Starta eget som fotograf

Vill du förvandla din hobby till ett yrke kan det vara dags att starta eget. Många fotografer börjar ofta med att fakturera vid sidan om sina ordinarie jobb, för att sedan avancera till enskild firma eller aktiebolag.

Går du i tankarna finns det några saker att tänka på innan du sätter igång. I denna guide ger vi dig ett antal användbara tips som kan hjälpa dig att lyckas. 

1. Välj inriktning

Det första och viktigaste steget är att bestämma vilka slags foton du vill jobba med. Om du känner att du klarar av både porträtt och bröllop kan det vara en god idé att erbjuda en större bredd, särskilt i början när du är ute efter kunder. Fastna däremot inte i startgroparna genom att tänka för mycket, och gå hellre från ord till handling.

2. Marknadsför dina tjänster

Att nå ut till potentiella kunder är ett krav om du ska driva eget. För att möjliggöra detta kan du gå en kurs i seo, ett arbetssätt som innefattar att öka din synlighet på nätet. Det kan bland annat ha att göra med matchning av specifika nyckelord som är populära, eller sökmotoroptimering som får din webbsajt att ranka högre på Google och Bing.

Ett vinnande koncept är att bifoga exempel på foton du har tagit tidigare. Detta är ett tydligt bevis på att du vet vad du sysslar med.

3. Bestäm prissättningen

Tänk även på din prissättning eftersom du behöver ta hänsyn till riggning, packning och tiden det tar att resa ut till kunden. Enligt Svenska fotografers förbund (SFF) är det rimligt att debitera mellan 1 150 och 2 500 kronor per timme, beroende på om det rör sig om redaktionella eller kommersiella uppdrag.

För att veta hur mycket du kan ta för olika arbeten har SFF gått ut med ungefärliga belopp från deras undersökningar. Dessa visade att porträttfotografering kostar runt 2 000 kronor, medan bröllop kan ligga på allt mellan 5 000 och 130 000 kronor.

4. Inhandla utrustning

Trots att du förmodligen äger en kamera kan det ändå vara bra att titta på vad du behöver köpa in för att kunna genomföra arbetet. Det kan vara så att du behöver ett fordon för att nå vissa kunder, men det kan också röra sig om stativ och annan kringutrustning.

Här nedan finner du några hjälpmedel du kan behöva köpa in:

  • Systemkamera
  • Portabel blixt
  • Studioljus
  • Ljusformare
  • Reflexskärm
  • SSD-hårddiskar
  • Dator för redigering
  • Minneskort
  • Programvara

4. Fakturera för jobbet

Fotografi är lyckligtvis inte särskilt dyrt att bedriva professionellt. Detta gäller framförallt för dig som vill fakturera för dina arbeten, utan att behöva tänka på bokföring och skatter. Jobben sker enklast via egenanställning, bland annat via tjänster som Frilans Finans eller Cool Company.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg