
Delningsekonomi – del 1
Intresset för att dela på saker ökar– man vill ha tillgång till varor hellre än att äga dem. Delningsekonomin utvecklas snabbt. Framväxten av digitala plattformar har underlättat delande av bilar, bostäder, verktyg och andra resurser. Nya tjänster växer fram. Typiska exempel är verktygspooler, bilpooler och nätverk som upplåter rum och gästsängar.
Tio procent av Sveriges befolkning har använt en tjänst inom den så kallade delningsekonomin under de två senaste åren. Att hyra ut allt från sitt hus till sin bil och gräsklippare är ett nytt sätt att både tjäna pengar och spara resurser.
Delningsekonomin beräknas växa från 14 miljarder dollar 2014 till 335 miljarder dollar år 2025. Denna uppskattning baseras på den snabba tillväxten av Uber och Airbnb som vägledande aktörer.
Här i Sverige ligger vi i framkant när det gäller delningsekonomi, och en av anledningarna är att vi varit snabba på att digitalisera vår vardag. Många av oss streamar film, tv serier och musik, vi handlar mat via sajter som levererar till dörren och vi köper och säljer prylar på nätet.
Flera nya, spännande affärsidéer med delningsekonomi som grundtanke har lanserats under de senaste åren. Kanske du som är företagare kan också dra nytta av trenden?
Vad är en "delningsekonomi"?
Delningsekonomin är ett fenomen som möjliggjorts av digitaliseringen. I takt med att smarta digitala lösningar skapats har olika tjänster på internet vuxit fram, som möjliggör delning av tjänster och prylar inom ett större geografiskt område. Det kan liknas vid en digital anslagstavla där vem som helst kan lägga upp något den vill dela med sig av, eller hyra ut, och du enkelt kan gå in och titta om det finns något du behöver men inte har lust eller råd att köpa.
En delningsekonomi är en ekonomisk modell där individer kan låna eller hyra tillgångar som ägs av någon annan. En modell som tillåter individer och grupper att tjäna pengar från underutnyttjade tillgångar. Enkelt uttryckt handlar det om tjänster som enkelt förmedlas via en digital plattform. Delningsekonomimodellen blir sannolikt mest användbar när priset på en viss tillgång är hög eller tillgången inte utnyttjas fullt ut hela tiden.
Enkelt förklarat handlar delningsekonomi om att vi genom att dela på det vi äger kan bidra till ett mer hållbart sätt att leva. På detta sätt delas fysiska tillgångar som tjänster. Till exempel kan en husägare tillåta någon att hyra ut huset under tiden när det inte används, eller en bilägare kan hyra ut sin bil medan man själv inte behöver den. Om grannen har en bra borrmaskin kanske inte du behöver köpa en egen, utan ni kan istället dela på den grannen har. På så sätt sparar man både pengar och jordens resurser.
Dela är inte nytt
Delning är mänsklig natur och har funnits sedan tidens början. Människor har delat nyttjandet av tillgångar i tusentals år, men tillkomsten av Internet har gjort det lättare för tillgångsägare och de som försöker använda dessa tillgångar för att hitta varandra.
Exempel på delningsföretag
Fenomenet "sharing economy" hade fått sina första framgångsrika exempel och ett pärlband av nya delningstjänster följde. Über och Airbnb är några av de snabbt växande världsföretag inom delningsekonomin.
Airbnb
Airbnb grundades augusti 2008 i San Francisco, Kalifornien. Idag är Airbnb en betrodd community och internationell marknadsplats där folk kan annonsera ut, upptäcka och boka unika boenden runt om i världen - på webben, från en mobiltelefon eller en surfplatta.
Oavsett om det gäller en lägenhet för en kväll, ett slott för en vecka eller en villa för en månad ger Airbnb människor tillfälle till unika reseupplevelser i alla prisnivåer i mer än 65 000 städer och 191 länder. Och med ett växande community av användare är Airbnb ett smart sätt att tjäna litet extra på sitt extra utrymme och visa upp det för en världspublik.
Uber
Taxitjänst som initialt startade för att privatpersoner skulle kunna köra varandra med sina egna bilar. Det geniala var en mobilapplikation som integrerade beställning och betalning.
Med tjänsten kan användaren se var chauffören befinner sig och vice versa. Vid beställning av en bil kan beställaren på kartan i appen se hur bilen rör sig och hur lång tid det förväntas ta innan den är framme. Betalning sker genom appen, där Uber tar mellan 5 och 20 procent av betalningen medan resten går till chaufförerna.