erbjuda gratis rådgivning till företagen eller erbjuda en gratis vecka för deras närvaro på sociala medier. När företaget har sett att du är seriös och att du har skapat förtroende så kan du mot ett månadsarvode fortsätta att hjälpa företagen med deras närvaro på nätet.
Den här typen av verksamhet behöver inte ta särskilt mycket tid för dig. Du kan schemalägga inlägg och man kan göra så att aktiviteterna sprids jämnt över en längre period för företaget. Du kan syssla med detta på heltid eller du kan ha det som en bisyssla och använda övrig tid till någon annan affärssatsning.
Du behöver inte vara professionell skribent för att tjäna pengar som frilansskribent. Så länge du är tillräckligt bra på att skriva kommer du att kunna skaffa dig uppdrag inom detta område. Sätt igång – ju mer du tränar dig på att skriva på nätet, desto mer lär du dig.
Det viktigaste för att du ska få frilansuppdrag är att du har ett CV som sticker ut från konkurrenterna. Om du inte har så mycket erfarenhet ännu så är det inte något stort problem! Sätt ihop ett CV där du berättar om dina kunskaper och vad du som skribent kan ge dina kunder. När du sedan kommer i gång kan du successivt lägga till uppdrag som du utfört.
Hur blir du lönsam? Naturligtvis genom att lära dig att skriva snabbare och med hög kvalitet. När du arbetar snabbare får du mer tid att även genomföra andra projekt som du tjänar pengar på eller ägna mer tid åt att marknadsföra dina tjänster. Med högre kvalitet kan du successivt ta bättre betalt. Skickligt skött kan detta bli en riktigt lönsam verksamhet för dig.
Fördelarna med att skriva som frilans
Om du satsar på att skriva som frilans får du tillfälle att träffa och intervjua många spännande människor som du kommer att lära dig mycket av. Jag har en god vän som jobbat som frilansjournalist under stora delar av sitt liv. Han har träffat samtliga statsministrar i Sverige och samtliga presidenter i USA plus en rad kända och intressanta personer som varit aktiva under den tid som han jobbat som frilansjournalist.
Det finns chans att du kan jobba var du vill och när du vill. Du kan sitta på en skärgårdsö, på en bergstopp, på ett kafé i Paris och helt enkelt välja den miljö som du gillar bäst för att skriva.
Startkostnaderna för att komma i gång är minimala. Du behöver bara en dator och en mobil. Om du tänker satsa på att skriva så gäller det som i all verksamhet när man erbjuder tjänster att du är intresserad av att marknadsföra dig själv, det du kan och vill erbjuda.
Det är många som går och funderar på att jobba som frilans. Det kan vara på heltid eller deltid. Bakom denna längtan ligger ofta att man tycker man har något väsentligt att berätta. Man har någon speciell erfarenhet, man har en intressant kunskap eller man har haft ett liv eller en karriär inom ett spännande och kanske ovanligt område. Eller man har helt enkelt ett behov av att påverka sin omgivning med sitt skrivande. Man vill roa eller oroa, man vill underhålla eller provocera. Många har själva erfarenhet av att ha blivit påverkade genom något bra som man läst. Man kanske lärde sig något speciellt som man haft nytta av eller man kanske har upplevt att vissa artiklar gett en effektiv avkoppling från ett jobbigt vardagsliv.
Som frilans lär man sig alltid något nytt. Man sätter sig in i nya ämnen, man utvecklar sitt språk, man tvingas på ett spännande sätt att lära sig mycket om tryck, publicering, marknadsföring, att ta betalt, lönsamhet, att hålla föredrag om sitt ämne, att lyssna på kritik osv.
Vilka kunskaper behöver du som frilans?
Det gäller inte bara att kunna skriva. Det gäller att kunna skriva på ett sätt som engagerar läsarna.
Du kommer att göra det mesta av din research i datorn, skapa dina artiklars struktur i datorn, skriva ditt manus i datorn, göra alla omarbetningar av texten i datorn, byta idéer med andra via e-post, du kommer ta fram bilder och montera dem i datorn och du kommer kanske göra hela layouten i datorn. Du kan naturligtvis engagera någon annan för att göra detta. Det är okay men du kan ha stor nytta av lära dig grunderna i de flesta av dessa moment.
Ingen kan allt. Vilket område du än väljer att skriva om så kommer du behöva komplettera dina kunskaper och ditt bakgrundsmaterial. Här erbjuder Internet en enorm källa till kunskap. Problemet är nästan alltid att man hittar för mycket. Det gäller att prioritera och välja rätt. Utgå från vilken målgrupp du vänder dig till. Kontrollera vem som står bakom de sidor där du hittar material. Är de objektiva eller är sidorna skrivna eller sponsrade av företag eller organisationer som har intresse av att leverera viss typ av information? Låt dig inte luras av ”fake news”.
Var disciplinerad och välorganiserad. Att skriva är ett kreativt och spännande jobb men det innehåller även rätt mycket rutinjobb som ibland kan kännas långtråkigt och rutinmässigt. Det är bara att inse att så är det. Sätt upp mål och delmål och gör upp en realistisk tidplan. Ge dig själv någon form av uppmuntran varje gång du når ett förutbestämt delmål. Då blir det hela så mycket roligare.
Ju mer du kan om marknadsföring, nätverkande, affärsplanering och muntlig presentationsteknik desto större chanser har du att lyckas. Och sist, men icke minst, våga sätt igång att skriva! Du lär dig bäst genom att pröva, pröva och åter pröva.
Det finns många möjligheter som frilansskribent. Här kommer några exempel:
Bli spökskrivare åt personer som har något intressant att berätta men som inte är bra
på att skriva
Bli korrekturläsare
Skriv roliga texter på beställning, tal m.m.
Ordna utbildning i att skriva
Skriv recensioner av produkter, tjänster, events m.m.
Skriv gör-det-själv-handböcker inom alla möjliga områden
Skriv affärsplaner och finansiella rapporter
Skriv tekniska rapporter
Skriv pressreleases
Skriv artiklar och ägna dig åt artikelmarknadsföring
Redaktionell bearbetning
Starta en hemsida/blogg som fylls på automatiskt med hjälp av tidsinställda inlägg
Skriv copyright-texter
Illustrera texter för böcker
Bli översättare
Fungera som ”bollplank” åt någon som skriver själv men som inte är så rutinerad
Den här affärsidén är hämtad ur boken ”Hitta din egen unika affärsidé - så gör du steg för steg”. Här hittar du mer information om den boken.