
Aronia- en nyhet för nordbor
När en ny produkt plötsligt gör entré på marknaden är det inte ovanligt att den möts med viss skepsis vilket är naturligt. Många av oss är vanemänniskor och har många vardagsrutiner som bland annat inbegriper att vi handlar matvaror efter invanda mönster och inte ser någon anledning att prova någonting nytt bara för att det plötsligt dyker upp på hyllan i matvaruaffären eller i hälsokostbutiken.
I Sverige är aroniaprodukter fortfarande i startgroparna och har ännu inte fått någon stor spridning men är på god väg. Det har aldrig varit mer inne och trendigt att tala om hälsa och att leva hälsosamt och aronia kommer säkerligen att bli ett vanligt inslag i våra frukt- och grönsaksdiskar några år fram i tiden.
Stort näringsvärde
På senare år har hälsoindustrin fått upp ögonen för aroniabuskarna och dessa blåsvarta bär. Bären som plockas på buskarna under senhösten är en riktig vitaminbomb och innehåller följande vitaminer: Vitamin B, C, E.
Vitamin B är en viktig källa för kroppens ämnesomsättning och har även många positiva effekter på kroppens immunförsvar. C-vitamin är kanske det vitamin som är mest känt och som vi vanligtvis förknippar med citrusfrukter. Aroniabären är väldigt rika på c-vitaminer vilket underlättar för järnupptaget i mag- och tarmkanalen, bidrar till ämnesomsättningen i bindväven och har en väldigt stark antioxidant effekt. E-vitaminet som finns i aroniabären och i andra frukter och bär har även detta en väldigt stark antioxidant förmåga och bevis har framkommit som bekräftar att det motverkar förkalkningar i kärlen.
Hur ska aronia användas?
Det vanligaste användningsområdet för aronia är saft, sylt, gelé, inlagda bär och torkade bär. Många länder drar även nytta av de starka färgpigmenten som finns i aronia och använder färgen som färgämne i kosmetika och i godisindustrin.
Många spånar om en ljus framtid inom dessa användningsområden eftersom allergier mot kemiskt framställda preparat i smink och godis har en tendens att öka. Fördelen med att använda aronia som färgämne är att det helt saknar smak och därför inte påverkar andra smaker.
I Östeuropa har man även en tradition av att använda aronia som textilfärg och det är företrädesvis bomull och lin som färgas men aronia kan även användas vid färgläggningen av ull. Vid textilfärgning är det dock nödvändigt att tillsätta en viss mängd av syra som gör att färgen inte mattas utan behåller sin initiala nyans.
Tack vare den höga halten av näringsämnen har aronia blivit ett intressant komplement inom hälsokosttillskottsindustrin och läkemedelsindustrin. Inom läkemedelsindustrin är man idag intresserad av de tillgängliga fakta som pekar på att slånaronia har en hämmande effekt när det gäller cancercellernas utveckling i tjocktarmen och det finns även studier som indikerar att aroniabär kan motverka magsår, ögoninflammationer samt skador i levern. Aronia anses också vara mer effektivt mot urinvägsinfektion än traditionella tranbär som också anses väldigt effektiva.
Aronia används även flitigt i diverse huskurer och många använder sig av bären för att förebygga åderförkalkning och stärka blodkärl som anses svaga, till exempel röda blodkroppar som blivit skadade efter tuff fysisk ansträngning. Det finns även teorier som styrker att aronia har en blodsockersänkande effekt vilket gör bären till ett gynnsamt val för personer med diabetes. Andra fördelar med dessa bär är att de anses kunna skynda på utdrivningen av tunga metaller som kroppen fått i sig, till exempel strontium och cesium.
Användningen i Sverige
Aronia är inte särskilt omtalade i Sverige men under de senaste åren är det många som har fått upp ögonen för detta svarta lilla näringsrika bär.
I Sverige har man hittills nästan enbart använd aronia för inblandning i annan saft eller sylt för att ge färg, oftast rabarberprodukter för att ge extra färg åt färgfattiga sorter utan att påverka smaken. Enstaka produkter med aroniabär inlagda i t.ex. cognac har börjat komma på marknaden i Sverige, så även godis med aronia som färgsättare i godis. Man kan ibland även hitta aroniasaft i svenska hälsokostaffärer. Observera att KRAV inte tillåter inblandning av aroniasaft enbart för färgens skuld. Om man däremot blandar i aroniasaft för att öka varans halt av nyttiga antioxidanter är det helt OK att göra det!
Vid användning av aronia bör man vara uppmärksam på att pektinhalten är låg – detta i motsats till rönnbär. Särskilt frysta bär har mycket lågt innehåll av pektin. I gengäld är bären lättpressade med ett saftutbyte på 75-80%. Ytterligare 5-6% mer juice kan pressas ut om bären varit frysta mellan skörd och pressning. Ju mer mogna bären blir, ju lägre blir också halten av garvsyra, som är det smakämne som ger saften sin beskhet. I gengäld ökar halten av bruna färgämnen med mognaden medan halten av de röda färgämnena minskar. Även frysning av bären får innehållet av garvsyra att minska.
Marknad
Aronia är helt ny som industrikultur i Sverige, så marknaden är än så länge rätt outvecklad. I USA är saft av aroniabär inte ovanligt (billigare än tranbärssaft), men trenden har inte riktigt nått till Västeuropa än – i alla fall inte utanför hälsobranschen, även om aroniajuice och aroniasaft faktiskt går att köpa i vanliga livsmedelsaffärer i åtminstone Tyskland och Danmark. Ofta är det frågan om blandprodukter där aroniabären ger färg och beskhet medan något annat frukt- och bärslag ger smak och socker.
I Ryssland har aronia odlats i årtionden för att blanda bären i kompott, saft och sylt, även i en del Östeuropeiska länder är aroniaprodukter vanliga. Enda helt säkra avsättning i Sverige är egen förädling. Enstaka etablerade sylt- och saftproducenter har dock börjat efterfråga bären för inläggningar, saft och gelé – även viss pralinproduktion med aroniamarmelad finns i Sverige, men mycket få av dessa har regelbunden produktion av aroniaprodukter.
På världsmarknaden är priserna mycket beroende av mängd och när på året bären säljs. På hösten är priserna i botten och motsvarar 3,50-8 kr/kg, på vårkanten då det kan vara brist på bär ökar priset, ibland till 10-16 kr/kg för ekologiska bär. Koncentrat kan köpas för 12-20 kr/l. Det finns kunder för större partier i bl.a. Danmark. Småpartier kan man ofta sälja till mindre saft och syltfabrikanter, men då varierar både priser och mängder kraftigt – oftast ligger de dock något högre än världsmarknadspriserna, 10-14 kr/kg är typiska avräkningspriser för skördade, stjälkfria, frysta aroniabär. Mängderna varierar från ett eller några tiotals kilo till ett par ton i taget.