Intresset för hälsosam livsstil och hälsa blev till grund för hennes företag

Inom hälsa och skönhet uppstår det ständigt nya trender, och med internets hjälp sprids de snabbt över världen. Resor till de polska storstäderna som Kraków, Warszawa och Gdansk med det rika kulturella och historiska arvet har blivit ett mycket populärt resmål för turister från hela världen. Idag upptäckter fler och fler svenskar de kvalitativa spa-, hälso- och rehabiliteringsmöjligheter som Polen erbjuder. Läs här om Grazyna Abrahamsson, entreprenören med rötter både i Polen och i Sverige, som har grundat Polen Spa & Hälsoresor.

Bakgrund

Företag: Polen Spa & Hälsoresor som är en del av Polen Specialresor GRAB AB

Hemsida: https://www.polenspa-halsoresor.se/

Vilket år företaget grundades: 2019

Grundare: Grazyna Abrahamsson

Ålder: 57

Bor: Göteborg

Yrkesbakgrund/utbildning: Fil.kand Transport Ekonomi och Material Planering

Din bästa egenskap: Målmedveten och framåtsträvande

Din sämsta egenskap: För optimistisk ibland

Om Affärsidéen/företaget

Vad är din/er affärsidé?

Vår affärsidé är erbjuda kvalitativa spa- och hälsoresor samt kultur- och historiska resor till Polen på spahotell centralt belägna i de populära städerna Kraków, Warszawa, Gdansk, Sopot eller också i natursköna, rogivande miljöer med närhet till Gdańsk , Kraków, Warszawa –  storstäder som är rika på det kulturella- och historiska arvet.

Vilka är målgrupp?

Våra resor är för alla som längtar efter återhämtning från en stressig vardag eller en påfrestande livssituation och som vill få förnyade krafter. Det unika med vårt erbjudande är att även kunna erbjuda kvalitativa rehabiliteringsresor till alla de som lider av kroniska besvär av olika slag och behöver hjälp med rehabilitering och smärtlindring. Vi glömmer dock inte den stora efterfrågan och intresse för vårt lands kultur och historia och erbjuder också resor inom denna kategori.

Finns det konkurrenter?

Ja

Vad gör er unika?

Det som gör oss unika är att kunna erbjuda spa- och hälsobehandlingar som är svåra att få på remiss och därför till höga priser om man väljer att behandlas inom den privata sektorn på hemmaplan. Men det behöver inte kosta en förmögenhet att ta hand om sin hälsa och välmående och unna sig en välgörande spa- eller hälsoresa för kropp och själ och samtidigt besöka intressanta platser som är listade på Unesco:s världsarvlistan.

Kompetent läkarkår, välutbildade sjukgymnaster och vårdpersonal, effektiva rehabiliteringsmöjligheter, modern och avancerad medicinsk utrustning, sköna SPA-behandlingar för återhämtning och regeneration av krafter - allt detta finns i Polen fortfarande till lägre priser än hemma i våra skandinaviska länder. Dessutom är utbudet av behandlingar mycket rikt, vid sidan av de konventionella behandlingsmetoderna som sjukgymnastik, manuell terapi, avslappnande- eller medicinsk massage, elektroterapi, m.m. använder man sig av naturens resurser som bidrar till läkningsprocessen av kroppen eller lindring av värk, likt effektiv medicinering framställd på den kemiska vägen.

Grazyna 3

Polska kurorter (där man kurerar sig för hälsans skull) har anrika traditioner, flera började specialisera sig på sjukdomar redan på 1200-talet. Över hela Polen finns det ett sjuttiotal orter som specialiserar sig på att främja hälsan antingen genom profylaktisk behandling och friskvård eller genom rehabilitering. Det finns drygt 45 000 sanatorieplatser på 45 kurorter och över 80 000 platser på semesteranläggningar, hotell med medicinskt spa, pensionat och övriga rehabiliteringsanläggningar. Även de välgörande SPA behandlingar för välbefinnande och skönhet är av högsta kvalitet och mycket populära.

Polen kan dessutom erbjuda:

  • Ett rikt utbud av kulturevenemang och utflykter runt om i landet.
  • Frisk luft, rent vatten, milda och gynnsamma mikroklimat. 
  • Välgörande mineralvatten och luft, svavel i from av sulfidvatten, saltgrottor och borowina – den undergörande gyttjan – allt detta finner vi i Polen!

Vad har varit största utmaningen med att starta företag?

