Drömmar om att bli frisör

Hur härligt är det inte att sätta sig ner i frisörstolen och njuta av att bli ompysslad av en frisör. De flesta älskar att gå till frisören, men kanske är du en av dom som tycker att det är minst lika kul att få vara den som pysslar om dina vänner och familjs hår. Då kanske frisöryrket är något för dig. Här kommer lite förslag på saker som du behöver tänka på innan du satsar på en karriär som frisör. 

Det första steget är som för de flesta yrken att se till att du har rätt utbildning. För många börjar frisör karriären redan genom gymnasievalet, men skulle du få upp ögonen för yrket senare i livet så finns det utbildningar även för vuxna. När du är färdig med din utbildning så väntar en typ av prövotid som består av att du blir anställd och arbetar 2-3000 timmar. Under den tiden är det tänkt att du ska hinna med att öva på alla moment som krävs för att vara en bra frisör, både klippning, färg och sätta snyggt löshår. Efter detta kan du avlägga ett prov som förhoppningsvis kommer att ge dig ett så kallat gesällbrev som innebär att du är en erkänd frisör av frisörförbundet, med andra ord en typ av licensiering. När du har ditt gesällbrev så är det betydligt enklare att starta eget.

För att lyckas bra som frisör är vårt bästa råd att du satsar extra hårt på dom områden där du är som bäst. Kanske lyckas du bättre än någon annan att få till ett riktigt fint löshår, då är det där som du vill skapa dig ett rykte. Andra kanske är riktigt begåvade på färg och har en spjutspetskompetens inom det. Anställningsformerna för frisörer varier, men det är inte ovanligt med egenföretagare. Ett bra sätt kan vara att börja arbeta på en erkänd salong och arbeta upp en egen kundkrets innan du startar eget. Då har du goda möjligheter att dina nöjda kunder följer dig till ditt företag och du slipper på så sätt ägna tid på att bygga upp en egen kundkrets.

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image