Hur man tjänar pengar som framgångsrik coach‍

Om du är bra på att hantera människor och vill hjälpa dina medmänniskor att lyckas i livet kan det vara en perfekt karriär för dig att bli coach eller mentor. Att bli coach är en fantastisk möjlighet för dig som är villig att investera i din egen framtid och i någon annans. 

Rollen som coach har många fördelar, till exempel att du kan arbeta hemifrån, bestämma dina egna arbetstider och ägna dig åt något som du brinner för. I den här artikeln kommer vi utforska hur man blir en framgångsrik coach. Vi kommer belysa vad som krävs för att lyckas med denna affärsidé.

Varför jobba med coachning?

Innan du bestämmer dig för att bli coach är det viktigt att du funderar på varför du vill bli det. Det finns ett antal skäl att satsa på denna affärsidé. För det första är coachning en bransch där det kommer finnas många möjligheter för dig att hitta din egen nisch. Vidare kan rollen som coach passa många livsstilar, t.ex. ensamstående föräldrar, pensionärer eller personer som har ett annat 9 till 5-jobb. Att bli coach är ett utmärkt sätt att hjälpa andra att lyckas i livet. Genom att göra det kommer du att känna dig tillfredsställd i vetskapen om att du gör skillnad i världen. Dessutom kan en coach vara en bra övergång för dem som vill göra en karriärförändring. Denna karriärväg gör det möjligt för dig att vara din egen chef.

Egenskaper hos en framgångsrik coach

Även om det inte finns några officiella utbildningskrav för att bli coach finns det ett antal egenskaper som gör en person framgångsrik med denna affärsidé. För det första bör du kunna bygga upp en förtroendefull relation med dina klienter. Detta är viktigt eftersom dina klienter kommer att öppna sig för dig på ett personligt plan och avslöja sina mål, drömmar och utmaningar. Slutligen måste du ha förmågan att aktivt lyssna, ställa rätt frågor och kunna hjälpa dina klienter att hitta lösningar på sina utmaningar.

Utveckla dina coachningsfärdigheter

Om du precis har börjat med coachning är det viktigt att investera både tid och pengar i din utveckling. Detta kommer att hjälpa dig att tillhandahålla de bästa tjänsterna till dina klienter och bli framgångsrik i din karriär som coach. För det första bör du skaffa dig en mentor som kan stötta dig med råd och erfarenhet. Du bör läsa böcker och artiklar om ämnet coaching. Du kan också delta i seminarier och workshops om hur man effektivt blir en coach. Slutligen kan du undersöka om du kan ta onlinekurser för att fördjupa dina kunskaper. När du har läst in dig på ämnet kan du börja tillämpa dina kunskaper genom att arbeta enskilt med människor. Ett sätt är att du börjar med några vänner eller på annat sätt närstående så att du lär dig strukturera ditt arbetssätt och att du får rutin. På så sätt får du erfarenhet av att coacha andra och kan identifiera de områden som du behöver förbättra. 

Hitta din nisch och marknadsför dig själv som coach

När du först börjar som coach är det viktigt att hitta din nisch i branschen. Detta kommer att hjälpa dig att sticka ut från andra coacher och få bättre kontakt med dina klienter. Du bör fundera på vilka typer av klienter du vill arbeta med. Vill du till exempel arbeta med chefer eller personer inom en viss bransch? Tänk sedan på vilken typ av problem du brinner för att hjälpa människor att lösa. För att marknadsföra dig själv som coach kan du skapa en webbplats för coachning på nätet, nätverka med andra coacher, skapa en coachningskurs på nätet för att därigenom gå på djupet med de färdigheter som behövs för att bli coach och hitta kunder genom att erbjuda gratis coachning.

coachning 1

Nätverk för att hitta dina första coachuppdrag

Ett sätt att börja hitta dina första coachningsuppdrag är att nätverka med andra coacher. Genom att delta i coachningsevenemang kan du få kontakt med andra i branschen samt hitta potentiella klienter och coachningsuppdrag. Ett annat sätt att hitta dina första coachningsuppdrag är att nätverka med personer i din omgivning. Genom att gå med i lokala företags- och branschorganisationer kan du träffa människor som kan vara i behov av dina tjänster som coach. Slutligen kan du också leta efter potentiella klienter på nätet. Detta kan du göra genom att skapa en profil på LinkedIn och inkludera dina coachningstjänster, expertområden och kontaktuppgifter.

Här kommer nu en åtgärdslista för att lyckas om du väljer coachning som affärsidé.

Börja med att skaffa kunder

 Beskriv din affärsidé med coachning i en eller två meningar
 Kolla marknaden och konkurrenter
 Skapa din egen hemsida
 Skriv artiklar och försök komma ut och hålla föredrag
 Ta fram visitkort och en enkel broschyr på din dator

Bli lönsam

 Bestäm dig för hur du ska ta betalt
 Ordna ett med bra pärmar eller mappsystem i datorn för kvitton, fakturor, avtal mm.
 Bestäm dig för hur din ekonomiska redovisning ska ske, sköta det själv eller anlita konsult
 Skaffa plusgiro och/eller bankgirokonto Skaffa mall för dina fakturor

Planera

 Upprätta din egen affärsplan
 Välj företagsnamn och domännamn
 Välj mellan enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag
 Registrera firman

Lokaler och utrustning

 Starta hemifrån eller hyr lokal
 Köp in eller låna teknisk utrustning för din verksamhet, dator, mobil, kopieringsapparat, skanner eller skrivare

Låt startskottet gå!

Så här kommer du i gång

En coach är, kan man säga, en sorts konsult. Därför kan du lära dig mycket om du läser boken "Start eget som konsult" som du kan köpa på Adlibris eller Bokus. Den finns som häftad bok, e-bok eller ljudbok. Klicka på denna länk för att läsa mer.

Lycka till!

Gästskribent: Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg