Sälj dina bilder och videoklipp till bildbyråer

Är du intresserad av fotografering eller att filma? Då kan du göra din hobby till en passiv intäkt. Det är enkelt att ladda upp dina foton eller videoklipp på en stockfotosajt eller en bildbyrå och sedan få royaltyintäkter för dessa under lång tid framåt. 

Om du har dina bilder uppladdade på en stockfotosajt så kan till exempel en tidskrift som vill använda din bild vända sig till sajten. Tidskriften betalar en royaltyavgift för att använda bilden en eller flera gånger. Du äger fortfarande din bild och andra intressenter kan ladda ner samma bild mot en avgift.

Det finns många stockfotosajter. Om du skriver sökordet ”stockfoto” på Google kommer du få miljoner träffar. De största har ett brett sortiment av olika sorters foton som man kan ladda ner medan andra är specialiserade inom vissa nischer. Om du vill ta dig in i denna bransch är min rekommendation att du prövar några olika sajter och jämför royaltyersättning, service med mera.

I den här artikeln kommer jag berätta om vilka typer av bilder och videor som säljer bra, hur du väljer rätt byrå för dina bilder och videor, hur du skickar in dina bilder och videor till bildbyråer, prissättning samt hur du marknadsför dina bilder och videor.

Fördelarna med att sälja bilder och videor till bildbyråer

Att sälja dina bilder och videor till bildbyråer kan vara mycket fördelaktigt. För det första kan du sälja samma bild eller video till flera kunder, vilket ökar dina intäkter. För det andra kan du sälja dina bilder och videor över hela världen och nå en bredare publik. Detta innebär att du kan tjäna pengar på dina bilder och videor även när du sover eller reser. Bildbyråer har stora kundbaser och de hanterar allt administrativt arbete, inklusive fakturering, betalning och licensiering, vilket gör det enklare för dig att fokusera på att skapa högkvalitativa bilder och videor.

Typer av bilder och videor som säljer bra på bildbyråer

För att sälja dina bilder och videor är det viktigt att veta vilka typer av bilder och videor som säljer bra. Vanligtvis efterfrågas bilder och videor som är relevanta för dagens samhälle och trender. Till exempel kan bilder och videor på sociala medier, teknik, mat och hälsa vara mycket efterfrågade. Det är också viktigt att dina bilder och videor är högkvalitativa och har bra belysning, komposition och fokus. Även om du inte behöver ha den senaste tekniken är det viktigt att du har en kamera som kan ta högupplösta bilder och videor.

Hur du väljer rätt byrå för dina bilder och videor

När du väljer rätt byrå för dina bilder och videor är det viktigt att du samlar fakta om flera tänkbara bildbyråer. Du bör välja en byrå som är specialiserad på den typ av bilder och videor som du skapar. Till exempel kan vissa byråer vara specialiserade på matbilder medan andra kan vara specialiserade på resebilder. Du bör välja en byrå som har en stor kundbas och goda referenser. Läs igenom byråns avtal noggrant innan du skickar in dina bilder och videor för att säkerställa att du är nöjd med villkoren.

april 2023 bild 2

Hur du skickar in dina bilder och videor till bildbyråer

När du skickar in dina bilder och videor till bildbyråer är det viktigt att du följer byråns riktlinjer. Detta kan inkludera att skicka in dina bilder och videor i ett visst filformat och storlek. Du bör också vara beredd att beskriva dina bilder och videor i detalj, inklusive vad de representerar och vilka känslor de förmedlar.

Prissättning av dina bilder och videor för bildbyråer

När du prissätter dina bilder och videor för bildbyråer är det viktigt att du tar hänsyn till marknadspriserna. Du bör också överväga faktorer som bildens eller videons komplexitet, kvalitet och exklusivitet. Genom att sätta rätt pris på dina bilder och videor kan du maximera dina intäkter och locka till dig fler kunder.

Hur du marknadsför dina bilder och videor på bildbyråer

För att marknadsföra dina bilder och videor på bildbyråer bör du ha en stark närvaro på nätet. Detta kan inkludera att ha en professionell webbplats och sociala medier-konton där du kan visa upp dina bilder och videor. Du kan också marknadsföra dina bilder och videor genom att skicka ut nyhetsbrev eller annonsera på relevanta webbplatser. Håll dig uppdaterad om trender inom din nisch och försök anpassa dina bilder och videor efter dessa trender.

Detta är bara en av många möjliga passiva inkomster

En fördel med den här verksamheten är att den är enkel att komma i gång med men konkurrensen är stor. Det kan bli en intressant passiv intäkt för dig om du har stort intresse för fotografering. Vill du få idéer till andra passiva inkomster rekommenderar jag att du läser boken ”25 sätt att tjäna pengar när du sover – så skaffar du dig passiva inkomster”. Du kan läsa mer om den boken här.

gästskribent: Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg