Så erbjuder du kunderna rätt betalalternativ

De betalalternativ som ett företag erbjuder kan vara avgörande för kundupplevelsen. Att betala är det sista kunderna gör och det är därmed den känsla som de lämnar butiken eller webbsidan med. 

Som näringsidkare finns det en uppsjö av betalalternativ. Se till att erbjuda de alternativ som passar din verksamhet och dina kunder. Förutom kundens upplevelse innebär alla betalmedel en kostnad för dig som företag på ett eller annat sätt. Beroende på om din verksamhet präglas av många små eller få större transaktioner finns det olika kostnadsupplägg som passar bra.

Digitala betalsätt för webbutiken

För den som bedriver all eller det mesta av sin handel på nätet skiljer sig vilka betalmedel som är aktuella en del från fysiska butiker. Kontanter är helt uteslutet och kortbetalning fungerar inte på samma sätt som i butik. Det finns några olika sätt att ta betalt på som är specifikt utvecklade för den här typen av handel.

E-plånböcker, en snabb och säker mellanhand

Olika e-plånböcker, även kallade digitala plånböcker, är bra alternativ att titta närmare på när man prioriterar snabb betalning över nätet. Det kan vara där betalning garanterar en plats på ett evenemang. Många casino utan licens erbjuder till exempel detta sätt att betala. Spelarnas överföring syns på deras spelkonto på en gång och de kan börja spela.

Svenska bolag är världsledande

Det finns två svenska fintech-bolag som är stora även på den internationella marknaden som erbjuder denna typ av betalning. Trustly som är den ena samarbetar med svenska banker och det enda kunderna behöver är BankID för att genomföra betalningen.

Zimpler är en annan svensk aktör som också är vanliga i hela världen. För att använda sig av deras betalalternativ måste kunden först registrera sig på deras hemsida och få ett SMS med en verifieringskod när de vill betala.

Högt värderat bland kunderna

Till dig som företagare som erbjuder båda dessa olika paket där du kan välja att använda dig av dem endast som betalmedel eller hela kassasystem. Vilken nivå av tjänst som du väljer avgör din verksamhet, det här är ett betalsätt som det är värt att erbjuda kunderna då många känner igen det och det är smidigt och snabbt.

AdobeStock 254648474

Faktura är det mest använda betalmedlet hos svenska konsumenter

I en undersökning som betalföretaget Nets gjort över vilka betalmedel som de svenska nätshopparna använt under 2020 hamnar fakturabetalning i topp. För dig som företagare är fakturabetalningen ett riskfyllt sätt att ta betalt och det minskar likviditeten i företaget. Många säljer därför sina fakturor till företag som Klarna. Det garanterar betalningen och likviditeten ökar men lönsamheten minskar.

Kunderna uppger att det känns säkert att handla mot faktura; att inte behöva betala innan varan har kommit. Många kunder uppger också i den undersökningen att de vill skjuta på betalningen för att de inte har tillräckligt med pengar just nu. Beroende på vilken kundkrets och vilken affärsidé som ditt företag har kan faktura vara ett måste att erbjuda.

Swish, ett snabbt växande alternativ för allt fler

2012 kom det äntligen ett betalsätt i Sverige där privatpersoner lätt kunde betala till varandra utan att använda kontanter eller bankkontouppgifter. Att använda en app för att betala mellan privatpersoner användes i ett par andra länder redan.

Den svenska betalappen har vuxit sedan dess och används av både butiker och även myndigheter idag. För handlare vars kunder mest handlar med mindre summor är det här ett bra alternativ då det går snabbt och är säkert.

Direktbetalning med kort är ett ojämnt alternativ

Att betala med sitt bankkort när du handlar på nätet är ett enkelt och välkänt sätt för de flesta, men det är också det betalsätt som många anser känns lite osäkert. Att uppge sina kortuppgifter på nätet kan vara riskfyllt om de hamnar i fel händer och bedragare tömmer resten av kontot.

De sätt som uppgifterna skyddas på idag gör att det är säkert att handla med kortet, men skadan och ryktet hos allmänheten är redan befäst. Som företagare är kortbetalning ett bra alternativ att erbjuda om du bara har ett eller två andra alternativ som dessutom innebär en extra kostnad för kunden.

Bäst kundservice med flera alternativ

När du funderar på vilka betalalternativ som du ska erbjuda dina kunder behöver du fundera över hur kunderna ser på ditt företag och vilka sätt som kunderna önskar betala för sig. Steg två är att kontakta de olika företagen vars tjänster som du är intresserad av och ta in offerter och kostnadsalternativ. En del tar betalt per transaktion och/eller en fast avgift. Vilket sätt som passar ditt företag bäst beror på omsättning och storleken på köpen.

Tänk på att erbjuda kunderna lite olika alternativ, så att du inte tappar kunder i kassan på grund av att de inte känner sig bekväma med betalalternativen.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image