Köpa laptop till företaget? 4 råd inför köpet

Företagare behöver rätt dator till företaget som underlättar det dagliga arbetet. När det kommer till laptop finns det olika faktorer att ta hänsyn till. Från om det ska vara Apple till hur Skatteverket resonerar. 

Här kan du läsa fyra råd när du ska köpa in en laptop till företaget.

1. MacBook eller Windows laptop

Valet mellan MacBook och Windows laptop är lite en personlig smaksak. Fördelen med exempelvis MacBook Pro 16 är Apples helintegrerade miljön, prestandan och användarvänligheten. Företag som arbetar med mycket kreativt skapande och komplexa arbetsuppgifter uppskattar ofta MacBook.
Framför allt blir MacBook ett bra val vid krävande arbeten som redigering av bilder, video och musik. Det är även en laptop som är lätt att ta med och det underlättar om du ska resa mycket.

Windows har sina fördelar då det finns många budgetalternativ att välja mellan. Det går att hitta laptops i budgetklass som leverera allt som behövs till företagsadministration.

2. Batteritid och skärmstorlek

Ska du arbeta mycket med laptop är en lite större skärm att föredra. Du kommer märka stor skillnad mellan exempelvis runt 13.0” eller över 15.0” när du arbetar längre stunder vid en bärbar dator. En mindre skärm fungerar om du ofta använder extern skärm och exempelvis docka.

Batteritiden är avgörande om du arbetar mycket på resande fot och är beroende av att göra presentationer. MackBook är exempelvis uppskattade för sin prestanda när det kommer till batteritid. Det finns även Windows laptop som bra batteritid men det krävs lite research.

3. Uppgradera regelbundet och få support

Är företaget i behov av att kunna byta utrustning regelbundet går det att hyra datorer och även mobiltelefoner. Det finns även leasingavtal där det går att uppgradera sig efter en viss tidsperiod. Mer teknikintensiva företag kan dra nytta av service-och supportavtal. Det underlättar om det inte finns en supportavdelning internt.

Behöver företaget regelbunden support och snabba reparationer där även lånedator ingår kan ett hyresavtal vara smidigt. Även mindre företag kan överväga vilket som passar bäst.

4. Köpa in dator och mobil till företaget

Det går även att köpa in dator och mobiltelefoner företaget men det finns vissa regler att förhålla sig till. Reglerna är lite olika beroende på om det är en enskild firma eller exempelvis ett aktiebolag. Framför allt om du kommer använda dator och mobil för privata ändamål i en enskild firma. Har du enskild firma behöver du beräkna hur mycket du kommer använda utrustningen privat.

Den stora skillnaden mellan aktiebolaget och den enskilda firman är att ett aktiebolag räknas som en juridisk person. Det innebär att det är aktiebolaget som köper datorn och mobilen. En enskild firma innebär att du som person ingår avtal och ansvarar för dem.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg