Idrottare och entreprenör: En lyckad kombination
Många idrottare brukar hamna på listorna över världens rikaste. Det är ingen hemlighet att vinnaren av mästerskap som Wimbledon och US Open får flera miljoner dollar, eller att fotbollsklubbar betalar enorma löner till spelare som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Idrottskarriären behöver samtidigt inte vara den enda inkomstkällan. Flera idrottare har blivit framgångsrika investerare och entreprenörer.
Peter ”Foppa” Forsberg
”Foppa” är en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Han började i Modo Hockey men var synonym med NHL och Tre Kronor mellan 1991 och 2008. Han vann Stanley Cup-slutspelet med Colorado Avalanche 1996, vilket var klubbens första cupseger. Enligt bet365 hockeynyheter och bets tips är de förhandsfavoriter att vinna NHL-slutspelet 2022. Oddset för det är 7.50.
Svensken la sin hockeykarriär på hyllan 2011 men han har inte legat på latsidan. Foppas samarbete med skoföretaget Crocs ledde till ”Foppa-tofflornas” genombrott. Han är delägare av flera hotellkedjor, golfbanor och fastighetsbolag. Hans nästa projekt är att bygga ett hotell i centrala Kalmar.
Tomas Brolin
Fotbollsproffset Tomas Brolin är ett lika stort namn i Sverige som han är i Italien. Där blev han ett med Parma under 90-talet. Efter att han avslutat fotbollskarriären 1998 gav han sig in i investeringsbranschen, vilket ledde till stor framgång trots hån.
Brolin gick 1997 ihop med uppfinnaren Göran Edlund och bildade företaget Twinnovation. Det är ett företag som utvecklar dammsugarmunstycken och däribland den patenterade produkten Twinner. Många tyckte att det var märkligt att ett fotbollsproffs skulle bli ”dammsugarförsäljare”, men skrattar bäst som skrattar sist. Företaget har gått med vinst sedan 2008 och flera andra företag har försökt att kopiera Twinner-munstycket.
Lindsey Vonn
Den amerikanska alpinstjärnan Lindsey Vonn jagade länge Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupssegrar, men hon stannade på 82 segrar. Hon avslutade sin karriär 2019 men har fortfarande en stark koppling till sporten.
2019 meddelade det svenska företaget Yniq att Vonn var deras nya delägare, skriver Expressen. Yniq tillverkar handgjorda exklusiva skidglasögon och solglasögon. Vonn var lika exalterad över samarbetet som företaget. Hon lyfte fram att hon alltid har letat efter produkter som kombinerar stil och funktion. Det man inte hittar, får man utveckla själv.
Likheter mellan entreprenörer och idrottsproffs
Det kan finnas en förklaring till varför många idrottare har lyckats med sina investeringar. Framgångsrika entreprenörer delar nämligen flera likheter med idrottsproffs. För att bli framgångsrik gäller det att vara dedikerad och hängiven till sin sport, eller affärsidé. Det krävs hårt arbete för att lyckas. Det gäller att inte vara rädd för att ta risker, eller för att förlora. Det kommer att uppstå motgångar och som Företagarna skriver är det viktigt att lära sig av eventuella misstag och erfarenheter.
Entreprenörer som idrottare vet också vikten av att ha ett starkt team runt omkring sig med alltifrån coacher till revisorer. För att lyckas behöver man vara en lagspelare, oavsett om själva idrottsprestationen är individuell eller om det är en person som är varumärket.
Det är inte konstigt att idrottare ger sig in i affärsvärlden efter att sportkarriären är över. De är på många sätt naturliga entreprenörer, oavsett om de vill arbeta med relaterade sportprodukter eller inom helt andra områden.