Print

Köpa och sälja begagnade bilar


50 000 - 100 000 kr
target

Details

Många har skapat ett hemmaföretag som köper och säljer bilar. Har du specialkunskaper om vissa typer av fordon, så ska du definitivt titta på det som ett sätt att göra tryggare start. Det betyder inte att du inte kan göra andra saker senare, men det minimerar risken och det blir mycket enklare att sälja.

Du ska vara en bra förhandlare och kunna bilars värde. En stor fördel är om du kan repa och reconda bilarna själv eller väldigt billigt. Är du lite händig då kan du hitta bilar som har mindre fel som säljs billigt som du kan laga lätt och göra en bra vinst på!

Kvalifikationer

Den begagnade-bil-branschen är mycket konkurrensutsatt, men det finns möjligheter för bra förhandlare med kunskap om bilar. Det krävs att du har bra kunskap om olika bilmärken, om bilars fel och brister. En bilfirma som byter in en bil har ju en mekaniker som går igenom bilen och kollar allt så att det funkar, om det är något som är fel så blir det ju mindre i inbytespris.

Du bör ha såpass mycket kunskap att du kan hitta fel på bilen, samt veta hur mycket det kostar att laga, så att du kan pruta så mycket som möjligt. Du bör också kunna fixa ganska mycket själv för att hålla nere kostnaden. Det är väldigt vanligt att det är smågrejer som behöver fixas, och kan du hitta dessa så har du bra prutläge.

Om det skulle bli ett lite större fel som du inte kan laga själv, så blir det bra om du känner en bilmekaniker som kan göra det till "bra pris". Kanske också en bilrekondare som kan hjälpa till att göra bilen fräsch ut och invändigt.

Har du ingen kunskap om bilar, så kan det ju bli ett scenario där de kunniga bilköparna prutar på bilens fel och brister, och du kommer inte kunna konkurra med dem.

3 skäl till varför köpa och sälja bilar är en affärsmöjlighet:

Deltid - Heltid - Överallt: Du kan tjäna bra pengar på heltid eller på fritiden när du köper och säljer begagnade bilar. Du kan göra det i småstäder eller storstäder - och du kan göra det överallt i världen.

Begagnade bilköp: Inköpspriset på en ny bil är inte allt. För att verkligen kunna veta den reella månadskostnaden för en bil måste man räkna med en mängd andra faktorer än bara priset. Försäkring, bränsle, underhåll och reparationer är några av dessa. Det är inte konstigt varför även "billiga" nya bilar kostar väldigt mycket pengar, ett helt omöjligt val för många bilköpare.

Ny bil värdeminskning: den som köper en helt ny bil kan räkna med värdeminskningar på upp till 40 procent på tre år. Det är en anledning varför en stor andel bilköpare aldrig köper nya bilar och väljer att bara köpa begagnade bilar.

Startkapital

Hur mycket pengar behöver du för att börja köpa och sälja begagnade bilar? Det behöver inte kosta särskilt mycket att börja. Det finns billiga bilar där ute som går att hitta och sälja. Du kan börja med ett begränsat utbud av bilar att välja mellan. I en större stad, självklart finns det fler val. Men du kan också börja i ett litet landsbygdsområde, med en låg befolkning. Det kan fungera var som helst. Eller ibland säljer människor bilar för löjligt låga priser eftersom de bara är ”överskott”. Det händer.

Självklart måste du köpa en bil till mindre än marknadsvärdet. Din vinstmarginal måste göra det hela värt.

Hitta rätt bilar

Nästa steg är att dammsuga bilannonser och leta efter fynd! Det största tipset att komma ihåg är att du gör dina pengar när du köper bilen, inte när du säljer den, så att hitta bra bilar är din högsta prioritet.

Tack vare internet går det i dag snabbt att hitta bilar och få ett grepp om prisbilden. Men det lönar sig även att titta i dags- och fackpressens bilannonser. Var inte rädd för att ringa på gamla annonser. Om bilen är kvar har du ett bra förhandlingsläge.

Det är du som köpare som ansvarar för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet. Kontakta ägaren som kan berätta om hur bilen har skötts och körts samt vilka reparationer som har gjorts. Glöm inte att fråga ägaren hur länge han eller hon har haft bilen. Är innehavstiden kort, mindre än ett halvår, bör du vara försiktig.

Bara de mest intressanta bilarna är värda en provtur. Skriv ner registreringsnumret. Då kan du beställa ett ägarutdrag från Bilregistret. Där kan du kontrollera säljarens uppgifter om besiktning och tidigare ägare.

