Print

Hyr en kock


10 000 - 50 000 kr
target

Details

Maten är godare på restaurangen. Men det är mysigare hemma.

Du kan ta det bästa av två världar och skapa en egen nisch - att hyra kockar till privatpersoner och företag. Du gör möjligt för kunderna att uppleva hela restaurangupplevelsen hemma, det enda de behöver tänka på är att duka, kocken sköter resten.

Uthyrning av kockar är inget annat än ett festligare alternativ till catering. Du behöver mycket energi för att hantera olika uppgifter som är förknippade med denna typ av verksamhet.

Innan du börjar

Skaffa utbildning om du inte har tillräckliga kunskaper om matlagning. Dessutom måste en personlig kock ha kunskap om livsmedelssäkerhet, frysta livsmedel och skapa menyer. Utbildning är tillgänglig via kulinariska program eller genom självstudier.  Branschorganisationer ger också utbildning och certifiering.

Ordna ett kontor. Administrativa uppgifter såsom fakturering, marknadsföring och meny planering, kan göras hemma. Observera att de flesta kunder kräver att matlagning sker hemma hos en klient och inte i ditt eget kök.

Formulera en blankett för att samla kundinformation. När du träffar kunder för första gången, måste du dokumentera en klient profil som innehåller matpreferenser och information om deras kök m.m.

Utveckla en receptsamling. Kunderna kommer att ha en mängd olika smaker och behov. Till exempel kan vissa kräva låg salthalt menyer eller barnvänliga varianter. Recept som passar dessa kriterier kan ofta köpas eller finns i special kokböcker.

Skaffa tillstånd och certifiering. Kraven kan variera men kockarna bör ha tillstånd som krävs för kommersiell matlagning. Få fram ansvarsförsäkring för att täcka eventuella olyckor. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få ett förslag baserad på volym och utbud av tjänster du tillhandahåller.

Komma i gång

Köp utrustning och förnödenheter. Många gånger krävs det att färska livsmedel köps och transporteras direkt till kundens plats för beredning. Endast kryddor och tillägg, såsom torkade kryddor eller smakämnen, kan köpas i förväg och förvaras på andra ställen.

När det gäller utrustning, kraven varierar också beroende av vilka redskap kan användas från ett kundskök. Även om det oftast är acceptabelt att använda kundens apparater med deras tillåtelse, kommer de flesta kockar bära sin egen uppsättning av köksredskap, kastruller och stekpannor till hemmet.

Rekrytera talangfulla kockar, vinkännare, bartenders och servispersonal så att du kan erbjuda allt från privata middagar med privatkock till skräddarsydda helhetsevenemang. Vill du genomföra större typer av arrangemang värva även erfarna projektledare och koordinatorer.

Sätt upp prissättningen som baseras på kostnaden för material och inblandade arbetskraft. Köp programvaran som automatiskt beräknar matkostnader. Din egen erfarenhet inom matberedning kommer naturligtvis att hjälpa till och underlätta tiduppskattningar för arbetskraft.

Prissättningen kommer inkludera enstaka måltider eller ett helt paket. Kontrollera med konkurrenterna för att se vilka priser är typiska i ditt område.

Så gör du

Du hyr ut professionella och erfarna kockar, till evenemang, födelsedagar, företagsfester, bröllop, dop, svensexa & möhippa, affärsmiddagar och andra privata fester.

Du kan sälja olika tjänster. Aktiv matlagning innebär att kocken kommer hem till kunden med alla varor och sedan lagar de maten tillsammans. Om kunder är intresserade av matlagning i grupp så ordnar du matlagningsledning till dem.

Dela in dina kunder i två kategorier. Den första består av matlagningsintresserade privata människor och den andra av företagskunder.

Du/kocken bokar in ett möte och sitter ner i lugn ro med kunden. Kanske tom i hemma miljö där man slipper stressa och samtidigt får du en inblick av vilka redskap kocken behöver ta med sig för att kvällen ska bli så perfekt som möjligt. Du går genom menyn och även antecknar eventuella avvikelser som vissa kunder kan ha.

Kunder hjälper till med förslag på menyer som du sedan anpassar efter deras önskemål. Inköp och transport av råvarorna fixar kocken själv. Kocken kommer sedan hem till kunden med råvaror och verktyg som används för att tillaga en gourmetmiddag kunden beställt i förväg.

Tillagning påbörjas några timmar innan middagen. Värdar som vill kan hänga vid spisen och grytorna tillsammans med kocken, där kan de samtidigt få lite matlagningstips som kan vara nyttiga att ha.

När alla sitter tills bords presenteras menyn och om värdarna så önskar serverar kocken dem. När desserten är serverad lämnar kocken hemmet/företag med ett lika rent och fint kök som när den kom.

På sikt kan din ambition vara att även kunna hyra ut kändiskockar.

Marknadsföring

Du vänder dig både till privatpersoner och till företag. Oavsett om det gäller ett bröllop eller en personalfest, handlar det om att förmedla en upplevelse och lämna ett intryck.

Du kan även ordna matlagningskurser i dina lokaler, om man vill ha en gemensam matlagningskväll med vänner och bekanta. Se till då att du har tillgång till fullt utrustade restaurangkök och även alla tillbehör som behövs för att kunna genomföra detta såsom tallrikar, bestick, glas och matlagningsredskap.

Du kan hyra bartender och blanda drinkar på trettio-, fyrtio- och femtioårsfester också. Att hyra hem en bartender täckts dessutom av rut-avdraget som betyder att kostnaden för kunden halveras. Att privatpersonen själv köper spriten är ett grundkrav. Och att festen är i hemmet.

Oavsett behov blir din uppgift att skapa en minnesvärd upplevelse för värdar och deras gäster. Det som gör matarrangemang och uthyrning av kockar till en succé beror helt och hållet på en engagerad, kompetent och entusiastisk personalstyrka. Se till att ditt team inom event består av personer med gedigen kompetens från restaurangbranschen kombinerat med kreativitet och stort engagemang.

Beställaren kan luta sig tillbaka och låta dig sköta allt från lokaler och menyplanering till inköp, tillagning och servering. Kunden vill ge sina gäster en upplevelse att minnas. Du ger kunden redskapen för att lyckas.

När du väljer ett namn, välj ett beskrivande och coolt namn som kommer att vara användbart för marknadsföring. Annonsera verksamheten. En personlig kock har ofta en pågående relation med kunderna. Remisser från nöjda kunder är en förutsättning för framgång.

För att få bollen i rullning, låt alla veta att du är i gång. Skicka ett pressmeddelande, dela ut reklam och delta i nätverk och sociala evenemang. På hemsidan och i sociala medier lämnar du mer information, nyheter, tävlingar samt referenser från nöjda gäster.

Tjänster du erbjuder- en överblick:

Hemmakock - överraskning med en egen kock hemma, både som middag eller kurs.

Matlagningskurser - roliga och matnyttiga kurser med olika teman, både för barn och vuxna.

Matlagningskvällar - under lite lättare former med goda viner och superba råvaror lagar man mat tillsammans med en av dina professionella kockar. Olika teman som mästerkocken och kockduell.

Catering - i olika former, med eller utan kock med temamenyer och kock på plats om man så önskar.

Lyxmat boxen - Färdig mat förberedd av våra kockar med passande viner, levererat hem till dig.

Bröllop - Du skräddarsyr ett bröllop och har ett nätverk med leverantörer som hjälper till med festen.

Du kan även hjälpa till med mycket annat som t.ex. festlokal, vinprovning, chokladprovning, teprovning, bartender, svensexa, möhippa och allt annat som har med fest och mat att göra.


Location