Jobba som frilansare inom gig-ekonomin

Att jobba som frilansare blir mer och mer intressant eftersom vi är på väg in i en ny ekonomi - gig-ekonomin. Traditionella heltidsjobb ersätts av korta anställningar, kontraktsjobb och alla möjliga former av frilansuppdrag. Framför allt - man har många olika inkomstkällor samtidigt. 

Om du beslutar dig för att satsa på karriär inom gig-ekonomin finns stora möjligheter att det kan bli din drömkarriär. Här kommer några av fördelarna:

Hitta balans i livet

Genom att jobba som frilansare kan du skapa den flexibilitet som man får med egen verksamhet. Många som jobbar inom gig-ekonomin betonar värdet av att kunna göra sina egna prioriteringar. Ungefär så här säger många: ”Jag gör mitt eget schema så att jag kan ägna mig åt mina barn på de tider som passar dem”.

Du blir din egen chef

Du slipper fråga någon annan om lönehöjning. Du kan själv bestämma om dina förmåner. När du driver din egen verksamhet finns det ingen gräns för hur mycket pengar du kan tjäna om det sätter fart. Eftersom du tar riskerna så har du rätt att njuta av de vinster du skapar.

Enligt Tillväxtverkets Entreprenadbarometer är den allra starkaste drivkraften för att bli egen företagare att man vill syssla med självständigt arbete (62 % av de tillfrågade svarade så).

Du får jobba med det som intresserar dig

Du kanske sitter bakom ett skrivbord i dag med uppgifter som du inte alls blir inspirerad av. Då är det bättre att du jobbar med flera olika ”jobb” som du gillar så mycket att du varje morgon längtar efter att få sätta igång. Det fina med att driva egen verksamhet är att du kan välja vad du vill syssla med.

Om du hittar luckor i marknaden där du har lösningar kan du förhoppningsvis förvandla dina hobbyer, intressen eller passioner till en eller flera gig-verksamheter.

Kom i gång inom gig-ekonomin

Dt finns olika sätt att komma igång inom gig-ekonomin. Den som börjar en karriär som konsult, entreprenör eller frilansare startar, enkelt uttryckt, på ett av två olika sätt. Ett vanligt sätt är att man har en eller flera idéer som man tror mycket på. Man känner att det är värt att satsa.

Du kanske jobbar på ett företag där ett visst behov uppstår. Du presenterar ett förslag för företagsledningen. Idén kanske går ut på att utveckla en idé för att tillfredsställa behovet. Företagsledningen har andra prioriteringar och vill inte satsa på detta just nu.

Du tar, med företagsledningens goda minne, idén med dig och startar en egen verksamhet. Din verksamhet baseras på det behov som du har upptäckt. Din första kund kanske blir din tidigare arbetsgivare. Eller du har en lång erfarenhet från någon bransch, från en hobby eller annat intresse. Du vet vilka problem eller behov som ofta uppstår så du bestämmer dig för att sätta igång. Utgångspunkten för din nya verksamhet är således att du har en eller flera idéer.

Annat sätt att komma igång inom gig-ekonomin

Ett annat, också mycket vanligt sätt att komma i gång inom gig-ekonomin är följande. Någon säger: ”Jag vill starta något eget men jag vet inte vad jag ska jobba med”. Du kanske har en ungefärlig tanke om vilken bransch du vill jobba inom? Men du har ännu ingen utvecklad affärsidé som är värd att satsa på.

Om du hör till denna kategori så befinner du dig i en grupp som växer. Det finns många som har ett jobb som de inte trivs med. Det finns andra som på sin arbetsplats inte får den skjuts i karriären som de skulle vilja ha. Många av dessa skulle föredra att jobba med egen verksamhet men de vet, som sagt, inte vad de vill satsa på.

Lär dig "allt" om hur du på bästa sätt skaffar dig flera inkomstströmmar samtidigt. Det kan du göra i en ny bok om gig-ekonomin. Det är bara att klicka på denna länk.

omslagsbild utan text

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image