9 steg att följa innan du startar ett hantverksföretag

Marknaden för hemslöjd och hantverk är större än någonsin. Kunderna har blivit ekologiskt medvetna och prioriterar naturmaterial. Man lär sig att ta vara på det gamla, att reparera i stället för att köpa nytt. Folk går mot nytänkande samtidigt som hantverkare håller på att återhämta sig.

Förr var hantverkare enbart hantverkare. Den nya generationen är både hantverkare och egna företagare med kommersiell inriktning. Många hobby- och fritidshantverk har utvecklats och blivit rena affärsverksamheter. Att vara egenföretagare är drömmen för många människor. Om du har tänkt på möjligheten att starta ett hantverksföretag, kolla in de tio rekommenderade åtgärder att följa innan du startar ditt företag.

1. Tänk på varför du vill starta ett hantverksföretag

Kanske vill du göra en hobby till ett lönsamt företag. Kanske är du bara trött på ditt dagsjobb och vill göra övergången från att arbeta för någon annan till att arbeta för dig själv. Spenderar du för mycket tid på kontoret och känner att ett hemmabaserat hantverksföretag ger dig mer tid med din familj? Oavsett orsaken, och du kanske har mer än en sådan, sitt ner och ge denna fråga en seriös reflexion.

2. Få god praktisk erfarenhet

Att öppna ett hantverksföretag, speciellt om du planerar att använda det för att ersätta ditt dagsjobb, är inte något du bara vaknar en dag och väljer att göra. Om du vill att ditt hantverksföretag ska bli en framgång måste du ha erfarenhet från grundläggande design till färdigbyggande.

3. Skaffa kunskaper

Gå till skolan om du behöver komplettera dina hantverkskunskaper. Det är aldrig en dålig idé att ta kurser och vidare utveckla din konst- eller vissa hantverksområden för att fördjupa dina grundläggande färdigheter. Att lyssna på instruktören och diskutera med dina kurskamrater kan ge dig nyttig feedback på det du gör eller en hänvisning till en fantastisk leverantör. Det är också ett bra sätt att utveckla ditt nätverk, vilket kan vara till hjälp när du skapar och säljer ditt hantverk.

9 steg att folja innan du startar ett hantverksforetag 1

4. Identifiera din kund

Innan du sätter dig vid ritbordet måste du överväga vem dina potentiella kunder är. En utgångspunkt är den åldriga demografiska man/kvinna segmentering. Men man eller kvinna är både för small- och omodern nisch - du kan inte stanna där. Ta detta vidare genom att tänka över och överväga exakt vilken typ av hantverksprodukt du vill erbjuda och till vem.

5. Begränsa din fokus

När du startar ditt företag, ta inte på dig för mycket och försök inte hålla dig över hela kartan med din produktlinje. Koncentrera dig på vad du gör bra och med tiden och erfarenheten expandera därifrån.

6. Kolla in dina konkurrenter

Om du har för mycket konkurrens behöver du inte nödvändigtvis överge din dröm - utveckla en nisch som ännu inte är mättad. Å andra sidan, om du inte har någon konkurrens, kanske det inte är bra heller. Det kan betyda att marknad för din konst eller hantverk är otillräcklig för att göra det till en lönsam business.

7. Hitta leverantörer

Du måste hitta leverantörer som har grossistvillkor så att du kan köpa med rabatt och skapa villkor. Du behöver också denna information, för om du inte vet hur mycket dina leverantörer ska debitera dig för råvarorna för att göra din produkt, hur kan du ange ett rimligt detaljhandelspris? Detta hjälper dig också att räkna ut hur många saker du måste sälja för att förverkliga dina personliga eller ekonomiska mål.

8. Ställ in ett arbetsutrymme

Det stora med de flesta hantverksföretag är att de är idealiska för att fungera som ett hembaserat företag. Om det är din plan, titta runt i ditt hem och kartlägga var du ska lagra inventering, ta hand om administration som att betala och skicka fakturor samt göra din hantverksprodukt. Om du tänker hyra en butik, måste denna kostnad tas med i din planering för att göra en realistisk budget.

9. Skriv en affärsplan

Många företagare tror att de bara behöver förbereda en affärsplan för att få finansiering från en bank eller annan långivare. Inte sant. En affärsplan är din färdplan för framgång. Alla hantverksföretag bör ha en så att du kan förutse problem och komma med lösningar i god tid.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg