Print

Toning av glasrutor


200 000 kr - 500 000 kr
target

Details

Kostnaderna som start är låga - allt du behöver är en rulle solfilm, några verktyg och kunder. Att tona rutor är däremot ingen enkel uppgift att göra. Det är ett precisionsjobb som kräver massor av praxis för att få det rätt. Den slutliga kvaliteten på dina arbeten bygger på en perfekt installation. För att bli proffsinstallatör bör du behärska den senaste tekniken från branschen.

Vad är solfilm - fakta

Solfilm är genomskinlig plastfilm som appliceras glasrutor till skydd mot solen eller som insynsskydd. Filmen begränsar den värme och UV-strålning som släpps igenom glasmaterialet. Den används på både fastigheter och bilar, i det senare fallet är det särskilt vanligt med färgade eller tonade filmer. I många länder är dock färgad solfilm förbjudet på bilars främre sidorutor och vindruta. En solfilm kan även fungera som säkerhetsfilm, som försvårar inbrott genom att glasrutan täcks av filmen och ett extra starkt klister som håller samman glaset vid försök att krossa det. 

Solfilm består av tunna, optiskt transparenta filmer i flera skikt som monteras på in eller utsidan av fönsterglaset. Filmerna är ytbehandlade med hållbara och ovanliga metaller som titan, rostfritt stål, koppar, krom, aluminium och andra legeringar. Det är de olika kombinationerna av metaller som ger filmer goda produktegenskaper och färger. Det kan vara svårt att välja rätt film. Fundera alltid över ditt uppdrag och ta sedan hjälp av produktfakta för att finna rätt film för ditt behov.

Vad är fördelarna med tonade fönster på bilar?

Det som en gång gjorde bara bilentusiaster och tonåringar, har utvecklats till en mångmiljonsindustri som visar inga tecken på minskning. Fördelarna är varierade och sträcker sig från minskad mängd värme som kommer in i fordonet till utökad sekretess för åkande. Varma sommardagar kan det vara jobbigt att åka bil. Att göra en långresa med barn eller hund i baksätet blir ofta en svettig plåga. Med solfilm på rutorna så blir resan behagligare.

Solfilmer tar bort det mesta av den skadliga UV strålningen, reducerar värme och blekning samt tar bort störande reflektioner. De mörka filmerna ger dessutom ett enastående insynsskydd vilket uppskattas av de bilägare som transporterar stöldbegärlig utrustning eller liknande. De flesta moderna fordon använder härdat glas i sidorutorna. Det är bra av två skäl: härdat glas är starkare än vanliga glas, och är utformat för att splittras i småbitar. Skulle man råka ut för en krock, eller kollidera med ett djur, ger en solfilm ett visst personskydd. Filmen bidrar till att hålla ihop den splittrade rutan så att risken för skador av glasfragment minskar.

I moderna kontorsmiljöer med många datorer kan solen vara störande. Solreflexer på datorskärmen är påfrestande för ögonen. En solfilm stoppar reflexerna enkelt och effektivt samtidigt som man får ett bra skydd mot både sol, värme och insyn. Gardiner, mattor, möbler, utställningsprodukter och skyltföremål bleks och gulnar av UV-strålning och värme. Med solfilm installerad på fönstren blockeras solens skadliga UV-strålning. Därmed kommer inredningen och skyltningen att behålla sin ursprungliga färg mycket längre.

Komma i gång

Starta ett glastoningsföretag genom att erbjuda toningstjänster för fordon och fönster i bostäder och kommersiella platser. Du köper dina solfilmrullar från erkända och professionella leverantörer för att säkra kvalitet och garantin på utförda arbeten. Med dagens högteknologiska tekniker finns solfilmer för bilar och hus som inte uppfattas som mörka, men ändå ger ett relativt bra insynsskydd och framför allt ett otroligt bra värmeskydd. 

Även om att starta en lokal verkstad kan ge dig en fördel, försök att vara lite kreativ. Överväg att börja med en "mobil glastoningsservice." Största delen av dina kunder är nybilsfirmor, dekorfirmor, glasmästerier, bilrekond m.fl. som du åker ut till och arbetar på plats då du till största delen är mobil. 

Stanna inte heller vid tanken på fordon. Många människor som bor i hus med mycket glasytor skulle kunna tänka sig tona ned fönstren för att ge extra skydd ex. i sitt vardagsrum. Många hus med underbar utsikt döljer den med persienner, rullgardiner och markiser för att slippa värme, solreflexer och blekning. Att installera en modern solfilm av hög kvalitet i sitt hem är ett smart och underhållsfritt sätt att skapa en bättre inomhusmiljö. 

Om du hyr kommersiell lokal eller garage bör detta utrymme vara tillräckligt stort för att lagra utrustning och förnödenheter och tillhandahålla en säker arbetsplats för att arbeta med bilar, lastbilar, båtar. Om du tillhandahåller toningstjänster för fönster i bostäder och kommersiella platser, väljer du ett utrymme enligt överenskommelse med kunder.

Marknad

Kontor- Stora glasytor blir allt vanligare i kontorsmiljöer. Det ger ljus och en skön känsla av rymd. En förstärkning av glasytorna med splitterskyddsfilm ger en säkrare arbetsmiljö. Varken medarbetare, inredning eller känslig utrustning riskerar att skadas av glassplitter. Samtidigt höjs skyddet mot ovälkomna.

Butiker- Ett krossat fönster och stulna varor är tyvärr ett alltför vanligt scenario. Säkerhetsfilm i kombination med larm och andra stöldskydd, minskar risken för att drabbas.

Skolor- Det som börjar som en lek kan i värsta fall sluta med en olycka och skadade elever. Skolor utsätts tyvärr ofta för vandalism och inbrott. Säkerhetsfilm är det kostnadseffektiva skyddet mot splitterskador och en klok komplettering av övriga person- och stöldskydd.

Industrier- Många industrier jobbar med explosiva material eller med maskiner som arbetar under högt tryck. Laminerat säkerhetsglas, med ett lager plastfilm mellan två eller flera glas, har hittills varit det vanligaste skyddet i sådana arbetsmiljöer. Men vid en kraftig explosion kan glassplitter fortfarande flyga från baksidan av ett lamell glas. En komplettering med säkerhetsfilm löser dessa problem.

Marknadsföring

Samarbeta med lokala företag, som bilverkstäder, autobutiker, reparationsbutiker, båtåterförsäljare, byggbutiker m.fl. Lista dina tjänster i lokala företagskataloger. Skapa en webbplats, reklamblad och visitkort som innehåller din kontaktinformation och öppettider. Ge kundens betyg och foton av använda nyanser tjänster under samrådet. Be om referenser från nöjda kunder till att öka försäljningen. Sök ständigt efter nya spännande produkter för att ha ett brett utbud. Erbjud professionell service för att vinna kundernas förtroende och lojalitet.

Tänk på!

Enligt svensk lag är det förbjudet att låta installera solfilm på framrutorna på fordon. Blir man stoppad av polisen väntar böter och på Bilprovningen blir man underkänd. Förbudets grundas på att bilister ska ha god ögonkontakt med andra trafikanter. Enligt Vägverkets föreskrifter måste rutan fram släppa fram 75 procent av ljuset.


Location