Starta eget, vad innebär ett privatlån vid uppstarten?

Det är förhållandevis lätt att starta eget i Sverige, framför allt en enskild firma som är även den vanligaste företagsformen i Sverige. Det kostar inte något att ansöka om att starta och beviljas i de allra flesta fall. 

Att förverkliga sin dröm att starta eget kräver ibland ett startkapital. Ett mindre privatlån gör det möjligt att starta upp ett eget företag när det inte går att få företagslån. Bland annat finns det lån hos Matchbanker där det är enkelt att jämföra såväl räntor som villkor.

Det här är bra att tänka på vid privatlån

För enskilda firmor kan det bli aktuellt att överväga ett privatlån vid uppstart. Det behövs inte alltid stora summor men för att kunna täcka några nödvändiga inköp och eller klara av att betala första fakturorna. Genom att använda Matchbanker går det att se endast vilka lån som är relevanta och som troligen kommer beviljas.

Vid ett privatlån är det i regel den nominella ränta som är angivet först. Det är beloppet du betalar i ränta varje månad och år i kronor. Det är även den räntan som enkelt jämförs mellan olika kreditgivare.
Däremot är det viktigt att vara observant på den effektiva räntan. Där ingår nämligen alla avgifter och kostnader för lånet och uttrycks som en årsränta. Andra kostnader är uppläggningsavgifter och avgifter. Det är ofta där skillnad är som störst mellan olika lån.

Vad kan ett privatlån användas till?

Privatlånet är inte förknippat med några andra villkor än att betala tillbaka enligt villkoren. Det innebär att det går att använda det lånade beloppet helt fritt, från att täcka fasta utgifter till att köpa in material eller finansiera lanseringen av webbshopen.

Privatlån innebär att det inte finns någon materiell säkerhet utan den personliga ekonomin bedöms. Räntan baserar sig i de allra flesta fall på den samlade kreditvärdigheten. Därför kan ränta vara betydligt högre om kreditgivaren bedömer att det finns en större risk att låna ut till en viss person.

Relativt enkelt att beviljas privatlån

Det är relativt enkelt att beviljas ett privatlån, även om det innebär en högre ränta än exempelvis ett lån med säkerhet. Runt 35 % av nystartade företag går i konkurs inom de första tre åren. När du har ett enskilt företag är du och företaget ungefär samma juridiska person.

Det innebär att du är personligt ansvarig för eventuella skulder i företaget. Privatlån är alltid kopplade till din privata ekonomi vilket gör att du kan försättas i en skuldfälla om du inte kan betala tillbaka.
Är du säker på att du kan betala lånet enligt villkoren kan det vara en bra idé för att förverkliga drömmen om det egna företaget. För att driva eget skapar även många möjligheter och kan generera riktigt bra inkomster.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg