Så startade han Pinterest – följ hans exempel!

Pinterest startades av Ben Silbermann som alltid hade varit en inbiten samlare av allt möjligt, t.ex. frimärken, insekter, ja allt vad en grabb kan tänka sig att samla på. Samtidigt hade han ett stort intresse för teknik så med teknikens hjälp kunde han organisera sina samlingar och sprida vetskap om dem till likasinnade. 

Pinterest utvecklades så småningom till en webbtjänst eller en social nätverkstjänst där användare kan ladda upp, organisera och dela med sig av sina bilder på digitala anslagstavlor, pinboards. Användarna kan också med hjälp av ett tillägg i webbläsaren spara och dela bilder som de hittar på olika webbplatser på internet. Webbplatsägare bereds möjlighet att publicera en knapp på sin webbplats som automatiskt delar webbplatsens innehåll på besökarens pinboard på Pinterest.

De bilder som användaren publicerar på någon av sina pinboards kallas för pins. Om bilden är hämtad från en extern webbplats skapas automatiskt en länk dit i kommentaren för bilden. En användare kan välja att följa andra användares pinboards och då få uppdateringar i realtid då denna pinboard uppdateras. Hon eller han kan också välja att repin en speciell bild. Detta innebär att bilden läggs till i användarens egen pinboard.

Pinterest är i dag världens tredje största sociala nätverk efter Facebook och Twitter. Det är det snabbast växande sociala nätverket både i USA och i Europa. Bilder inom områdena heminredning, mat, konsthantverk och mode dominerar.

Följ Bens exempel! Hitta det du är passionerat intresserad av och gör en affärsidé av det!

Nästa exempel - man lär sig spela ett instrument

Yousician är en finländsk musiktjänst som är gjord för att man ska kunna lära sig spela ett musikinstrument eller lära sig sjunga. För närvarande kan du via den tjänsten lära dig spela gitarr, piano, ukulele eller basfiol. Yousicians fantastiska historia började när två vänner, Chris och Mikko från Helsingfors, möttes på en pub och kom att prata om att de båda hade försökt lära sig spela ett instrument men aldrig lyckats. När de sökte efter olika möjligheter visade det sig att de metoder som man använder sig av i traditionell musikutbildning ofta är misslyckade för många. Ca 85% av de som börjar lära sig spela misslyckas efter ett tag. Ingen av de båda grabbarna hade erfarenhet av musikutbildning tidigare men de beslöt sig för att försöka utveckla ett annat sätt att lära sig spela som skulle vara framgångsrikt för många intresserade.

bild till artikel september 2023 2

Chris och Mikko grundade år 2011 ett företag, som då kallades Ovelin. De utvecklade och lanserade sin första produkt som kallas WildChords. WildChords är ett spel som spelas på datorn som syftar till att barn ska lära sig grunderna i gitarr. Spelet spelas med en riktig gitarr och spelet ”lyssnar” till spelaren. WildChords är ett riktigt spel i den meningen att olika uppdrag skall lösas för att man ska gå framåt i spelet. Spelet upplägg håller spelaren motiverad att träna och att fortsätta att lära sig mer. WildChords lanserades 2011 på konferensen Slush och teamet vann första pris bland 100 tävlande.

Yousician hävdar att de i dag är världens största utbildningsverksamhet för musik. 

Om du är riktigt bra på något är chanserna stora att du inom det området hittar en ny affärsidé. Och inte sällan är det inom något mindre viktigt sidoområde som man kan hitta en helt ny och unik affärsidé.

Och ännu ett exempel – ursprunget till Outlook

Jag tar Hotmail som ytterligare ett exempel. Hotmail utvecklades av två kompisar som jobbade på Apple. De ville skicka privat e-post till varandra, dels så att deras chefer inte skulle kunna läsa deras meddelanden, dels så att de skulle kunna läsa dessa från vilken dator som helst. Att läsa företagets e-postmeddelanden utanför företaget gick på den tiden inte eftersom företagets brandväggar förhindrade detta.

Experter som de var inom detta område så skapade de en egen mailtjänst som de döpte till Hotmail. Det nya med denna tjänst var att den var webbaserad vilket gjorde det möjligt att komma åt mailen från vilken dator eller smartphone som helst. Tjänsten köptes så småningom av Microsoft, utvecklades ytterligare och är i dag e-postprogrammet Outlook.
Har du en passion för något speciellt eller är expert inom ett visst område så har du det bästa tänkbara utgångsläget för att hitta en framgångsrik affärsidé.

Du kan hämta inspiration om hur du kan hitta din egen affärsidé från en bok som heter ”Hitta din egen unika affärsidé – så gör du steg för steg”. Klicka här så kan du läsa mer om den boken.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg