En affärsidé för dig som gillar att blogga – så här tjänar du pengar på din blogg

Har du en blogg med många besökare? Då har du grunden till att börja tjäna pengar. De flesta som bloggar har inte utnyttjat möjligheten att låta annonsörer sätta in reklam på sin blogg. Det enda du behöver göra är att bygga upp en blogg som blir populär och som får många besökare. Sedan är det enkelt att få in annonser på din blogg så att du kan börja tjäna pengar. 

Det här området ska man bara syssla med om man tycker att bloggande är jättekul. Om man däremot tycker att bloggande är jobbigt, och man gör det bara för att tjäna pengar på annonsering, då finns det bättre sätt att tjäna pengar på.

Om du är intresserad av att se några föregångare som drivit det här med annonsering och reklam mycket långt, så kan jag rekommendera att du går in på bloggportalen.se. Vi har alla hört och läst om professionella bloggare som Blondinbella, Alex Schulman m.fl. Vilka som är de mest framgångsrika bloggarna ändrar sig dock hela tiden. På bloggportalen.se kan du se vilka privata bloggar resp. proffsbloggar som är mest besökta just nu.

Visa öppet om det handlar om marknadsföring

Här kommer jag med en varning. Akta dig för att skriva på ett sätt som verkar opartiskt men som i verkligheten är betald marknadsföring för en viss produkt. Det kan vara lockande att göra så mot ersättning från ett företag men var uppriktig och ärlig. När du sysslar med marknadsföring så visa det öppet.

Det finns ett annat sätt att tjäna pengar på sin blogg som många inte tänker på. Om du har byggt upp en blogg som har många besökare så kan du sälja din blogg i framtiden. Det kanske du inte tänker göra, men det kan i alla fall vara intressant att ta reda på vad din blogg är värd. Det kan du göra genom att gå in på Google och skriva sökorden "värdering av min hemsida". Då kommer du hitta ett antal sajter som ger dig värdet på din egen blogg.

Du kanske har en värdefull tillgång som du inte tänkt på tidigare.

Det är lätt att starta en egen blogg. De flesta som bloggar är hobbybloggare som skriver när de känner för det och när de tycker att de har något intressant att berätta. Många älskar att skriva, många tränar sig genom sin blogg och många kan vara blyga i fysiska möten och föredrar att publicera sig genom nätet. Jag har stor förståelse för denna typ av bloggande eftersom det är ett utmärkt sätt att dela med sig av sina tankar till omvärlden.

Hur många är det som tjänar pengar på sin blogg? Ca 90 % av alla bloggar läses bara av bloggarens närmaste vänner och bekanta. Bloggandet leder sällan till att man får fler kunder, ökar sin försäljning, får fler medlemmar i en organisation eller vad det nu är man vill åstadkomma.

Möjligheterna är stora

Över hälften av kvinnor mellan 35 och 45 år läser bloggar varje dag.

Här kommer mina tips hur du gör för att din blogg ska bli ett av dina bästa verktyg för att tjäna pengar:

  • Använd din blogg för att släppa in annonsörer och de som vill göra reklam. Du behöver inte jaga annonsörer. Det finns leverantörer av annonser som du kan ansluta dig till. Den vanligaste formen är Google Adsense. Den funktionen kopplar lämpliga annonser till den text du skriver. Om du skriver om mode så kommer du att få in annonser som handlar om kläder och mode, och skriver du om heminredning så får du in annonser som passar inom det området. Det sker automatiskt och det är bara för dig att ta hem pengarna med jämna mellanrum.
  • Det viktigaste för din blogg är att du levererar bra innehåll. Det ska vara intressant, underhållande och helst starta diskussioner. Gör det lätt för besökarna att orientera sig på din blogg. Dela upp dina artiklar och inlägg i kategorier som dina besökare efterfrågar. Skapa kategorier och skriv om sådant som dina besökare frågar efter.
  • Håll bloggen aktuell. Besökarna tappar lätt intresset om de får uppfattningen att gjorda inlägg är för gamla. Om du skriver om sådant som inte är av nyhetsvärde eller som hängs upp på någon aktuell händelse så kan du helt enkelt ta bort publiceringsdatumet. Sortera hellre inläggen efter ”mest lästa” eller ”mest kommenterade”. Om du föredrar att skriva många inlägg eller artiklar under, låt oss säga, en dag, så kan du enkelt tidsinställa dem så att de publiceras ett och ett vid de tidpunkter som du bestämmer i förväg.

konsulttjejer

Lite om att välja rätt portal och att få många besökare

  • Jag rekommenderar Wordpress som en bra portal att utgå ifrån när man skapar sin hemsida/blogg. Det systemet har många fördelar, bl.a. att du kan börja med en enkel layout så att du snabbt kommer i gång och skapa värdefullt innehåll. Det finns i dag över 2500 olika teman, dvs. layouter för hemsidor eller bloggar som skapats på Wordpress. Teman kan skapas av vem som helst och det kommer hela tiden nya. När du kommit i gång med att producera innehåll så kan du när som helst, med några enkla knapptryck, ändra tema utan att innehållet på din sajt förstörs eller påverkas över huvud taget.
  • Lär dig grunderna i SEO, lär dig ”pinga” och ”pusha”, dvs. se till att de söktjänster som finns för bloggar automatiskt hittar alla dina nya inlägg. Kolla t.ex. söktjänsterna Google Bloggsök, Twingly och Knuff.
  • Gör det lätt för besökarna att komma tillbaka till din blogg. Tänk på att besökaren kanske följer flera bloggar så gör det enkelt att följa just din blogg genom att skapa ett s.k. RSS-flöde.
  • Skriv flitigt på andras bloggar med länkar till din egen blogg. Du kan också gå in på dagstidningarnas bloggar och leta efter artiklar som du kan kommentera från din blogg. Det gör att länken till din blogg syns på tidningens bloggsida.

Se till att du hela tiden förbättrar din blogg

  • Mät och analysera vilka av dina inlägg som skapar störst intresse och mest diskussion. Utveckla dessa områden ännu mer. De mest efterfrågade inläggen kanske kan leda till att du skapar en helt ny produkt som du kan sälja och därmed har du en ny affärsidé.
  • Underlätta för dina besökare att kommentera dina inlägg och andra besökares kommentarer. Då kan din blogg bli en samlings- och mötesplats för de som är intresserade av just ditt specialistområde.

Den här artikeln handlar om en färdig affärsidé som många använder sig av och som du kan börja med omedelbart. Är du mer intresserad av att hitta en alldeles egen affärsidé och hur du kan komma fram till en sådan steg för steg? Då bör du läsa boken ”Hitta din egen affärsidé – så gör du steg för steg”. Läs mer om den boken genom att klicka här!

Gästskribent: Holger Wästlund
https://www.tipsom.se

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg