Print

Uthyrning av begagnade bilar


50 000 - 100 000 kr
target

Details

Bakgrund

Idén att hyra ut begagnade bilar är relativt ny. I USA finns sedan länge en del företag som hyr ut enligt detta koncept. Men på hemmaplan är efterfrågan mycket större än det finns utbud. De senaste åren har priserna på begagnade bilar sjunkit med ungefär en fjärdedel och på den nivån väntas de stanna. Skälet till lägre priser är att kunderna själva importerar sina bilar, eller åker utomlands, framför allt till Tyskland, och köper sina bilar där. De kostar i regeln mindre där än här i Sverige och för att kunna konkurrera med utländska handlare sänker även de svenska handlarna sina priser.

Komma i gång

Köp billiga begagnade bilar från kompisar och bekanta som du känner, reparera och snygga till dem och hyr ut dem till halva priset jämfört med vad andra biluthyrare debiterar. Titta på söndagens radannonser i dagstidningarna och kontrollera utbudet. Hyr ut även andras bilar när de inte behövs under en viss tid. Kanske har du en vän som reser bort under en längre tid och som är villig att ställa upp. Genom att låta dig hyra ut en persons bil under den tiden han är borta, tjänar både du och dem pengar. 

Om du har möjlighet att importera bilar privat, gör det själv. Att köpa en importerad bil av andra är en stor risk, då det finns många bilskojare som importerar och säljer billiga bilar men med manipulerade vägmätare och dolda reparationer. 

Många bilar skrotas för tidigt. Kontakta närmaste bilskrothandlare och be dem att tipsa dig när de får begagnade bilar i lite bättre skick som kan lagas. Det är även deras intresse att bli av med dem.

Satsa i första hand på billigare bilmodeller och de bilar som förbrukar mindre bränsle. Ta in dem i din verkstad, byt och laga det som är nödvändigt att laga och hyr ut dem. Om du har någon kompis som är bilmekaniker, fråga om han vill vara med och hjälpa dig.

Marknaden

Det finns en hel del kunder som hellre skulle hyra en begagnad än en ny bil. Ungdomar är slarvigare med pengar än vuxna och har inte råd att köpa eller hyra dyra bilar. Att hyra ut en begagnad bil i sällskap med kompisar och spara respengarna genom att åka tillsammans på semestern kan bli ett bra sätt för dem att förlänga vistelsen eller istället ha råd att köpa varor.

En potentiell kundgrupp kan också vara turistgrupper som kommer till staden bara några dagar och vill se så mycket som möjligt. Som turist kommer man för att titta på nya saker och uppleva nya äventyr, inte för att köra dyra bilar. Lämna information om din verksamhet på turistbyrån.

Tillstånd

Det krävs tillstånd för att yrkesmässigt hyra ut personbilar och andra fordon. Transportstyrelsen prövar om den sökande är lämplig att bedriva uthyrningsrörelse. Den sökande måste uppfylla vissa krav på bland annat yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden, vilja och förmåga att fullgöra skyldigheter mot det allmänna samt laglydnad i övrigt.

Läs mer om tillstånd här: https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik/Biluthyrning/


Location