Marknadsföring p.g.a. begränsad ekonomi.

Vad har varit viktiga framgångsfaktorer i etableringsprocessen?

Polen Spa & Hälsoresor är en svensk researrangör men ägaren och medarbetare kommer från Polen. Våra resor arrangeras av specialister inom turism, historia och medicin. Alla inblandade har ett stort intresse för sitt hemland och känner väl till Polens kultur, historia, sedvänjor och traditioner samt det enormt breda utbudet av spa- och hälsobehandlingar inom friskvård och rehabilitering. Våra reseledare och turistguider är svensk- eller norsktalande.

Vad är din fokus framöver?

Effektiv marknadsföring som inte kostar förmögenhet.

Du som entreprenör

Vad var anledningen till att du startade eget? Hur kom du på idéen?

Jag som har grundat Polen Spa & Hälsoresor heter Grazyna Abrahamsson och har dubbelt polskt/svenskt medborgarskap. Mina rötter finns både i Polen och i Sverige. Jag föddes i Polen och Sverige blev mitt nya hem redan i mitten på 80-talet. I Polen fick jag min utbildning inom turism och i Sverige erhöll jag högre utbildning inom företagsekonomi och logistik. Varför har jag då startat en verksamhet med resor inklusive hälsoresor till mitt hemland?

Grazyna 4

Mitt hemland ligger mig varmt om hjärtat, dessutom har jag alltid haft ett stort intresse för att lära känna andra länder, deras kultur och historia. Detta gjorde att jag jobbade en del inom turistbranschen och därför föll det sig naturligt för mig att förverkliga min dröm att starta ett företag med resor till mitt vackra hemland. Jag är en passionerad människa som även brinner för frågor som rör hälsosam livsstil och hälsa.

Hur blev affärsidén till?

Intresset för hälsa och medicin kom tidigt då min egen far led av smärtsam ledgångsreumatism. Inom den offentliga sektorn erbjöds min far inte någon effektiv behandlingsterapi. Vi gjorde allt vi kunde för att hitta den mest effektiva kuren och började söka hjälp inom den privata sektorn. Till slut fick vi höra om kurorten Busko Zdrój som är Polens mest framstående inom behandling och rehabilitering av patienter med reumatism, mycket tack vare de naturresurser i form av  sulfidvatten som kommer från Busko Zdrójs egna källor. I Busko Zdrój läste vi även flera forskningsrapporter om sulfidsvattnets positiva inverkan på människans hälsa, främst samband i behandling av reumatiker eller människor som lider av psoriasis. Busko Zdrójs kliniker har min far besök ett antal gånger. Vid varje tillfälle fick han träffa en reumatolog och fick ett 3-veckors behandlingsschema med flera olika behandlingar per dag.

Efter varje kur i Busko Zdrój kom han hem som är ny människa, han sov lugnare på nätterna och jämrade sig inte av värk i händerna då hans värk lindrades markant. Hans trötthet försvann, han blev piggare och hade mer ork. Dessa rehabiliteringsmöjligheter som mitt hemland erbjuder vill jag nu dela med mig av till alla med kroniska sjukdomar och alla som längtar efter att skämma bort kropp och själ med sköna spa-upplevelser. Polen har en mycket lång tradition av den här typen av behandlingar och har underlättat livet för många människor.

Vad var tuffast i början?

Att få ekonomin gå ihop, att ha råd med effektiv marknadsföring, att kunna presentera hälsoresor som utförs i Polen för olika hälsoorganisationer- och föreningar i Sverige.

Vad är det roligaste med att driva eget företag?

Skapandet och att vara sin egen herre.

Vad inspirerar och motiverar dig?

Att skapa nytta för alla inblandade och få nöjda kunder

Har du några förebilder?

Helena Rubinstein

Har du några goda råd och tips till andra företagare?

Undersök marknaden noga innan du startar din verksamhet, få hjälpen av IT för att se på vilka fraser söks det inom den verksamheten du tänker verka. Du får då ett svår om det finns intresse för din tjänst eller produkt. Studera konkurrenter och deras ekonomiska resultat under de senaste två åren. Bäst att du inte avslutar ditt jobb innan de första intäkterna kommer in. Det kan ta tid innan du får kunder och under tiden behöver du försörja dig. Du kanske kan få starta-eget bidrag från Arbetsförmedlingen om du är arbetslös men tänk att de 6 månaderna som du kan få stöd under inte alltid räcker innan du står på din egen plattform av din egen kraft. 

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg