Ta bort onödiga mellanhänder

Tänk dig tillbaka till hur möbelmarknaden fungerade före IKEA introducerade sitt ”montera-själv-koncept”. År 1947 började man sälja möbler och inredning på IKEA. Det betyder att innan detta tillverkades möbler färdiga på fabrik. De transporterades ofta färdigmonterade i stora långtradare till en möbelaffär där de ställdes ut för försäljning. En köpare kommer till butiken, bestämmer sig för att köpa och den skrymmande möbeln transporterades hem till köparen i ett lite speciellt transportfordon. Ofta behövdes det då starka personer som kunde bära in eller med en truck köra in den färdiga möbeln och ställa den på sin rätta plats. 

IKEA som ett bra exempel

Ingvar Kamprad insåg att här kunde man eliminera en rad mellanhänder genom att den slutgiltiga användaren själv kunde hämta den monteringsfärdiga möbeln i ett praktiskt planerat varuhus, lägga in det platta paketet i sin egen bil, åka hem och montera möbeln själv på plats. Ett genialiskt drag som gjorde att den slutgiltiga kunden fick sin möbel utan en massa mellanhänder för en betydligt lägre kostnad och kanske även en speciell känsla av stolthet för att man klarat av monteringen själv.

Bokutgivning är ett annat exempel

I dag är det många som skriver och ger ut sina egna böcker. De kallas ofta egenutgivare. Det är ett annat exempel på hur man kan eliminera mellanhänder. Många författare ger ut sina böcker genom traditionella bokförlag. De skickar in sitt manus till en förläggare. Efter lång tid, antagligen månader, får man ett svar efter att manuset lästs och kommenterats av förlagets experter. Om manuset antas påbörjas då en process med lektörer, korrekturläsare, layoutexperter, avtalsförhandlare m.fl. innan boken skickas till tryck, pliktexemplar skickas till Kungliga Biblioteket, recensionsexemplar till Bibliotekstjänst, lagring, distribution osv. 

Egenutgivare skriver manus på samma sätt men har inarbetade team av lektörer, korrekturläsare m.fl. i sina nätverk för att garantera kvaliteten innan man beställer tryck och sköter distributionen själv. Antalet mellanhänder minskas vilket gör att priset på den färdiga produkten kan hållas nere och en bok som handlar om ett ämne där det hela tiden sker en snabb utveckling kan ges ut mycket snabbare.

HOLGER 1

Det finns flera exempel

Listan på exempel av den här sorten kan göras lång. Se vad som händer inom resebranschen, där vi beställer resor, hotell, hyrbilar m.m. hemma på datorn i stället för att besöka någon resebyrå som man var tvungen att göra för flera år sedan. För bankärenden gäller samma sak. Tidigare gick folk in på ett bankkontor för att sköta sina bankärenden. I dag gör vi det mesta på datorn. Jag har en personlig bankman som fungerar utmärkt men som sitter i en annan stad än där jag bor och som jag aldrig träffat ”in real life”.

Gör så här

Ta för vana att alltid studera hur eventuella mellanhänder fungerar i processer som du kommer i kontakt med. Det är precis vad de företagare gör som är framgångsrika inom den s.k. delningsekonomin. Det var sådant tänkande som var grunden till ekonomiska succéer som Airbnb, Spotify m.fl. 

Letar du efter en bra affärsidé som du kanske t.o.m. kan bli unik för dig så är mitt råd att du ständigt tänker på om det går att eliminera mellanhänder inom olika processer du kommer i kontakt med.
Vill du lära dig mer om olika metoder att hitta egna, helst unika, affärsidéer så rekommenderar jag att du läser boken ”Hitta din egen unika affärsidé – så gör du steg för steg”.steg”.

gästskribent, Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg