Att tänka på när du ska finansiera din affärsidé

Vi är många som är på jakt efter den perfekta affärsidén. Kanske funderar du på att sälja kläder online, eller på att sälja en tjänst av något slag. Kanske har du redan hittat en briljant affärsidé? Oavsett hur din affärsidé ser ut finns det oftast en faktor de alla har gemensamt – de kräver ett startkapital. 

Det kapital som krävs för att starta upp ett bolag och komma igång med en affärsidé är ovanligt att man kan stå för på egen hand. Om så är fallet för dig betyder det dock inte att din idé behöver gå till spillo. För att kunna genomföra din affärsidé kan det vara en god idé att ta ett lån.

Att tänka på när du ska ta ett lån

Att låna pengar kan ibland kännas läskigt – det behöver det inte vara. För att du ska få ett lån med så bra förutsättningar som möjligt behöver du ha koll på vilka olika typer av lån som finns att tillgå. Du kan hitta det lån som passar bäst för just dig genom att jämföra lån hos kreditochfinans. När du jämför de olika lånen finns det en rad viktiga faktorer att ha i åtanke.

Större lån

Den vanligaste typen av lån är privatlån, även kallat blancolån. Dessa är lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver pantsätta exempelvis din bostad. Privatlån är passande om din affärsidé eller ditt bolag kräver ett större kapital. Vanligt är att privatlån erbjuder en lånesumma mellan 10 000 kr och 600 000 kr.

Mindre lån

Om du endast behöver en mindre summa pengar kan privatlån vara svårt. De stora bankerna vill oftast inte låna ut mindre än 10 000 kr. Vill du ha ett mindre lån än så kan snabblån vara ett alternativ. Viktigt att komma ihåg är dock att vissa snabblån tenderar att komma med en mycket hög ränta, vilket kan sätta dig i en svår situation.

Ränta

Just räntan är viktig att hålla koll på. Detta är en av de mest avgörande faktorerna för att din återbetalning ska bli så enkel som möjligt. En allt för hög ränta kan innebära att du går miste om stora delar av de inkomster din affärsidé genererar.

Löptid

Löptiden syftar på den tid mellan att lånet betalas ut till att det ska vara fullständigt återbetalat. Det är vanligt att det tar tid innan en ny affärsidé och verksamhet genererar stora inkomster. För den som befinner sig i ett tidigt skede med sin affärsidé kan det därför vara en god idé att leta efter lån med längre löptid.

Utbetalningstid

Utbetalningstiden är även den en viktig faktor för dig som har en affärsidé. Du vill antagligen komma igång så snabbt som möjligt och slippa vänta en längre tid på att få pengarna. Hos de vanligaste långivarna för privatlån tenderar dock utbetalningstiden att vara kort, ca 1-3 bankdagar.

Krav att uppfylla

De flesta lån kommer med vissa krav på dig som låntagare. Se därför till att hålla koll på vilken ålder, inkomst eller anställningskrav som gäller för just det lån du vill ta.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image