Print

Uthyrning av replokaler


100 000 kr - 200 000 kr
target

Details

Helst ska verksamheten stadgas i en industribyggnad så att buller inte kommer att vara ett bekymmer eller bli ett problem. Dessutom bör det utrymme som är avsett för ändamålet också delas upp i ett antal mindre replokaler för att rymma mer än en kund i taget.

Aktuella priser för replokaler beror på om all utrustning och tjänster som tillhandahålls ingår i hyran. Man kan även få bidrag till hyran genom en studiecirkel. Allt bör vara funktionellt och fräscht och anpassat för repande band med hög säkerhet och tillgänglighet.

Så fungerar det

Du hyr ut replokaler - både fullt utrustade lokaler samt lokaler för artister och band med egen utrustning. Hyresgäster behöver inte lägga stora summor på dyra förstärkare, trumset m.m. Du har gjort det åt dem. De kan ha ett eller flera fasta pass i veckan eller hyra strötider dvs. per timme. 

Börja med att leta efter lämpliga lokaler för att bygga en studio i. Utrusta replokal med trumset, 2 gitarrstackar, 1 basrigg, keyboard och annat som behövs. Bestäm priser per månad, deltagare och per timme samt betalningsrutiner. Har man inte varit hos dig förut så måste man börja med att boka in en visning på plats. Då får intresserade se hur det ser ut och funkar samt de får en nyckel, ev. koder och inloggningsuppgifter till ditt online bokningssystem. Sen är det bara att repa på! 

Har hyresgäst egen utrustning kan man hyra en plats i en av dina oinredda replokaler. Då har man tillgång till replokalen 7 dagar i veckan dygnet runt. Fler band kan dela på lokalen. 

Informera om möjligheten att starta studiecirkeln. Om det är några stycken som har en idé om något de vill prova eller fördjupa sig i så kan man fixa lite extra pengar för replokal eller utrustning genom att starta en studiecirkel, det kan gälla allt från teateruppsättningar till att spela musik. Mer information på: http://www.studieframjandet.se och http://www.abf.se

Alla måste respektera utrymmet s regler och instruktioner. Visa upp kontraktet tidigt och lämna i tid. Det är mest sannolikt är att någon bli bokad i utrymmet efter att man själv har varit där, så det gäller att vara respektfull. Man ska lägga undan alla bord och stolar som har använts och inte äta eller dricka i lokalen.

Inreda och utrusta

Bestäm om du vill ha en inspelnings utrymme eller helt enkelt en replokal. Många musikstudios i praktiken är egentligen vanliga slutna rum med akustisk anpassning.

Om du vill installera och erbjuda ett inspelningsutrymme, måste du skapa ett kontrollrum för inspelning som är separat från replokal genom att uppföra en uppsättning av murar runt valda område i replokalen och placera fönster på en av väggarna. Släng ner några området mattor eller gamla bitar av mattor. Inte bara denna hjälper att dämpa ljud och minska eko, gör det också dina replokaler mer bekväma och avkopplande. 

Organisera dina instrument för att maximera utrymmet. Genom att rätt placera förstärkare och knyta kablar tillsammans kan du spara utrymme. Se också till att det finns ett öppet utrymme i mitten så att man kan röra sig medan man spelar. 

Lägg till lite möbler för att göra det mer bekvämt, beroende på vilka är dina hyresgäster. En poster på väggen, ett par stolar eller ett mini kylskåp kan bidra till att förbättra stämningen och skapa en mer inbjudande atmosfär.


Location