Print

Gatumusik


10 000 - 50 000 kr
target

Details

Många tillfälliga lyssnare skulle säkert hitta dit om de kunde gå till en riktig konsertplats och titta på gatumusikanternas framträdanden. En del av gatuartisterna är veteraner och har redan spelat in någon skiva, men de flesta är okända. De försörjer sig på de pengar de får. En del gör det för att finansiera sin vistelse, sin utbildning eller bara för att det är roligt. Andra uppträder därför att det är deras enda sätt att nå en publik, trots att dessa virtuosa solister förtjänar bättre.

Så gör du

Om du är intresserad av musik och vill prova någonting nytt, satsa på gatumusikanterna. Samla alla oupptäckta stjärnor som du kan hitta på gatan oavsett musikstil och ålder och fråga om de skulle vilja ha dig som manager. Det stora antalet invandrare, och svenskarnas ökade intresse för utländsk musik, har gjort att marknaden för gatumusikanter är större än det finns gator.

Ta kontakt med de som arrangerar evenemang och fester. De flesta har sin specialitet. Att kombinera mat med exotisk dans och levande orkester istället för stereomusik kan bli ett sätt att profilera fester och imponera på gäster. Ta reda på om det finns kulturorganisationer eller invandrarföreningar som vill stödja din verksamhet. Det är ju också deras medlemmar som ibland själva är toppmusiker.

Arrangera egna festivaler och turnera runtom i landet. Du kan också ordna olika uppträdanden i invandrartäta stadsdelar. Visionen kan bli att kunna erbjuda större musikaliska evenemang. 

Försök hitta en inspelningsstudio som vänder sig främst till okända band, många börjar bli trötta på det klassiska konsertutbudet och vill lyssna på nya artister och uppleva ny musik. Musikproducenter brukar också själva vilja upptäcka nya stjärnor, och hjälper dem att spela in en demo eller råmaterial till en skiva. Blir de intresserade av repertoaren kan de även hjälpa till med kontakter med skivbolag.


Location