Tips för att investera i fastighet utomlands

Sugen på att investera i en fastighet utomlands? Allt fler Svenskar väljer att flytta utomlands till solen. Då framför allt över den långa kalla, mörka vintern. Såhär i Corona pandemin kan man dessutom göra riktiga fastighetskap när priserna rasar på bormarknaden i olika länder. 

Är man inte insatt helt i fastighetsmarkanden utomlands, då finns det massa bra kunskap online. Problemet är att ta all den info man läst vidare till verkligheten. Så hur ska man då gå till väga för att göra drömmen sann? 

Här följer några smarta tips hur ni kan hitta er dröm fastighet utomlands. Samt några ekonomiska tips och fällor ni ska undvika att trampa i för att slippa att förlora pengar.

1. Välj rätt plats

Att investera utomlands kan vara extremt lönsamt men kan också bli en förlust. Främst för att vi tenderar att känna till vår egen marknad bättre. Du kanske har varit i det landet där du vill köpa hus några gånger. Men du bör alltid besöka landet flera igen och gärna under en längre period. Antalet investeringsmöjligheterna är enorma nu mitt i pandemin, så mycket att det kan vara bli överväldigande. Begränsa därför din investeringsmöjligheter till en plats, det gör allt mycket enklare. Kanske du har en favoplats utomlands där du alltid drömt om att bo på vintern. Då kan det vara just där du vill bo under en längre tid. 

2. Hur stor budget?

För att lyckas och efter att du har bestämt dig för platsen, bör du överväga din budget. Analysera liknande investeringspriser på önskad plats. Ta reda på vilket eventuella extra kostnader som tex renovering, kommer att kosta dig. Eftersom vi är vana vid priserna på hemmaplan måste man nu överväga priserna på den här nya platsen istället. Beräkna även på eventuella kostnader relaterade till advokater och notarie. Lägg till sist ihop allt och definiera en sammanlagd investeringsbudget. På detta viset slipper man oväntade  ekonomiska käftsmällar senare.

När det gäller ekonomiska fakta data är det en del att gå igenom. Ta reda på fastighetsvärde och gör en uppsättning beräkningar beroende på vad du planerar att investera i. Låt oss säga att du planerar att köpa en villa. Ta då reda på vad kostnaden är för att bygga villan. Vilka priser säljs desas hus för? Hur är hyresmarknaden? Hur fungerar fastighetsmarknaden på den specifika platsen? Tar det väldigt lång tid att få sålt fastigheter på platsen? Alla dessa frågor hjälper att ställa och du får en mycket bättre uppfattning hur bomarknaden är på plats.

Steg två är att undersöka ekonomiska data. Hur är regionens BNP? Är människor främst fattiga eller välbärgade? Genom att ställa frågor som dessa och analysera tidigare data. Du kan enkelt se om regionen lockar nya människor eller hur rik arean är. Alla dessa räkenskaper kommer att påverka de önskade investeringsplanerna du har du har.

3. Connecta med ortsbefolkningen 

När du har bestämt dig för vilken typ av boende du vill investera i är det dags att kontakta mäklare och gå på visning. Ha alla möten klara i förväg innan du reser, det underlättar rejält. Så att när du är där kan du börja ta hand om saker från första dagen. Helst du bör besöka landet i minst en månad, etta ger dig tid att anpassa dig till vädret och kulturen. Samtidigt som det gör att du kan se saker personligen. Gå ut själv och kolla regionen, prata med människor och hitta nya bekanta. Dessa interaktioner kan hjälpa dig att förstå mer om kulturen. Att Investera i boende utomlands kan ibland kännas överväldigande. Om man bott där ett tag innan blir inte övergången så dramatisk.

4. Hitta nålen i höstacken 

En av de mest spännande delarna av processen är att välja vilken fastighet du ska investera i. När du har varit på dina schemalagda möten och sett några fastigheter. Du borde börja kontrollera för vilka priser fastigheter säljs i området. Att ha en bättre förståelse för platsen och att veta priserna är nyckeln för att lyckas. Det som också kan hjälpa dig är att göra en lista av kriterier för varje fastighet du besöker. Genom att rangordna de olika
fastigheterna kan det hjälpa dig att hitta de du gillar mest. En annan viktig sak att tänka på är lagen och praxis fastighetsköp i området. Jag skulle rekommendera dig att prata med så många kunniga människor som du kan under din vistelse.

5. Slutför affären 

Du har nu hittat ditt dröm boende och vill göra en affär! Det är då här viktigt att ha kontakt med en bra kunnig lokal advokat som du kan lita på. Han ska absolut tala flytande engelska och vara kunnig i denna typ av process. Be honom / henne att förklara för dig exakt hur processen fungerar, så det inte kommer några obehagliga överraskningar framöver. När sen alla dokument är registrerade och pengarna har överförts. Då är det bara att säga Grattis! Du har just förvärvat din första fastighet utomlands! 

Att bo utomlands kan i början vara en skrämmande och överväldigande förändring. Men det kan också ge en helt ny livssyn och speciellt erfarenhet att träffa och leva med en helt ny kultur. Det och att slippa det vidriga vinter vädret på vintern hemma i Sverige :) Live the dream!

Gästskribent, Maria Ljungström från inredningsvis.se 

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image