Print

Uthyrning av linneprodukter


100 000 kr - 200 000 kr
target

Details

Om att arbeta med underbara tyger och löpare är ditt drömjobb, kan en linne uthyrningsverksamhet vara perfekt. Starta ett företag som hyr linne kan förvandla dina tvätt- och service färdigheter till en framgångsrik, heltids verksamhet. I denna verksamhet kan du arbeta med designers för att garantera att en händelse blir även visuellt imponerande.

Färdigheter som krävs

Förmågan att arbeta med en mängd olika kundtyper är absolut nödvändig, eftersom var och en kan önska ett annorlunda utseende och känsla för en stor händelse. Förutom ett skarpt öga för tyg och en vilja att samarbeta med andra, precis som alla andra företag, starta en linneuthyrning kräver planering och investering av både tid och pengar. Däremot kan du oftast börja i mindre skala eftersom inga butiks skyltfönster är nödvändiga, vilket kan översättas till en lägre startkostnad. 

Uppmärksamhet på detaljer är av största vikt. Du tillhandahåller en service till andra vars verksamhet är beroende av din prestation. Snabba och pålitliga leveranser kommer att få förtroende hos dina kunder mer än något annat.

Om linne service

En linneservice helt enkelt förser restauranger, catering, event tillfällen, hotell och konferensanläggningar med sängkläder, dukar, handdukar, linne servetter, och i vissa fall entré mattor. Generellt kunder hyr objekten på en regelbunden eller oregelbunden basis och priser inkluderar leverans, upphämtning, och rengöring av objekten. Om utrymmet tillåter, kan verksamheten drivas från en hembaserad plats.

En kraftig tvättmaskin och torktumlare som är energieffektiva och som kan tvätta stora laster sängkläder är i så fall en god investering. Men om utrymmet är begränsat hemma, överväg att starta verksamheten som ett samarbete med en etablerad tvättomat eller kemtvätten. 

Som en linne leverantör, det är ditt jobb att plocka upp gamla linne för tvätt och leverera nyrengjorda linne. Du erbjuder linneservice främst till företagskunder. Hyra linne i stället för att köpa är både bättre för miljön och billigare än pappersartiklar. Dessutom mycket trevligare. Det du gör handlar just om att du tar hand om allt det tråkiga och gör vardagen lite lättare för alla som arbetar med service på ett eller annat sätt, exempelvis personal som arbetar inom vård och omsorg, hotell och restauranger. 

Så kommer du i gång 

Uppskatta startkostnader. Kommer du att ha ett lager av tyger, eller kommer du köpa och färga tyget från fall till fall? Kanske kommer du att sy dina egna stolöverdrag. Varje variant kräver olika finansiering och utrustning. Du behöver ett leveransfordon, en hyrproduktinventering, utrustning för att rengöra linneplagg och bra marknadsföring.

För denna satsning behövs kvalitets linneartiklar. Eftersom varorna kommer att användas om och om igen, är det viktigt att de är av god kvalitet och matchande färger. Köp de mest robusta och hög kvalitets linneplagg du har råd med. Hög kvalitets produkter kommer att hålla bättre än genomsnittet när det gäller slitage pga. frekvent användning och tvätt än typiska hushållslinne.

Köp flera uppsättningar i matchande färger för att få flera färgalternativ för dina kunder. Om du kommer att erbjuda beige eller vita sängkläder som standard post, köp dem alla från samma leverantör för att undvika variationer i färg. Besök till lokala anläggningar kommer att ge dig en uppfattning om vilka färger som används. Du vill inte köpa sängkläder i färger som ingen kommer att använda. 

Lär dig allt du kan om fläckar och fläckborttagning. Som ett linne leverantör, kommer du hantera många olika typer av fläckar när linne returneras för rengöring. Ordentlig rengöring av fläckar är viktigt för ditt företag. 

Prissättning

Bestäm hur mycket du tar betalt för dina tjänster. Skriv ett grundläggande serviceavtal med datum när sängkläder kommer att tillhandahållas, datum och tid de kommer att plockas upp och ditt pris för tjänsten. Ring andra linne tjänster i ditt område för att jämföra din prissättning med andra inom samma kundsegment. 

Välj din nisch

Bestäm vilka områden av linne du kommer och inte kommer att täcka. Till exempel, om du vill arbeta bara med sängkläder eller handdukar se till att du annonserar som sådan. Olika typer av linneplagg kan kräva olika tvätt eller olika torkmetoder, och det kan sakta ner din leveranstid att hantera alltför många olika typer på en gång. När du vet vilka tjänster du kan ge, se till att du annonserar dessa tjänster direkt till företag som kommer att gynnas av dina erbjudanden. 