Ett begärt pris är nästan alltid förhandlingsbart. Säg att du är intresserad men att du tycker att bilen är dyr jämfört med en annan som du är intresserad av. Fråga efter säljarens absolut lägsta pris. Sedan föreslår du ett ännu lägre pris – efter en stund möts ni förmodligen halvvägs.

Sälja en begagnad bil

Bilen måste vara trafiksäker vid försäljningstillfället, dvs. den måste klara en kontrollbesiktning utan anmärkning om man inte kommit överens om annat vid köpet.

Du som säljaren ansvarar för fel som funnits vid leverans, så kallade ursprungliga fel. Den vanligaste typen av fel är sådana som har med bilens funktion och skick att göra. Vid bedömningen om det är fråga om ett ursprungligt fel tar man hänsyn till en rad faktorer, som t.ex. bilens pris, ålder, körsträcka, typ av fel och hur långt du kört efter leveransen. Om kunden blivit upplyst om ett fel vid köpet kan man i allmänhet inte klaga på detta i efterhand.

Normala slitagefel anses inte som fel. Säljaren har vidare möjlighet att friskriva sig från vissa fel genom att tillhandahålla en varudeklaration vid köpet. Om säljaren i denna t.ex. skrivit att bromsarna är dåliga är detta inget köparen kan komma och yrka ersättning för i efterhand.

Eftersom säljaren inte har någon skyldighet att lämna en garanti vid försäljning av begagnad bil är det mycket viktigt att du kommer överens med köparen om eventuella garantier före köpet.

Hitta din nisch

Du väljer själv märken och modellåren för de bilar du köper. Ska du leta efter bilar som kanske bara är några år gamla eller kan du också tjäna pengar med äldre fordon?

Du kan specialisera dig i japanska bilar, till exempel för att du älskar dem. Då ska du absolut fokusera på det. Det är din passion. Om din passion är segelbåtar, husvagn eller motorcyklar, och du har köpt den eller sålt någon gång, chansen är stor att du känner till marknaden bra. Så, det är en fördel.

När du har specialistkunskaper på en viss marknad vet du redan priser och hur den funkar. När du sedan tittar på annonser, ser du direkt vad som kan vara en riktigt bra affär.

Undersökning av fordonet

Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen och hur länge denne ägt bilen. Om du ska köpa en begagnad bil är det viktigt att du provkör den, går igenom serviceboken, varudeklaration och annan dokumentation som finns kring bilen.

Enligt regler från 2014 kan ett fordon tas i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det nu är du som äger fordonet. Det innebär att du kan bli av med bilen om det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgifter som hänför sig till bilen. Det kan vara bra att göra en kontroll, för säkerhets skull.

Det finns inget formkrav för bilköp vilket innebär att ett muntligt avtal om köp är giltigt och binder parterna. Vi rekommenderar dock att du och säljaren upprättar ett skriftligt avtal.

Prissättning

Priset för samma bil kan variera mycket. Börja med att titta runt och skaffa dig en bild av prisläget för den bilmodell du säljer. De priserna som bilhandlarna använder, kan man inte direkt applicera på privatannonser på blocket. En bilhandlare har utlägg på i stort sett varje begagnad bil de byter in plus att de ska göra en vinst på ca 15-20% på bilen.

Först måste ju bilhandlaren gå igenom bilens fel och brister (kostnad) och byta det som är fel, kan vara ex slitna bromsar, service, nya däck, en lampa som inte fungerar etc. sen måste bilen även rekondas. Så en bil som kostar ca 40000 på blocket, kostar kanske 55- 60000 hos bilhandlaren.

Hur får du reda på om en bil är stulen?

Kontrollera två gånger, köp en gång. När begagnade bilar säljs av privatpersoner eller overifierade bilförsäljare finns det alltid en risk att bilarna inte tillhör försäljaren. Av denna anledning kan det underlätta för dig att kunna kolla upp om bilen i fråga har varit eller är rapporterad som stulen som gör att du som köpare kan undvika att bli lurad.

Se särskilt upp för när bilen säljs till ett pris som ligger under det egentliga marknadsvärdet och det inte ligger några synliga defekter bakom. Kontrollera innan du köper! Skulle du misstänka att exempelvis bilen som du funderar på att köpa är stulen eller att något inte stämmer kan du kontakta Larmtjänst eller polisen och få hjälp.

Importbilar

Var försiktig med importbilar. Handeln med stulna bilar är idag så kvalificerad att många bilar slinker igenom myndigheternas kontroller och kan säljas till en del bilspekulanter. Det finns även organiserade ligor som köper skadade bilar billigt och reparerar dem med stulna reservdelar. Kolla därför noggrant upp bilens historik. Exempelvis kan du beställa en fordonsrapport från Carfax.


Location