Starta eget som elektriker

Vägarna till elektrikeryrket går inte sällan genom gymnasieutbildningen, men det finns också dom som hittar till yrket i vuxen ålder. Många hantverkare drömmer om att bli egna, få bygga något eget. Här kommer våra råd till dig som vill bli egenföretagare. 

Drömmer du om att bli elektriker, eller är du kanske redan anställd elektriker men vill utvecklas. Då kanske tanken att starta eget är något som gror i dig. Många lockas för frihetskänslan, men det kan vara en vilseledande tanke. Det är bra att vara realistisk och se på vad egenföretagandet skulle innebära för skillnad utöver frihet. Ett utökat ansvar mot kunderna, marknadsföring och en del administration kopplat till ekonomi. Kanske är det just detta som lockar dig.

Ett bra första steg kan vara att undersöka hur utbudet ser ut på orten som du vill verka. En enkel googling kan de en fingervisning. Om du exempelvis letar efter elektriker i Stockholm, så kommer du att få många träffar, men det är naturligt med tanke på stadens storlek. Finns det redan många elektriker, så innebär det inte att det inte finns plats för en till. Bor du på en mindre ort så kanske du kan erbjuda något extra som får dig att stå ut från mängden, samma sak gäller i större städer där du kanske också måste konkurrera.

När du väl undersökt saken och bestämt dig för att uppfylla drömmen att starta eget så finns det en hel del saker som du bör tänka på. Ett för de första stegen brukar vara att se till att ha finansiering för att kunna påbörja arbete. Kanske måste du köpa verktyg, köpa en bil och arbetskläder. För att hålla sig flytande innan företaget bär sig själv så kan du söka starta eget-bidrag. En annan viktig post är att se till att du ha de ansvarsförsäkringar och certifieringar som krävs för att kunna ge kunden en trygg tjänst. Sist vill vi tipsa om att leta stöd hos andra småföretagare på orten, där kan ofta få bra stöd och råd.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image