Bakom kulisserna på Mackmyra – så byggdes Sveriges första whisky-destilleri

I mars 1998 åker fyra kompispar från Stockholm till Sälen för en veckas skidåkning. Vad de inte vet då är att de framför brasan första kvällen kommer inleda diskussioner som ett år senare mynnar ut i uppstarten av Sveriges första whiskydestilleri. Det här är storyn om Mackmyra. LÄS STORYN

OM MACKMYRA

Startade: Idén föddes 1998, första destilleriet stod klart i december 1999 och första flaskan såldes 2006.
Är: Sveriges första single malt whisky-destilleri.
Var: Destilleri och huvudkontor ligger i Mackmyra strax utanför Gävle. Sälj- och marknadskontor i Stockholm samt fem whiskymognadslager i Sverige och ett i Tyskland.
Grundare: Magnus Dandanell, hans fru Astrid och tre andra kompispar: Jonas och Annika Berg, Carl-Johan och Jennie Kastengren, samt Rikard Lundborg oh Malin Lövemark.
Ägare: Företaget är sedan december 2011 noterat på Nasdaq First North Stockholm.
Antal medarbetare: Cirka 40, varav ett tiotal utgår från kontoret i Stockholm, några är säljare i Sverige och Europa och resten jobbar vid destilleriet i Mackmyra.
Antal produkter: Fyra whiskys i ordinarie sortiment och två tillfälliga säsongssmaker som släpps under höst och vår. Dessutom en exklusivare serie, Moment, som finns i begränsat antal.
Omsättning: 82 Mkr under 2015.
Kunder: 60 % av intäkterna kommer från distributörer och resten från privatpersoner, som äger egna whiskyfat och går på event i Mackmyras regi. 50 % av flaskförsäljningen sker i Sverige, cirka 25 % exporteras till Tyskland, Frankrike och Storbritannien och resterande säljs på Travel Retail, i Bordershops eller på andra mindre marknader.
Utmärkelser: Utsågs 2015 till World Destiller of the Year av Wizard of Whisky och 2012 till Europeen Spirits Producer of the Year av IWSC, International Wine & Spirits Competition.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg