Här publicerar vi reportage och artiklar om personer som har satsat på sina idéer. Läs spännande berättelser om unika företagskoncept, om kreativa och påhittiga människor. Om entreprenörer.

Jennys företag erbjuder kunskap och förståelse om användare

Känner du slutanvändaren på din produkt eller tjänst? Vet du vilka som kommer att använda din produkt? Kan din produkt eller tjänst användas av en större användargrupp? Userminds AB är ett nystartat företag som finns i Göteborg, Jenny Tolf heter företagets grundare. 

Läs mer

Success Keys-företaget ger dig verktygen för att lyckas

Har du några mål du vill uppnå? Har du olösta problem som du behöver hjälp med? Vill du starta- eller utveckla ditt företag? Success Keys-företaget ger dig verktygen för att förändra ditt liv och öppna dörrarna för att du ska kunna leva ditt liv genom egen design inte som standard.

Mahmouds affärsidé är coaching för privata personer och företag samt motivationsföreläsningar om företagande och personligutveckling. 

Läs mer

Intresset för hälsosam livsstil och hälsa blev till grund för hennes företag

Inom hälsa och skönhet uppstår det ständigt nya trender, och med internets hjälp sprids de snabbt över världen. Resor till de polska storstäderna som Kraków, Warszawa och Gdansk med det rika kulturella och historiska arvet har blivit ett mycket populärt resmål för turister från hela världen. Idag upptäckter fler och fler svenskar de kvalitativa spa-, hälso- och rehabiliteringsmöjligheter som Polen erbjuder. Läs här om Grazyna Abrahamsson, entreprenören med rötter både i Polen och i Sverige, som har grundat Polen Spa & Hälsoresor.

Läs mer

En konsult som jobbar över kultur- och språkgränser

Många har besökt fler än ett land, många har kanske besökt ett tiotal länder. Men hur många har varit i 69 egentligen? Det har Gabriel Brunegård, som är uppvuxen i Vimmerby. Redan som bebis bodde han i Tanzania och troligen föddes intresset för främmande kulturer och människor redan då. 

Universitetsutbildad inom internationella kulturmöten arbetar Gabriel som konsult. Han har stor kunskap och erfarenhet om just Iran. Han besöker landet så ofta han kan och har även studerat vid universitetet i Teheran. Naturligtvis talar han också flytande persiska.

Läs mer

En arkitektbyrå med hållbarhet i fokus

Acrotify Consulting hjälper till att hitta rätt person till rätt plats inom sin bransch, samtidigt som man ritar, bygger och förbättrar sina närområden, städer och slutligen samhället och sig själva.

Läs mer

Webbtjänsten som matchar frisörer och stylister med kunder

Dashl är en digital skönhetstjänst som använder din personliga data för att koppla ihop dig med rätt behandling enligt din preferens för tid, stil, pris och geografisk plats. Dashl hjälper dig att hitta rätt frisör, nagelteknolog eller makeupartist på ett enkelt, snabbt och säkert sätt.

Läs mer

Storyn bakom Sqore – hur Niklas Jungegård och hans kompisar gick från idé till kraftig expansion

Ända sedan gymnasiet har han drivit företag, men 2010 kom Niklas Jungegård något riktigt stort på spåren. Då startade han och några kompisar en sajt som listade studenttävlingar – och som blev väldigt välbesökt. Efter en pitch i Draknästet fick de en första investering till vad som sedermera blev Sqore – en skalbar rekryteringsplattform som nu växer enormt. LÄS STORYN

Läs mer

Bakom kulisserna på Mackmyra – så byggdes Sveriges första whisky-destilleri

I mars 1998 åker fyra kompispar från Stockholm till Sälen för en veckas skidåkning. Vad de inte vet då är att de framför brasan första kvällen kommer inleda diskussioner som ett år senare mynnar ut i uppstarten av Sveriges första whiskydestilleri. Det här är storyn om Mackmyra. LÄS STORYN

OM MACKMYRA

Startade: Idén föddes 1998, första destilleriet stod klart i december 1999 och första flaskan såldes 2006.
Är: Sveriges första single malt whisky-destilleri.
Var: Destilleri och huvudkontor ligger i Mackmyra strax utanför Gävle. Sälj- och marknadskontor i Stockholm samt fem whiskymognadslager i Sverige och ett i Tyskland.
Grundare: Magnus Dandanell, hans fru Astrid och tre andra kompispar: Jonas och Annika Berg, Carl-Johan och Jennie Kastengren, samt Rikard Lundborg oh Malin Lövemark.
Ägare: Företaget är sedan december 2011 noterat på Nasdaq First North Stockholm.
Antal medarbetare: Cirka 40, varav ett tiotal utgår från kontoret i Stockholm, några är säljare i Sverige och Europa och resten jobbar vid destilleriet i Mackmyra.
Antal produkter: Fyra whiskys i ordinarie sortiment och två tillfälliga säsongssmaker som släpps under höst och vår. Dessutom en exklusivare serie, Moment, som finns i begränsat antal.
Omsättning: 82 Mkr under 2015.
Kunder: 60 % av intäkterna kommer från distributörer och resten från privatpersoner, som äger egna whiskyfat och går på event i Mackmyras regi. 50 % av flaskförsäljningen sker i Sverige, cirka 25 % exporteras till Tyskland, Frankrike och Storbritannien och resterande säljs på Travel Retail, i Bordershops eller på andra mindre marknader.
Utmärkelser: Utsågs 2015 till World Destiller of the Year av Wizard of Whisky och 2012 till Europeen Spirits Producer of the Year av IWSC, International Wine & Spirits Competition.

Fler artiklar...

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image