Vad det innebär att låna med Creditsafe

Olika kreditupplysningar

Det finns flertalet olika företag som erbjuder kreditupplysningar, två av dessa är UC och Creditsafe. I grund och botten erbjuder alla kreditupplysningar samma tjänst, det som skiljer dem åt är hur de presenterar informationen som hämtas. Det finns vissa fördelar med att välja Creditsafe framför andra kreditupplysningar, mer om detta längre ner. 

Fördelen att låna med Creditsafe

När du lånar med Creditsafe så är det inget som påverkar din kreditvärdighet hos andra kreditupplysningar. Nedan följer ett exempel som på ett förenklat sätt förklarar hur kreditvärdighet funkar.
Säg att du är kreditvärdig för ett billån om 100 000 kr. Om du då ansöker om ett lån om 10 000 kr så sänks din kreditvärdighet med samma summa, du kan då bara köpa en bil för 90 000 kr. Om du då istället tar lånet på 10 000 kr genom Creditsafe så behåller du din kreditvärdighet hos UC och då kan du fortfarande få billånet om 100 000 kr. Notera att ovan bara är ett förenklat exempel för hur kreditvärdighet avgörs. För dig som vill spara på din kreditvärdighet hos UC kan du jämföra lån med Creditsafe hos Kreditly.

Vad kan lån med Creditsafe användas till?

Det finns huvudsakligen tre olika lån du kan få med kreditupplysning från Creditsafe och dessa är följande:

  • Snabblån
  • Kontokredit
  • Blancolån 

Av dessa olika lån så är det snabblån och kontokrediter som är de mest förekommande. Det är bara ett fåtal banker som erbjuder blancolån med Creditsafe och när de gör detta, så brukar de dessutom ta en kreditupplysning med UC.

När du lånar med Creditsafe så kommer du märka att maxkrediten för dessa lån är 50 000 kr. Det innebär att du varken kan ta ett bolån eller finansiera större köp med lån från Creditsafe. Du kan fortfarande köpa bil eller renovera med pengarna från lånet, då pengarna inte är bundna till ett specifikt ändamål.

Vad är nackdelarna?

För den som är ansvarig över sin ekonomi och har koll på kostnaderna så är den enda nackdelen med lån med Creditsafe, kostnaderna för lånet. Lån med Creditsafe är som nämnt innan, oftast snabblån och denna typ av lån är de lån som klassas som “högkostnadskrediter”. Om ett lån är klassat som en högkostnadskredit innebär det att räntan är uppemot 40%, dessutom bör du räkna med att följande avgifter tillkommer:

  • Uppläggningsavgift
  • Uttagsavgift
  • Serviceavgift
  • Kontoavgift

En annan nackdel med banker som använder Creditsafe är att dessa lån oftast har avsevärt lägre krav än lån som använder UC. Även om detta kan ses som något positivt så finns det fall där detta snarare blir till en nackdel. Exempel på detta är är till nackdel är för individer som redan har problem med ekonomin och har svårigheter att betala alla räkningar varje månad. Om denna individen blir beviljad ett nytt lån så kan detta vara vad som får personen att gå i personlig konkurs.

Källor
https://www.creditsafe.com/se/sv.html
https://www.uc.se/om-uc/om-oss/

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg