Paketera din kunskap och få mer betalt

Jag har arbetet som konsult under större delen av mitt yrkesverksamma liv och jag har även varit VD för ett stort tekniskt konsultföretag. Jag vet vad det innebär att sälja sin kunskap till olika uppdragsgivare timme för timme.
Du får betalt för den tid du lägger ner på ett projekt och när den tiden har gått så tar du betalt för likartade råd och din kunskap i nästa projekt. 

Om du i stället strukturerar och gör din kunskap tillgänglig i form av webbkurser kan du ta betalt för din kunskap flera gånger om. Men, invänder du kanske, missar man då inte en väsentlig del – den direkta kontakten med en person som kan ge stöd och diskutera de speciella problem som varje uppdragsgivare har? Jo, visst kan det vara så. Därför är det många konsulter och coacher som använder sig av en kombination av webbkurser och personlig rådgivning. En konsult eller coach kan lyssna på en uppdragsgivares problem och den speciella situationen. Han eller hon kan ge råd i vissa delar och komplettera det med att rekommendera kunden att ta in andra delar genom att följa en speciell webbkurs.

Automatisk försäljning av din kunskap

Inte nog med att du skapar dig en passiv inkomst när du paketerar dina kunskaper och erfarenheter i form av webbkurser. Denna typ av kurser har även den fördelen att de kan säljas automatiskt. Som konsult eller coach har du i allmänhet eget ansvar för att skaffa nya uppdrag så att du har en säker inkomst när ditt pågående projekt tar slut. Jag vet av lång erfarenhet att den delen av konsultyrket är det många som inte gillar. Man har en specialkunskap inom ett område och vill gärna använda den men man gillar i allmänhet inte att behöva marknads-föra sig och sälja sina tjänster.

Webbkurser kan läggas upp på olika former av försäljningsplattformar. Därifrån kan de säljas mer eller mindre automatiskt.

Öka kundnöjdheten genom att använda dig av webbkurser

Om du säljer produkter eller tjänster kan du öka kundernas upplevelse och nyttjade av dina produkter genom att erbjuda gratis webbkurser. I dag har många leverantörer av tekniska prylar webbkurser som visar kunden hur man använder eller hur man reparerar och underhåller det man köpt. Även specialister som levererar tjänster kan göra något liknande. Exempelvis kan en webbdesigner som skapar en hemsida till en kund ha egna webbkurser som visar hur kunden själv kan ändra i hemsidan när den väl är skapad.

Bygg en sändlista för nyhetsbrev genom dina webbkurser

Inom många branscher inser man värdet av att skapa en egen sändlista som innehåller e-postadresser till de personer eller företag som är intresserade av just den vara eller tjänst som man levererar. Samtidigt är det många som känner sig osäkra på hur man bygger upp en sådan lista om man börjar från början.

Att erbjuda gratis webbkurser inom sitt eget specialområde kan vara en utmärkt väg. Ge nyttig och bra information i en webbkurs som löser ett problem som många har och erbjud i webbkursen att kursdeltagarna kan anteckna sig för nyhetsbrev eller tipsbrev inom ditt specialområde.

Använd dina webbkurser som säljtratt

Genom att skapa innehållsrika webbkurser kan du få kontakt med många som har ett visst intresse av ditt område. Inom en sådan grupp kan du hitta de som verkligen är allvarligt intresserade av att betala för dina varor eller tjänster. Detta tankesätt kallar marknadsförare för att skapa en säljtratt. Du kanske måste skapa kontakt med ett hundratal besökare för att inom en sådan grupp hitta 3-4 presumtiva kunder.

pexels antoni shkraba 5816286

Minska kostnaderna med hjälp av webbkurser

De flesta av oss har nog deltagit kursevenemang av olika slag. Vi vet att kurser där föreläsare ska presentera kunskaper och erfarenheter för åhörare medför stora kostnader för lokaler, teknisk utrustning, resor till kursstället, arvoden till föredragshållarna etc. Dessa kostnader ökar dessutom hela tiden.

Att leverera samma kunskap genom webbkurser är enormt kostnadseffektivt. Ja men, säger någon, missar man inte möjligheterna för kursdeltagarna att ställa frågor och få intressanta delar av innehållet extra belyst? Nej, knappast nu längre. Med hjälp av modern teknik kan du skapa möjligheter för kursdeltagarna att ställa frågor och diskutera även om kursdeltagarna finns i olika delar av världen. De som jobbar med s.k. e-learning inser att webbkurser och andra formar av digitala utbildnings-former måste erbjuda nästan samma möjligheter som fysiska kurser där folk träffas.

Bygg ut ditt professionella nätverk

Genom att skapa egna webbkurser kommer andra specialister inom samma eller närliggande områden hitta dig. Det är ett utmärkt sätt att skapa nya kontakter. Du kan lära känna personer som kompletterar dig och dina erfarenheter och du kan finna intressanta personer som du kan bygga nya webbkurser tillsammans med.

Webbkurserna är en bra marknadsföringskanal

Om du jobbar som konsult, coach, författare, kurs-arrangör, föreläsare, specialist inom ett område etc. och säljer din tid så kan webbkurser vara ett utmärkt sätt att visa det du erbjuder. Webbkurserna kan vara en bra marknadsföringskanal för så gott som alla produkter och tjänster som säljs.

Du kommer uppfattas som specialist inom ditt område

Dina webbkurser är utmärkta för att visa att du behärskar ditt specialområde. Om du på ett pedagogiskt och underhållande sätt lyckas leverera bra och efterfrågad kunskap så uppfattas du automatiskt som specialist. Därför ska du i första hand skapa webbkurser inom sådana områden som du verkligen behärskar.

Det har aldrig funnits en lämpligare tidpunkt att skapa webbkurser

Många har upptäckt fördelarna med webbkurser. Därför ökar konkurrensen och det är hög tid att komma igång nu för att kunna dra nytta av den växande marknaden. Du slipper pröva dig fram med allt själv. Dra i stället nytta av den erfarenhet som finns hos de som lyckats. Det är grundtanken bakom denna bok.

Du behöver inte kunna något om webbkurser för att komma igång. Du behöver inte veta något om hur man gör videoinspelningar. Du behöver inte ha kunder eller någon e-postlista innan du börjar. Min ambition är att du ska hitta all den information du behöver i denna bok.

Webbkurser ger frihet

Om du söker frihet att kunna jobba med det du själv vill, när du själv vill, hur du vill och var du vill bör du fundera på att skapa webbkurser. Inte nog med att du som skapar webbkurserna har stor frihet. De kurser du skapar ger även frihet till dina kursdeltagare som kan följa dina kurser när de vill, var de vill, hela kurser i ett sammanhang eller kurser uppdelade i småportioner.

Webbkurser frigör värdefull tid som man kan använda till annat. Det gäller både för dig själv och dina kursdeltagare.

Det enklaste och snabbaste sättet att komma i gång

Ett utmärkt sätt att komma i gång med att skapa dina egna webbkurser snabbt är att läsa boken ”Skapa webbkurser snabbt, lönsamt och med hög kvalitet”. Klicka här så kommer du till lite mer information om denna bok.

/Gästskribent, Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg