Starta din egen KAFFEBAR

Det blir mer och mer populärt med kaffebarer, kaféer och coffee shops. Nu expanderar antalet kaffebarer i Sverige efter mönster från USA.

Vi är många som gillar kaffe, det är enkelt att slå sig ner i en kaffebar för en snabb kopp eller för sitta kvar lite längre tillsammans med vänner eller för att jobba med datorn. Och nu har vi dessutom alla dessa olika kaffesorter att välja på. Här är en lista på några populära kaffesorter: Café noir, Café au lait, Caffè americano, Caffè latte, Caffè macchiato, Cappuccino, Cortado, Espresso, Iced Coffee m.fl.

Att starta en kaffebar kan vara ett intressant drömjobb. Du kan köpa ett befintligt kafé, jobba med ett franchisingavtal eller starta en helt ny kaffebar.

Om du funderar på att starta en kaffebar är det klokt att du tidigt funderar igenom fördelarna och eventuella nackdelar med det jobbet. Här nedanför har jag i ett antal punkter sammanfattat några för- och nackdelar. Avsikten är att du på ett översiktligt sätt ska få en helhetsbild av vad jobbet innebär. Jag nämner inte nackdelarna för att avskräcka dig, snarare för att tala om att det finns några metoder att minska eller helt få bort dessa nackdelar.

Fördelarna med att starta en kaffebar

Du kan komma i gång och jobba snabbt. Självklart är det bra att ha en utbildning men det är inget krav. Utöver utbildning i själva verksamheten så kan du ha stor nytta av att utbilda dig i ekonomi och marknadsföring.

På en kaffebar är det i allmänhet få personer anställda så du behöver inte ha personalansvar för särskilt många personer. 

Antalet produkter som serveras på en kaffebar är begränsat vilket gör inköp, tillagning och servering så mycket enklare.

Du är chef över dig själv och bestämmer över din egen karriär. Att driva en kaffebar är på flera sätt ett mycket fritt yrke.

Marknaden för kaffebarer växer. Den amerikanska coffee shop-kedjan Starbucks har insett detta och efter en lyckad start på Arlanda flygplats så har man gått vidare med en rad nyetableringar. Många anser att deras tid är så värdefull att de tar sin kopp kaffe på ett snabbt och rationellt ställe.

kaffebar 1

Det finns möjligheter att tjäna bra med pengar med en kaffebar om du är idérik, är en god organisatör och har visst intresse för affärsverksamhet.

Många ägare till kaffebarer känner att de får chansen att konkretisera sina drömmar om att skapa en mysig mötesplats. 

I din kaffebar kommer du träffa många spännande människor. Många bygger upp ett intressant och värdefullt nätverk den vägen. Eftersom kunderna ofta är framgångsrika med det de sysslar med så har många en spännande bakgrund att berätta om.

Här kommer några nackdelar med att starta en kaffebar

Jobbet med en kaffebar kan under vissa perioder vara krävande och pressande. Du bör vara stresstålig. Om det kommer in många människor i din kaffebar samtidigt så ska du vara en centralfigur som skall sprida lugn till alla. Det gäller därför att hela hanteringen på kaffebaren planeras på bästa sätt.

Det finns konkurrens från alla möjliga håll. På många företag som man besöker finns gratis kaffe. Och på många lunchställen får man gratis kaffe efter maten.

Äger du en kaffebar måste du alltid tänka på att skaffa nya kunder och se till att kunderna kommer tillbaka.

Jag har här ovan antytt några olika sätt att komma i gång med din kaffebar. Vilket alternativ du än väljer kommer det innebära en ekonomisk risk för dig – större eller mindre.

Tänk igenom för- och nackdelar noga innan du startar

Tänk igenom ovanstående punkter noga med utgångspunkt från din egen situation och dina egna önskemål på din karriär. Ska du satsa på att driva en kaffebar eller inte? Och om du satsar – hur ska du då minska nackdelarna så att det blir ditt drömjobb?

Du kan starta en kaffebar som ditt eget företag. I så fall tycker jag att du ska läsa boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Där hittar du en massa praktiska råd och tips som du kommer ha nytta av. Och framför allt – använd dig av den färdiga checklistan som finns i boken hur du steg för steg startar ditt företag.

Gästskribent: Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg