
Hamburgare - en affärsidé från 0 till 200 miljoner
Att starta ett företag från scratch, eller ens från mitten, kan vara en stor grej. De allra flesta företag idag, även kallade startups, som försöker möta en marknad, går i stöpet. Mycket för att marknaden förändras snabbt men också för att det är svårt att ta sig in på en marknad idag. Idag är det viktigt att verkligen satsa på en bransch som man kan och behärskar. Detta för att göra bästa möjliga resultat. Både på kort och lång sikt.
En som har lyckats väldigt bra med sin egen affärsidé är Simon Wanler. Bastard burgers är en svensk kedja som många nog har både hört om och besökt. Han har på bara några år gått från 0 till nästan 200 miljoner och när bolaget sedermera blev uppköpt ryktas det om att det kan vara värt så mycket som en halv miljard. Han berättar om att alla kommer alltid äta burgare och att det vimlar av kedjor i Sverige just nu. Nu är han helt fokuserad på att lansera sitt nya koncept. Pizza. Eftersom det inte finns någon riktigt bra pizza, menar Wanler, är det dags för honom att göra något åt det. “Man ska köra ungefär upplägg som vi gjort med Bastard. Börja i en mindre stad, stenhård kostnadskontroll och sen gasar man”, är Simon Wanlers råd.
Man kan se på att starta ett företag lite på samma sätt som att handla med aktier eller liknande. Ibland går det bra. Ibland går det dåligt. Ungefär som med betting och spel. Även om du har mer kontroll över hur ditt företag är strukturerat vet man aldrig hur marknaden förändras eller om den kommer att hända något som är till din fördel. NHL-stjärnan Mika Zibanejad öppnade sin egna restaurang som heter Brödernas under tiden han fortfarande var en spelande forward i New York Rangers. Ett lag som har gått bra den senaste tiden och därför har ett odds på 2.60. På restaurangen Brödernas kombineras både hamburgare och pizza.
Behöver man då vara expert på det man ska göra? Hur ska man gå tillväga för att skapa ett framgångsrikt företag? Egentligen är det bästa att bara börja stolpa upp idéer man har för stunden. För att sedan försöka bygga vidare på någon av dem. Mycket kommer sedan automatiskt av att man försöker lösa olika problem. Pär Svärdson som har skapat både Adlibris och Apotea har haft som grund att ha ungefär 100 idéer. Sällan har det funnits just något av det han har skapat till en början men det har löst sig genom input från andra investerare samt att han är bra på att driva företag och se vad en marknad kan behöva just då.
Källa: Unsplash
Att starta ett företag kräver mycket jobb. Även om det är på en marknad eller bransch du väl känner till. Glöm inte att det är svårt att göra saker helt själv och man bör därför alltid fråga någon som kan. Det finns mycket att lära sig av andra när det kommer till att bli riktigt bra på något.