Skapa ett schema

Etablera regelbundna leveranser till och från kunder. Det är viktigt att leveransförare vet var de är på väg, på vilken dag, och vad de levererar. Förare måste också kunna arbeta på ett regelbundet schema så att de kan utföra leveranser smidigt i tid. Skriv en plan för nödsituationer. Om en kund behöver ytterligare sängkläder en dag, eller om en leveransbil går sönder, måste du vara beredd att reagera på lämpligt sätt.

För att hantera alla situationer, sätt in några flextider i schemat, och rekrytera folk som kan intensifiera och göra olika extra jobb om det behövs. Om du inte kan svara på dessa behov, kommer kundlojalitet lida på grund av din brist på flexibilitet.

Välj en lagringsplats

Ett linneföretag behöver inte nödvändigtvis ett skyltfönster, men du behöver en plats där du kan lagra linneplagg när de inte används. Om du har ett garage i ditt hem eller en stor byggnad på din plats som är väderbeständig, då du kanske kan bedriva verksamhet från ditt hem. Om inte, kolla in hyra på ett lagringsutrymme på en lokal lagringsföretag. Du kan också tala med en fastighetsmäklare som är specialiserad på lager eller kommersiella lokaler. Ett fastighetsproffs eller en mäklare kan hjälpa dig att identifiera fastighetstyper som passar dina krav på utrymme och budget.

Beställa material

Köp dina linneplagg från grossister eller direkt hos producenter. Om du kan sy eller känner någon som kan, så kanske du vill köpa tyg och göra egna linneprodukter som löpare, handdukar, tygservetter och överdragsklädsel för stolar. Du behöver också en liten lastbil för att leverera och plocka upp uthyrningsobjekten. Har du ingen lämplig egen bil kan du hyra en liten lastbil eller skåpbil från hyrbilsföretag när du behöver göra leveranser och hämtningar. Du kanske överväger att köpa ett fordon som ett mer kostnadseffektivt alternativ när du har tillräckligt många beställningar för att motivera ägande av en lastbil.

Marknadsföring

Utforma attraktiva och professionella visitkort för din tjänst, inklusive ditt företags namn och adress, telefonnummer och webbadress. Använd ditt kort för att betona viktiga fördelar du kan ge exempel 24-timmars service eller leverans i tid. Du kanske också vill utforma kompletterande flygblad som hjälper med mer information om tjänster och service du kan ge. 

Ring eller besök någon verksamhet i ditt område som använder linne: hotell, restauranger, cateringföretag, event planerare, festlokaler, konferensanläggningar och även kyrkorna kan vara i behov av dina tjänster. Se alltid till att erbjuda dina kunder ditt visitkort, och fundera på att göra några specialerbjudande för att uppmuntra nya kunder för att ge dig ett försök. 

I en perfekt värld, skulle din start kunna leverera rena sängkläder till en lägre kostnad än konkurrenterna. Men i verkligheten kräver linneverksamhet en volym för att kunna sänka priser. Istället kommer du fokusera mycket på kvalitet och service. Genom att leverera högkvalitetsprodukter i en serviceinriktad affärsmodell kommer du fånga snabbt en bas kärnkunder, som gradvis kan utökas genom goda referenser. Erbjud en vecka kostnadsfri leverans eller gratis kemtvätt för att få nya kunder prova ditt företag och ger dig en chans.

Gör en stark webbplats med bilder av dina linneplagg. Potentiella kunder vill ofta se hur dina produkter kan förvandla och pryda en händelse. Bilderna på din webbplats bör vara med vackra objekt och bakgrunder och visa hur dina linneplagg dekorerar olika miljöer. Var transparent med kostnader för att hyra dina artiklar. Kunder uppskattar denna information när de skapar en budget för en händelse.

Den miljövänliga trenden

Miljövänlighet har blivit en angelägenhet för många företag i dag. Starta linne leverans innebär att du måste vara medveten om miljövänliga trender i din bransch. Användningen av återvunnet material, energisparande utrustning och en mängd andra gröna metoder ökar värdet på dina tjänster, skapar en attraktiv (och eventuellt kostnadsbesparande) funktion som kan integreras i dina försäljnings- och marknadsföringsstrategier.

Tillstånd

Det finns särskilda regler som påverkar dig som har en tvätteriverksamhet, som t.ex. kemtvätt, vattentvätt, mattvätt, gardintvätt eller liknande. Kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun så får du veta om du behöver söka tillstånd eller göra en anmälan enligt miljöbalken för din verksamhet. Du kan också lära dig mer om egenkontroll och hämta informationsmaterial.


Location